Δύο νέες καρατομήσεις από τον Ερντογάν

Δύο νέες καρατομήσεις από τον Ερντογάν

Με προεδρικό διάταγμα αντικαταστάθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, με τον Μπεκίρ Μποζντάγ, κάνοντας δεκτή την παραίτηση την οποία υπέβαλε ο υπουργός του.  

Πάντως, τα τελευταία τρία χρόνια στην κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, οι υπουργοί που αποχωρούν δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «παραίτηση», που θεωρείται δείγμα αντίστασης και αντίδρασης, αλλά μιλούν για «αίτημα απαλλαγής καθήκοντος». Και στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης η είδηση μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντικατέστησε και τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας, Σαΐτ Ερντάλ Ντιντσέρ, είχε ήδη δεχθεί επικρίσεις από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων στις αρχές Ιανουαρίου, που έδειξαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Στοιχεία πληθωρισμού

Υπήρχαν πληροφορίες πως τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου ο κ. Ντιντσέρ θα ανακοίνωνε πληθωρισμό σε επίπεδα πάνω από 50%, καθώς σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως «δεν μπορώ να υπογράφω ψευδή στοιχεία· έχω την ευθύνη απέναντι σε 80 εκατομμύρια συμπoλίτες μου». Στη θέση του κ. Ντιντσέρ διορίστηκε ο Ερχάν Τσενίνκαγια. Αυτή είναι η 4η αλλαγή στην κορυφή της διοίκησης της στατιστικής υπηρεσίας, τους τελευταίους 20 μήνες!

Η αλλαγή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, προκαλεί ιδιαίτερο σκεπτικισμό για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία. Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ ήταν γνωστός για τις δηλώσεις του αλλά και τις προσπάθειές του για τη διατήρηση των αρχών του «κράτους δικαίου» στην Τουρκία. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Προσωπικά δεδομένα

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε και οδήγησε στην απομάκρυνση του κ. Γκιουλ, όταν ο ίδιος μίλησε υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι δημόσιες κάμερες παρακολουθούσαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου σε δείπνο που είχε παραθέσει στον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αγκυρα, Ντομινίκ Τσίλκοτ, σε γνωστή ψαροταβέρνα της Κωνσταντινούπολης. Οι εικόνες από τις δημόσιες κάμερες για την πορεία του οχήματος του δημάρχου και της άφιξής του, είχαν δημοσιευθεί σε πολλά ΜΜΕ της Τουρκίας.

Ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως «οι  πληροφορίες που μοιράζονται τα άτομα με τους θεσμούς πρέπει να προστατεύονται. Να μην αποκαλύπτονται αύριο από άλλους φορείς, σε ΜΜΕ». Αυτή η δήλωση προκάλεσε έντονη κριτική εντός της κυβέρνησης, καθώς θεωρήθηκε αντίδραση εναντίον των μεθοδεύσεων του κ. Σοϊλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή