Ο Κουρτς βρήκε δουλειά με απολαβές 500.000 ευρώ τον χρόνο

Ο Κουρτς βρήκε δουλειά με απολαβές 500.000 ευρώ τον χρόνο

Ενας υπόδικος πρώην καγκελάριος

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί Αυστριακοί μπορεί να διερωτώνται πώς τους ξεγέλασε τόσο αριστοτεχνικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς και αν τελικά ο πρώην καγκελάριος και οι εννέα συγκατηγορούμενοί του θα καταλήξουν ή όχι στη φυλακή. Ο 35χρονος Κουρτς έχει καταστήσει σαφές ότι, εν τω μεταξύ, δεν θα βρίσκεται στην Αυστρία. O άνθρωπος, που έχτισε τη μετεωρική πολιτική του άνοδο εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την αντιμεταναστευτική ρητορική, μεταναστεύει στις ΗΠΑ. Αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι έχει προσληφθεί από την Palantir, μία από τις μεγαλύτερες και πιο μυστικοπαθείς εταιρείες διαχείρισης δεδομένων στον πλανήτη. Εν συνεχεία διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, επειδή η Palantir είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δεσμεύεται από κανόνες που της απαγορεύουν την πρόσληψη υποδίκων. Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, εργοδότης του Κουρτς θα είναι απευθείας ο ιδρυτής της Palantir, o Γερμανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος και διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, Πέτερ Τιλ. Οι ετήσιες απολαβές του Κουρτς θα ανεβούν από τις 300.000 ευρώ, που λάμβανε ως καγκελάριος, στις 500.000 ευρώ. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που πρώην ανώτατος κρατικός αξιωματούχος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ανταμείβουν πλουσιοπάροχα την ατζέντα με τις επαφές του καθώς και την ικανότητά του να ανοίγει πόρτες. Ούτε θα είναι η πρώτη φορά που το δημόσιο συμφέρον υποσκελίζεται από τη συμμαχία ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων με δημόσιους λειτουργούς. 

Ως εργοδότης του φέρεται ο ιδρυτής της Palantir, Γερμανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος και διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, Πέτερ Τιλ.

Οι πρώην υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ και Φόλκερ Ρούε βρήκαν αμέσως δουλειά στο hedge fund Cerberus, το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο Φρίντριχ Μερτς, που πρόσφατα κατέκτησε, με την τρίτη προσπάθεια, την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, πέρασε ενδιαμέσως από τη θέση διευθυντικού στελέχους του επενδυτικού κολοσσού BlackRock. Και ούτω καθεξής. Αυτό που αλλάζει στην περίπτωση του Κουρτς είναι ότι η σύμπραξη με τον Τιλ, αν τελικά υλοποιηθεί, είναι έκφραση ενός ολόκληρου πολιτικού σχεδίου. Oπως ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ προσελήφθη στη ρωσική Gazprom αφού είχε εργαστεί σκληρά, ως καγκελάριος, για την κατασκευή του πρώτου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Βαλτικής, του Nordstream I, έτσι και ο Κουρτς θα ταίριαζε «γάντι» ως υπάλληλος του Τιλ. 

Για να γίνει αυτό κατανοητό χρειάζεται μια αναφορά στην κοσμοθεωρία του Τιλ. Ο δισεκατομμυριούχος, που διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το αμερικανικό βαθύ κράτος, είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με το δημοκρατικό πολίτευμα. Σε ένα κείμενο που έγραψε το 2009 διαπιστώνει με θλίψη ότι η δημοκρατία είναι ασύμβατη με τον καπιταλισμό, γιατί όσο αυξάνονται οι πραγματικές δυνατότητες δημοκρατικής διεκδίκησης, τόσο περισσότερο πιέζονται οι κάτοχοι του πλούτου να προβούν σε παραχωρήσεις. Οσο μικρότερο είναι το εκλογικό σώμα (χωρίς μετανάστες, φτωχούς, κρατουμένους κ.τ.λ.) τόσο περισσότερες δυνατότητες δίνονται για την επικράτηση πολιτικών ιδεών που ωφελούν την ελίτ. Για τον Τιλ, η απάντηση στο πώς μπορεί να οικοδομηθεί ένα πολιτικό κίνημα εναντίον της δημοκρατίας δόθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου ήταν ένθερμος υποστηρικτής και χρηματοδότης από τα πρώτα βήματα, τότε που το σύνολο του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου τον χλεύαζε. Ο Κουρτς ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, ο Αυστριακός Τραμπ, εισβάλλοντας στην πολιτική σκηνή ως η νέα δύναμη που θα σαρώσει το κατεστημένο, χωρίς να διστάζει ούτε λεπτό να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες και πιθανότατα ποινικά κολάσιμες μεθόδους για να αναρριχηθεί και να παραμείνει στην εξουσία. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν ο εργοδότης του Κουρτς θα είναι ο Τιλ ή π.χ. ο πρώην διευθυντής της Google, Ερικ Σμιτ. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιο ταλέντο στην πολιτική χειραγώγηση, τέτοια ικανότητα ανέλιξης με προσεκτικά ενορχηστρωμένες πραξικοπηματικές ενέργειες, τέτοια έλλειψη ηθικών αναστολών και τόσες διασυνδέσεις δεν μπορούν να πάνε χαμένα. 

Ο… βιοπορισμός

Το επιχείρημα ότι όσοι εξέρχονται από την πολιτική χρειάζεται να… βιοποριστούν χρησιμοποιείται από πολλούς. Πρόσφατη έκθεση τριών οργανώσεων για το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» στην Ε.Ε. διατύπωσε σύσταση για περίοδο αναμονής πενταετίας για χαμηλόβαθμες και δεκαετίας για διευθυντικές θέσεις σε κλάδους των οποίων η επιρροή πρέπει να μειωθεί, όπως ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση απαριθμεί όλους τους αξιωματούχους που μεταπήδησαν αμέσως μετά την παρέλευση της θητείας τους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων ή σε κάποιους από τους συνδέσμους των εταιρειών αυτών, όπως η Hydrogen Europe (τυπικά σύνδεσμος για την προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου, στην πράξη σύνδεσμος κυρίως εταιρειών ορυκτών καυσίμων). Οι οργανώσεις εντόπισαν 71 πρώην συμβούλους της Κομισιόν, πρώην πρέσβεις, ευρωβουλευτές και βουλευτές, υπουργούς Ενέργειας και υπουργούς Οικονομικών που προσελήφθησαν από πολυεθνικές όπως: Shell, ΒΡ, Total, Εquinor, ΕΝΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή