Μέτωπο Σι – Πούτιν, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση

Μέτωπο Σι – Πούτιν, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση

Η κοινή αντιπαράθεσή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε ακόμη πιο κοντά τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συνομίλησαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ/ΠΕΚΙΝΟ. Η κοινή αντιπαράθεσή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε ακόμη πιο κοντά τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι συνομίλησαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Με την ευκαιρία της συνομιλίας, ο ένοικος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι θα παραστεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, απορρίπτοντας τις «προσπάθειες πολιτικοποίησής τους».

«Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να ενισχύσουν τις κοινές δράσεις τους ώστε να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα ασφαλείας και των δύο μερών», είπε ο Σι στον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με τις κινεζικές αναφορές. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει αμυντικό σύμφωνο, αλλά, κατά δήλωση του Κινέζου προέδρου, «η σχέση είναι τόσο στενή και αποτελεσματική που υπερβαίνει ακόμη και μια συμμαχία».

«Η Κίνα και η Ρωσία αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο καθηγητής της σχολής Διεθνών Σπουδών Ρενμίν του Πεκίνου, Τσενγκ Σιαοχέ. «Συνεπώς, οι δύο χώρες χρειάζεται να αλληλοϋποστηρίζονται στο διπλωματικό πεδίο».

Ο κοινός «εχθρός», οι ΗΠΑ, φέρνει πιο κοντά τους προέδρους Ρωσίας και Κίνας.

Το κοινό μέτωπο έχει όρια. Η Κίνα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ούτε η Ρωσία συμφωνεί με τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου το Πεκίνο θα καλωσόριζε κάποια ρωσική ενέργεια στην Ουκρανία, ούτε η Ρωσία θα έπαιρνε πρόθυμα το μέρος της Κίνας, εάν αυτή αποφάσιζε να εισβάλει στην Ταϊβάν», τόνισε στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ, Σεργκέι Ραντσένκο. «Φαντάζομαι ότι θα τηρούσαν καλόπιστη ουδετερότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να εντάξει στη συμμαχία αυτή με χαλαρότερο τρόπο και την Ινδία, την οποία επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή