Πόλεμος στην Ουκρανία: «Όχι» της Τουρκίας στο αίτημα να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Όχι» της Τουρκίας στο αίτημα να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου που οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως ζήτησε η Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου που οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια πολέμου ή εάν απειληθεί, αλλά το αίτημα -όπως αναφέρει το Reuters- έχει φέρει την Άγκυρα σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας.

Μιλώντας από το Καζακστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Τουρκία μελετά το αίτημα του Κιέβου, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της Σύμβασης να επιστρέψουν τα πλοία στην έδρα τους, στην προκειμένη περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι, ακόμη κι αν η Τουρκία αποφάσιζε μετά από νομική διαδικασία να αποδεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, -όπως είπε-, αυτά δεν θα μπορούσαν να φύγουν προς τη Μεσόγειο και όχι από την άλλη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή