Η Τουρκία φλερτάρει τώρα με την Αφρική

Η Τουρκία φλερτάρει τώρα με την Αφρική

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Περισσότεροι από 13 αρχηγοί αφρικανικών κρατών έφθασαν χθες στην τουρκική μεγαλούπολη για να συμμετάσχουν στην 3η σύνοδο κορυφής Τουρκίας – Αφρικής, που θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ. Κεντρικό θέμα της συνόδου είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πασχίζει αυτή την περίοδο να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, διεισδύοντας δυναμικά σε σημαντικές αγορές της Αφρικής. Την ώρα που το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας αποτελεί πλέον παρελθόν, η Αφρική προσφέρει στην κυβέρνηση της Αγκυρας ιδανικό πεδίο επιρροής, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλωστε ολοκληρώσει 46 επισκέψεις σε 30 χώρες του εξωτερικού, συνοδευόμενος πάντα από πολυμελή κουστωδία επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.

Εργα υποδομής

Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει σημαντικά συμβόλαια για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Αφρική, όπως αυτοκινητόδρομοι, στάδια και αεροδρόμια. Οι εξαγωγές τουρκικών καταναλωτικών προϊόντων, κατά μέσο όρο 30% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ενισχύονται σταθερά, εν μέρει εξαιτίας της δυσπιστίας των Αφρικανών καταναλωτών απέναντι στα κινεζικά είδη.

Οι απευθείας επενδύσεις της Τουρκίας στην Αφρική υστερούν σημαντικά έναντι εκείνων της Κίνας και της Ευρώπης. Τα κίνητρα της Αγκυρας, όμως, είναι περισσότερο γεωπολιτικά από οικονομικά. Η εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Λιβύη έπεισε τον Τούρκο πρόεδρο για τα oφέλη της επέκτασης της τουρκικής επιρροής στην αφρικανική ήπειρο, όπως δείχνουν και οι αυξημένες πωλήσεις τουρκικών όπλων και αμυντικού υλικού. Μετά το Μαρόκο και την Τυνησία, η Αιθιοπία εξέφρασε ενδιαφέρον για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones τύπου Bayraktar. Την ίδια ώρα, Αγκόλα, Τσαντ και Μαρόκο αύξησαν φέτος τις παραγγελίες τους από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή