Αγώνας πολιτικής επιβίωσης από τον Μπόρις Τζόνσον

Αγώνας πολιτικής επιβίωσης από τον Μπόρις Τζόνσον

Στρατηγική η απόφαση καθολικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την COVID-19

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως έκανε τον Απρίλιο του 2020, τον Σεπτέμβριο του 2020 και την άνοιξη του 2021, έτσι και τώρα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, ξανά, ότι η Βρετανία ξεπέρασε την κρίση του κορωνοϊού. Σε μια απέλπιδα απόπειρα να εκπέμψει θετικό μήνυμα και αγνοώντας την επιτροπή επιστημονικών συμβούλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατήργησε ακόμη και την καραντίνα ύστερα από θετικό τεστ, τις τακτικές ανακοινώσεις για τους αριθμούς των νεκρών, την ευρεία διαθεσιμότητα τεστ και κάποια βασικά εργαλεία του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης.

Πάνω από 200 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στη Βρετανία από κορωνοϊό, μεταξύ αυτών και 17 παιδιά τον τελευταίο μήνα, ο υψηλότερος αριθμός μηνιαίων θανάτων παιδιών από την αρχή της πανδημίας. Αλλά στο μυαλό του Βρετανού πρωθυπουργού ο κίνδυνος από τον ιό είναι κατά βάση κίνδυνος για τη δική του πολιτική επιβίωση και η ολοκληρωτική εγκατάλειψη των μέτρων –και φυσικά και των σχεδιασμών για την πιθανή επόμενη φάση της πανδημίας– αποφέρει βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος.

Κάποιοι από τους βουλευτές των Συντηρητικών που αμφιταλαντεύονται για το αν θα στείλουν κι αυτοί επιστολές με τις οποίες θα ζητούν την απομάκρυνσή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, εγκρίνουν την πλήρη συνθηκολόγηση απέναντι στον κορωνοϊό. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που έχει «παγώσει» για την ώρα η διαδικασία των επιστολών δυσπιστίας.

Οι Συντηρητικοί περιμένουν το πόρισμα της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, που θα κρίνει αν πρέπει ή όχι να επιβληθεί πρόστιμο στον Βρετανό πρωθυπουργό για τα πάρτι που γίνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που στη χώρα ίσχυαν τα πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης συναθροίσεων.

Σχέδιο αντικατάστασης

Μόλις 18% στις δημοσκοπήσεις δηλώνει υπερήφανο για τον πρωθυπουργό και μόνο το 14% θεωρεί ότι είναι έντιμος.

Οταν ανακοινωθεί η απόφαση για τα πρόστιμα, ή όταν γίνουν οι δημοτικές εκλογές της 5ης Μαΐου –όποιο έρθει πρώτα– οι Συντηρητικοί θα αποφασίσουν αν θα θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο αντικατάστασης του Τζόνσον, προκειμένου να διανύσουν τη διετία που απομένει μέχρι τις εκλογές του 2024 υπό νέα ηγεσία.

Ολα αυτά θα είχαν μειωμένο ενδιαφέρον για το κοινό εκτός Βρετανίας, αν δεν συνέπιπταν με τη σοβαρότερη γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Το Λονδίνο λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, κλιμακώνοντας μηχανικά τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να αναλώνεται στα δικά του προβλήματα, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χρησιμοποιεί το αξίωμα ως μέσο αυτοπροβολής ώστε να πλασαριστεί στην κούρσα της διαδοχής για την πρωθυπουργία. Η επίσκεψη της Τρας στη Μόσχα την Τετάρτη ήταν μια καταστροφή από πλευράς ουσίας, με αναμάσημα ψυχροπολεμικών διακηρύξεων και μηδενική πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα, αλλά η φωτογραφία της, με χοντρό ρωσικό καπέλο, (εντελώς αναντίστοιχο με τη σχετική ζέστη που έκανε εκείνη τη μέρα στη ρωσική πρωτεύουσα), κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας και αυτό μετράει. Στο θέμα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ο Τζόνσον δεν έχει ουσιαστική αντιπολίτευση. Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κιρ Στάρμερ πλειοδοτεί στην υποστήριξη προς τη σκληρή στάση, προσπαθώντας να αποδείξει στο βρετανικό βαθύ κράτος ότι η περίοδος της φιλειρηνικής στροφής, επί Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν έχει αφήσει το παραμικρό σημάδι στην πολιτική του κόμματος. Οι Εργατικοί βρίσκονται στην παράδοξη θέση να θεωρούνται η επόμενη κυβέρνηση (θα είναι πρωτοφανές θαύμα να κερδίσουν οι Συντηρητικοί τις εκλογές για πέμπτη συνεχή φορά), έχουν τη χαρά να καταγράφουν σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα και την ίδια ώρα χάνουν διαρκώς μέλη.

Μια σοβαρή ρήξη καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα, όταν το συνδικάτο Unite, ο σημαντικότερος χρηματοδότης του Εργατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποστήριξή του προς το κόμμα, αν αυτό δεν στηρίξει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. «Ελπίζαμε ότι το Unite θα είχε αντιληφθεί ότι το Εργατικό Κόμμα τελεί υπό νέα διοίκηση», ήταν η απάντηση της ηγεσίας. Αν πράγματι οι Εργατικοί κόψουν τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει με τα συνδικάτα και στραφούν σε πλούσιους δωρητές, όπως κάνει το Συντηρητικό Κόμμα, η βεντάλια της πολιτικής αντιπαράθεσης θα κλείσει ακόμη περισσότερο.

Προσωπικές επιθέσεις

Αντί πολιτικών τοποθετήσεων, θα πολλαπλασιαστούν επιθέσεις επί προσωπικού, όπως αυτή που εξαπέλυσε ο Τζόνσον εναντίον του Στάρμερ, κατηγορώντας τον ότι, με την προηγούμενη επαγγελματική του ιδιότητα, έριξε «στα μαλακά» τον βιαστή παιδιών Τζίμι Σάβιλ. Επρόκειτο για εντελώς αστήρικτη καταγγελία, η οποία γύρισε μπούμερανγκ για τον Τζόνσον, αφού αυτήν επικαλέστηκε η εξαιρετικά στενή συνεργάτιδα του Μιουνίρα Μίρζα, ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ. Η αποχώρηση της Μίρζα, που βρισκόταν στο πλευρό του τα τελευταία 14 χρόνια, από τότε που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, αποτέλεσε πολύ βαρύ πλήγμα για τον Τζόνσον, ενώ έδωσε το έναυσμα για άλλες αποχωρήσεις και ανακατατάξεις στο επιτελείο του. Πλέον, μόλις το 18% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις δηλώνει υπερήφανο για τον πρωθυπουργό, ενώ μόλις 14% θεωρεί ότι είναι έντιμος.  

Παραίτηση με άγνωστες επιπτώσεις

Το βράδυ της Πέμπτης παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά η Κρεσίντα Ντικ, η αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, του σώματος που διεξάγει τις έρευνες για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η επιλογή νέου αρχηγού θα γίνει από την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ σε συνεργασία με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, ο οποίος ανήκει στο Εργατικό Κόμμα. Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις έρευνες, οι οποίες μπορούν να βάλουν τέρμα στην καριέρα του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με έναν εκ των προκατόχων του Τζόνσον, τον Τζον Μέιτζορ, η θητεία του πρωθυπουργού όφειλε να έχει τελειώσει από τη στιγμή που συνελήφθη να παραπλανά εν γνώσει του τη Βουλή. «Αν τα ψέματα γίνουν κοινός τόπος, ποιον μπορεί κανείς να πιστέψει μετά; Τίποτα και κανέναν, αυτός είναι ο κίνδυνος. Γι’ αυτό τα εσκεμμένα ψέματα στη Βουλή έχουν τερματίσει πολιτικές καριέρες. Και έτσι πρέπει να είναι», είπε ο Μέιτζορ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή