H Alibaba απέλυσε υπάλληλό της που κατήγγειλε βιασμό

H Alibaba απέλυσε υπάλληλό της που κατήγγειλε βιασμό

Γυναίκα εργαζόμενη στον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba απέλυσε η εταιρεία, μετά την καταγγελία της ότι έπεσε θύμα βιασμού από πρώην συνάδελφό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Dahe Daily.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Γυναίκα εργαζόμενη στον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba απέλυσε η εταιρεία, μετά την καταγγελία της ότι έπεσε θύμα βιασμού από πρώην συνάδελφό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Dahe Daily.

Οι ρεπόρτερ του ημερήσιου φύλλου εξασφάλισαν συνέντευξη από το θύμα, που ανέφερε ότι δέχτηκε ειδοποίηση για καταγγελία της σύμβασής της στα τέλη Νοεμβρίου. Η γυναίκα παρέδωσε, μάλιστα, στην εφημερίδα αντίγραφο της επιστολής απόλυσής της. Στην επιστολή, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η γυναίκα διέσπειρε ψευδείς φήμες σχετικά με «δήθεν σεξουαλική κακοποίηση» και για τη «δήθεν ολιγωρία» της Alibaba να διαχειριστεί την καταγγελία. «Οι ισχυρισμοί της προκάλεσαν κοινωνική ανησυχία και είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία μας», αναφέρει η επιστολή της Alibaba.

Στη συνέντευξή του, το θύμα αναφέρει: «Δεν υπέπεσα σε κανένα σφάλμα στην εργασία μου και δεν αποδέχομαι τις αιτιολογίες της εταιρείας για την παύση μου. Θα αξιοποιήσω, μάλιστα, κάθε νομικό μέσο για να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μου». Η Alibaba δεν σχολίασε το δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας.

Κατηγορεί πρώην συνάδελφό της και ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρο- νικών πωλήσεων.

Η εταιρεία Alibaba, η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, κλονίσθηκε από το συγκεκριμένο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης τον Αύγουστο, μετά την αποκάλυψη του περιστατικού από την εργαζόμενη. Η απολυθείσα πλέον υπάλληλος δημοσιοποίησε τη σεξουαλική επίθεση που υπέστη σε εσωτερικό ηλεκτρονικό φόρουμ συζητήσεων της εταιρείας, αποκαλύπτοντας ότι έπεσε θύμα επίθεσης από τον συνάδελφό της, αλλά και από πελάτη, κατά τη διάρκεια ταξιδιού εργασίας.

Η εταιρεία απέλυσε την καταγγέλλουσα, καθώς και δέκα άλλους εργαζομένους, για τη δημοσιοποίηση του περιστατικού. Η Alibaba είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει υιοθετήσει «πολιτική μηδενικής ανοχής σε κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντάνιελ Ζανγκ, είχε δηλώσει ότι νιώθει «σοκαρισμένος, εξοργισμένος και ντροπιασμένος» για την υπόθεση. Η κινεζική εισαγγελία έθεσε, όμως, στο αρχείο την έρευνα για τον βιασμό της υπαλλήλου από τον συνάδελφό της, αναφέροντας ότι η έκκληση σε ακολασία δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι εισαγγελείς άσκησαν, όμως, δίωξη για βιασμό στον πελάτη της εταιρείας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού σπανίως δημοσιοποιούνται στην Κίνα. Το 2018, όμως, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Πεκίνου αποκάλυψε δημόσια ότι ο καθηγητής της την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Τον περασμένο μήνα, η επαγγελματίας τενίστρια Πενγκ Σουάι αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από ανώτατο κρατικό αξιωματούχο. Η υπόθεση αποσιωπήθηκε τεχνηέντως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή