Απροστάτευτος ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Απροστάτευτος ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Η αυστραλιανή κυβέρνηση σε έκθεση που απέστειλε στον ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Yφάλου ισχυρίζεται πως τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση του υφάλου είναι «πάρα πολύ καλά».

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυστραλιανή κυβέρνηση σε έκθεση που απέστειλε στον ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Yφάλου ισχυρίζεται πως τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση του υφάλου είναι «πάρα πολύ καλά». Παράλληλα, ανακοίνωσε χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1 δισ. δολαρίων για τα επόμενα εννέα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των 580 εκατ. δολαρίων για έργα που στοχεύουν στη μείωση της ρύπανσης στον ύφαλο. Ωστόσο, ακτιβιστές και επιστήμονες επέκριναν την έκθεση, λέγοντας ότι ο ύφαλος χρειάζεται περισσότερη προστασία και ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στη μείωση των εκπομπών αερίων είναι ανεπαρκείς.

Η κυβερνητική έκθεση συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αφότου απορρίφθηκε από την Καμπέρα η σύσταση της UNESCO να βάλει τον ύφαλο στον κατάλογο των φυσικών μνημείων που βρίσκονται «σε κίνδυνο». «Αντί να ενεργήσουν ενάντια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι ανησυχούν περισσότερο για την επέκταση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και εκστρατειών της Greenpeace Australia Pacific, Μάρτιν Ζαβάν.

Στοιχεία της αυστραλιανής μετεωρολογικής υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο ζεστός μήνας από το 1900 για τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας πάνω από τον ύφαλο. Σύμφωνα με το NOAA, περιοχές του υφάλου βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ένα νέο επεισόδιο λεύκανσης. «Ενας θαλάσσιος καύσωνας προκαλεί λεύκανση των κοραλλιών σε μέρη του υφάλου αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ζαβάν.

Η UNESCO θα πραγματοποιήσει αποστολή παρακολούθησης στον ύφαλο κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η σύσταση της UNESCO να τεθεί ο ύφαλος στον κατάλογο των μνημείων που τελούν εν κινδύνω προκλήθηκε από τις επιπτώσεις τριών γεγονότων μαζικής λεύκανσης στον ύφαλο το 2016, το 2017 και το 2020. Η κυβέρνηση Μόρισον άσκησε πιέσεις για να αποτρέψει την εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τη θέση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στον κατάλογο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχοντες στόχοι για τη μείωση των εκπομπών έως το 2030 είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με την παγκόσμια θέρμανση των 3 βαθμών Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, παρά με τον 1,5 βαθμό. «Αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον ύφαλο», συμπεραίνει ο κ. Ζαβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή