Χιλή: Θρίαμβος του αριστερού υποψηφίου προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς

Χιλή: Θρίαμβος του αριστερού υποψηφίου προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς

Γιατί η εκλογή του 35χρονου που κατάγεται από την Κροατία συνιστά τομή για τη χώρα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 35χρονος υποψήφιος της Αριστεράς, Γκάμπριελ Μπόριτς, φαίνεται να επικρατεί με βάση τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές της Χιλής, και αναμένεται να αναδειχθεί στον πρώτο αριστερό πρόεδρο στη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά τη δικτατορία Πινοτσέτ.

Ύστερα από μια σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο, με έντονη πόλωση για τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο μετά τα αποτελέσματα του πρώτου στις 21 Νοεμβρίου, ο καταγόμενος από την Κροατία κ. Μπόριτς έχει σαφές προβάδισμα του υποψηφίου της Δεξιάς, Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Με βάση την καταμέτρηση στο 68,78% των εκλογικών τμημάτων σε όλη τη Χιλή, ο κ. Μπόριτς εξασφαλίζει το 55,18% των ψήφων έναντι 44,82% του κ. Καστ, όπως μεταδίδουν τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης.

Πιο σημαντική είναι η διαφαινόμενη επικράτηση στην πρωτεύουσα Σαντιάγο του νεαρού υποψηφίου που υποστηρίχθηκε και από την κεντροαριστερά στον δεύτερο γύρο: Στη Μητροπολιτική Περιφέρεια του Σαντιάγο, όπως και στο γειτονικό Βαλπαραΐσο όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, ο κ. Μπόριτς κατέγραψε ποσοστό περίπου 60% την Κυριακή.

Ήδη ο κ. Καστ αναγνώρισε την ήττα του συγχαίροντας τον αντίπαλό του τηλεφωνικώς.

Η διαγραφόμενη νίκη του συνεργαζόμενου μεταξύ άλλων και με το κομμουνιστικό κόμμα της Χιλής, κ. Μπόριτς, συνιστά δύο πολύ σημαντικές τομές για την ιστορία της πλέον ανθηρής οικονομίας της Νότιας Αμερικής.

Αφενός η επικράτηση ενός αριστερού υποψηφίου αποτελεί την ολοκλήρωση της λεγόμενης «κοινωνικής έκρηξης» με αφετηρία την 18η Οκτωβρίου του 2019, που οδήγησε στην αλλαγή του συντάγματος, στον έλεγχο του απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για τις πράξεις του έναντι της πανδημίας και των διαδηλωτών από το κοινοβούλιο, και πλέον στην πολιτική αλλαγή πρωτοφανούς μορφής στη χώρα για τα δεδομένα σχεδόν μισού αιώνα – από την ανατροπή της κυβέρνησης Αγιέντε από το πραξικόπημα Πινοτσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Αφετέρου η νίκη του Γκάμπριελ Μπόριτς συνιστά την ενηλικίωση της χιλιανής μεταπολίτευσης, που 31 έτη μετά την αποχώρηση Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση στην περίοδο αυτή, το εκλογικό σώμα φαίνεται πια να έχει άρει τους δισταγμούς του για την Αριστερά της χώρας και τον κίνδυνο που αυτό μπορεί να έχει για τη σταθερότητα της Χιλής, δεδομένου του παραδοσιακά υψηλού συντηρητισμού του πληθυσμού. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα όπου η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διατηρεί μεγάλη ισχύ.

Ωστόσο η επικράτηση του κ. Μπόριτς προκαλεί ακόμη ανησυχία εντός και εκτός Χιλής, καθώς πολλοί πολίτες που δεν θα ψήφιζαν τον κ. Καστ διαφωνώντας με τον ελιτισμό του, για τον οποίον κατηγορείται και ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, έσπευσαν να του δώσουν την ψήφο τους την Κυριακή φοβούμενοι την εισροή πολύ περισσότερων μεταναστών από τη Βενεζουέλα. Ο ήδη μεγάλος αριθμός Βενεζουελάνων στη Χιλή έχει προξενήσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε μια κοινωνία με μεγάλες ανισότητες.

Με πληροφορίες από TVN, Meganoticias, La Tercera, BioBio La Radio

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή