Μεταδοτικό το κίνημα Καναδών αντιεμβολιαστών

Μεταδοτικό το κίνημα Καναδών αντιεμβολιαστών

Παγκόσμιο χαρακτήρα έλαβε η «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», το κίνημα των Καναδών αντιεμβολιαστών που, εκτός της πολιορκίας της Οττάβας, του Τορόντο και άλλων αστικών κέντρων, προκαλεί οικονομική ασφυξία στη χώρα, αποκλείοντας τις βασικές οδικές συνδέσεις με τις ΗΠΑ, και παράλυση στη διακίνηση εμπορευμάτων και στη μετακίνηση ανθρώπων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο χαρακτήρα έλαβε η «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας», το κίνημα των Καναδών αντιεμβολιαστών που, εκτός της πολιορκίας της Οττάβας, του Τορόντο και άλλων αστικών κέντρων, προκαλεί οικονομική ασφυξία στη χώρα, αποκλείοντας τις βασικές οδικές συνδέσεις με τις ΗΠΑ, και παράλυση στη διακίνηση εμπορευμάτων και στη μετακίνηση ανθρώπων.  

Το κίνημα, που υποκινείται και από ακροδεξιές οργανώσεις, βρήκε μιμητές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, ακόμα και στην Ωκεανία. Στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Δευτέρα, δημοτικοί υπάλληλοι, με τεράστιες καναδικές σημαίες και την αστερόεσσα, διαδήλωσαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού φωνάζοντας ότι «δεν θα υποκύψουν στην τυραννία». Καναδοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Ρεπουμπλικανούς να μην υποστηρίζουν τους Καναδούς αντιεμβολιαστές, έπειτα από την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ να κατακλύσουν την Ουάσιγκτον…

Το …κονβόι, που υποκινείται και από ακροδεξιούς, βρήκε μιμητές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση γεννήθηκε, αντιγράφοντας τους Καναδούς αρνητές, η «ευρωπαϊκή αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας». Χιλιάδες οδηγοί σε όλη την Ευρώπη «ζέσταιναν μηχανές», την εβδομάδα που πέρασε, προκειμένου να πολιορκήσουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και η Βιέννη, και να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων για την COVID-19. Οι ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο, πήραν το μάθημά τους από την ολιγωρία της καναδικής κυβέρνησης και απαγόρευσαν προληπτικά την είσοδο της «αυτοκινητοπομπής» στις πρωτεύουσες της Γαλλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας, απειλώντας τους παραβάτες με τσουχτερά πρόστιμα και φυλάκιση. Και στην Ευρώπη, οι διοργανωτές της «αυτοκινητοπομπής» διακινούν, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, «ακροδεξιό περιεχόμενο». Η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν δεν έχασε ευκαιρία και έσπευσε να «αγκαλιάσει» τους Γάλλους αντιεμβολιαστές λέγοντας ότι τους «κατανοεί». Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει, εξάλλου, ότι η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων στην «αυτοκινητοπομπή της ελευθερίας» είναι μέλη των αντικυβερνητικών «Κίτρινων Γιλέκων» του 2018. Εκρηκτική είναι η κατάσταση ακόμα και στην Ωκεανία. Εκατοντάδες Νεοζηλανδοί οδηγοί, στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο και ηχορρύπανση στο Ουέλινγκτον, πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, περικυκλώνοντας το Κοινοβούλιο. Kανένας Νεοζηλανδός πολιτικός, ωστόσο, δεν θέλησε να τους συναντήσει και σταδιακά η διαμαρτυρία διαλύθηκε.  

Μεγαλύτερη η ένταση στις διαδηλώσεις στην Καμπέρα, πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Επί οκτώ ημέρες, αρνητές των εμβολίων διαδήλωναν μπροστά στο Κοινοβούλιο με πινακίδες που έγραφαν «γενοκτονία» και «ελευθερία». Στην Καμπέρα, οι αρνητές βρήκαν ευήκοα ώτα κάποιων βουλευτών, παρότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε ότι μοναδικός στόχος τους είναι η κατάλυση της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή