Στο κόκκινο η ανατολική Ουκρανία – Απειλές εκατέρωθεν

Στο κόκκινο η ανατολική Ουκρανία – Απειλές εκατέρωθεν

Οι προσδοκίες περί αποκλιμάκωσης έχουν πια υποχωρήσει μπροστά στις αλληλοκατηγορίες μιας νέας «εκρηκτικής» κλιμάκωσης, εστιασμένης ειδικά στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας. Όλα δείχνουν προς μια ενδεχόμενη σύρραξη. Παράλληλα ωστόσο, η προοπτική της διπλωματικής εκτόνωσης παραμένει.

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες περί αποκλιμάκωσης που είχαν δημιουργηθεί έπειτα από τη συνάντηση ΠούτινΣολτς στη Μόσχα έμελλε, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, να υποχωρήσουν μπροστά στις «φωτιές», στις εκρήξεις και στις κλιμακούμενες αλληλοκατηγορίες μιας νέας κλιμάκωσης, εστιασμένης ειδικά στο – ούτως ή άλλως ανοιχτό εδώ και οχτώ χρόνια – μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Εάν πιστέψουμε όσα υποστηρίζει η Δύση (ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, το Λονδίνο κ.ά.), τότε η Ρωσία όχι μόνο δεν απέσυρε στρατεύματα από τα σύνορά της με την Ουκρανία τα περασμένα 24ωρα όπως υποστήριζε ότι θα κάνει αλλά αντιθέτως τα έχει αυξήσει στέλνοντας και άλλα εκεί, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ να υποστηρίζει σήμερα «ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000 με 190.000 στρατιώτες… από 100.000 που είχε εκεί στις 30 Ιανουαρίου».

Οι ίδιοι οι Ρώσοι, βέβαια, από την πλευρά τους διαψεύδουν και, για το λόγου το αληθές, δίνουν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με τα στρατιωτικά τους οχήματα που επιστρέφουν από την Κριμαία.

Οι εστίες της έντασης 

Η εστία της έντασης, ωστόσο, έχει εδώ και λίγα 24ωρα μεταφερθεί στις περιοχές των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο, με τη Ρωσία από τη μία πλευρά να «βλέπει» ουκρανικές επιθέσεις και ουκρανικούς βομβαρδισμούς κατά των ρωσόφωνων, ενώ η Δύση από την άλλη υποστηρίζει πως η Ρωσία απλώς αναζητά ένα πρόσχημα για να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.   

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο σήμερα για «επιδείνωση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία, προχωρώντας μάλιστα και σε καταγγελίες περί «μαζικής και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού». Παράλληλα, ο ίδιος προέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.

Στον αντίποδα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε αυτό που είχε πει μια ημέρα νωρίτερα και από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη: ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να στήσει ένα πρόσχημα ως δικαιολογία για να μπορέσει να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.  

«Εκρήξεις» στα ανατολικά

Την ίδια ώρα πάντως, πίσω στην ανατολική Ουκρανία, η κατάσταση έμοιαζε όντως να επιδεινώνεται και να μυρίζει μπαρούτι, με τα ρωσικά ΜΜΕ (RIA, INTERFAX, TASS, Sputnik) να παρουσιάζουν εικόνες επαπειλούμενης «σύρραξης» κυρίως από την περιοχή του Ντονέτσκ, με σειρήνες πολέμου που ηχούν, γυναικόπαιδα που παίρνουν τον δρόμο της φυγής και εικόνες από βομβαρδισμούς και αυτοκίνητα που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.  

Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σχεδόν παράλληλα, οι ηγέτες των φιλορωσικών αυτονομιστικών «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην απομάκρυνση των αμάχων με λεωφορεία προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή με φόντο την αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Αποχωρούν οι άμαχοι 

Το Κίεβο βέβαια από την πλευρά του έσπευσε να διαψεύσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ κάλεσε παράλληλα και τη Δύση να στείλει παρατηρητές στην περιοχή για να διαπιστώσουν ποια πραγματικά είναι η κατάσταση στο έδαφος.

Εν τω μεταξύ πάντως, η μετακίνηση των ρωσόφωνων αμάχων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν και ρωσικά διαβατήρια, προς την πλευρά της Ρωσίας ξεκίνησε με λεωφορεία. Η πλευρά των αυτονομιστών αναφέρει πως πρόκειται να μετακινηθούν συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στη Ρωσία η οποία από την πλευρά της ξεκίνησε τις προετοιμασίες για να υποδεχθεί τους εν λόγω αμάχους σε ειδικά κέντρα. Επιπλέον, η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε όσους έρχονται από την ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους βέβαια δεν πείστηκαν. Αντιθέτως, αποκήρυξαν ως «κυνικό ελιγμό» την ανακοίνωση περί εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και περί μεταφοράς πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η απομάκρυνση των αμάχων από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσε, βέβαια, να προετοιμάσει το έδαφος για νέες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων.

Πίεση για συμβιβασμούς 

Στο ίδιο πλαίσιο, είτε όντως λάβουν χώρα συγκρούσεις εκεί είτε όχι, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μια ρωσική στρατιωτική εισβολή με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ρωσόφωνων – Ρώσων που «έχουν μπει στο στόχαστρο του Κιέβου». 

Η ουκρανική πλευρά φαίνεται δεν θέλει να πέσει στην παγίδα, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Την ίδια ώρα ωστόσο, η ίδια πιέζεται, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλους, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές, πράγμα το Κίεβο προς το παρόν αρνείται να κάνει. 

Κυρώσεις εάν…

Στην περίπτωση πάντως οι Ρώσοι εισβάλουν, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι πρόκειται να επιβληθούν στη Ρωσία «πρωτοφανείς» κυρώσεις που θα αγγίζουν και τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. 

Η ρωσική πλευρά προφανώς και δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Μέσω της έντασης ωστόσο που κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα ουσιαστικά πιέζει το Κίεβο να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς αυτονομίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

Το σίριαλ της έντασης αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται άλλωστε και η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Μέχρι τότε βέβαια, μένει να φανεί τι θα έχει προηγηθεί.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή