Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-δεύτερη-ημέρ-561738187
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίστηκε για δεύτερο 24ωρο η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο. Η νύχτα στην Ουκρανική πρωτεύουσα καθώς και σε άλλες πόλεις είναι εφιαλτική καθώς μαίνονται μάχες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα ηχούσαν σειρήνες. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί». Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να αντισταθούν.

 

09:28

Όλες οι μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα - Σαββίδης, Ριμπολόβλεφ, Μπορίσοφ, οι πιο προβεβλημένοι επιχειρηματίες 

03:27

Ουκρανία: Κατάρριψη δύο ρωσικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.

Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να καταλάβουν το Κίεβο.

03:23

Γκουτέρες: Να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» για να επιτύχουμε την ειρήνη, είπε σε μία σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

03:06

Η μάχη του Κιέβου σε ήχο και εικόνα

03:03

Τρία σημεία - κλειδιά από το μήνυμα Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκανε μια νέα δραματική παρέμβαση.

Τρία βασικά σημεία:

  • «Αυτή η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη και ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να σπάσει την αντίσταση των Ουκρανών. Η μοίρα της Ουκρανίας αποφασίζεται αυτή τη στιγμή».
  • Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτίθεται σε νηπιαγωγεία: «Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί βομβαρδίζονται τα νηπιαγωγεία».
  • Είπε ότι υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές: «Ο κύριος στόχος μας είναι να τελειώσουμε αυτή τη σφαγή. Οι απώλειες του εχθρού είναι πολύ σοβαρές - σήμερα υπήρχαν εκατοντάδες σκοτωμένοι στρατιώτες που πέρασαν τα σύνορά μας και ήρθαν στη γη μας. Δυστυχώς έχουμε και εμείς απώλειες». 
02:42

Σφοδρές μάχες νότια του Κιέβου

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι εξελίσσονται σφοδρές μάχες γύρω από το Βασίλκιβ, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 18 χλμ νότια της πρωτεύουσας της χώρας, Κίεβο.

«Σκληρές μάχες διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην πόλη Βασίλκιβ, όπου οι κατακτητές προσπαθούν να αποβιβάσουν μια ομάδα», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης προς το Κίεβο τόσο από τα βόρεια όσο και από τα ανατολικά.

02:33

Μια σειρά εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στο Κίεβο

Μια σειρά από εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Η ακριβής φύση και τοποθεσία των εκρήξεων δεν είναι σαφής.

02:19

Ένα μωρό γεννήθηκε στο μετρό του Κιέβου

Εν μέσω των αεροπορικών επιθέσεων στο Κίεβο, οι κάτοικοι έχουν καταφύγει στους σταθμούς του μετρό. Οι σταθμοί παρέμειναν ανοιχτοί και στις αποβάθρες τους φιλοξενούν κόσμο.

Πριν από λίγες ώρες μια ανοιχτή ομάδα στο Telegram ανέφερε ότι μια γυναίκα έφερε στον κόσμο το μωρό της στο μετρό.

02:14

Human Rights Watch: Άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυρομαχικά διασποράς σε νοσοκομείο

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία πως  ένας «ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος που μετέφερε πυρομαχικά διασποράς έπληξε ένα νοσοκομείο» στην Ουκρανία την Πέμπτη, κοντά στο Ντόνετσκ.

Η έκθεση αναφέρει ότι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν. Έξι από τους τραυματίες ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

02:03

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε ανώτερους Ρώσους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε ανώτερους Ρώσους.

Εκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Κυρώσεις έχουν επιβληθεί και στον στρατηγό Βαλερί Γερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. 

01:55

 

Βρετανία: Ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας παρείχε νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση στην Ουκρανία σύμφωνα με τις πληροφορίες του.

Συγκεκριμένα

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά εξακολουθούν να συναντούν ισχυρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.
  • Οι ρωσικές τεθωρακισμένες δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο από πολλαπλούς άξονες σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη
  • Είναι πιθανό η Ρωσία να πέτυχε μια απόβαση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, ανάμεσα στη Μαριούπολη και τη Μελιτούπολη
  • Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο πόλεων-κλειδιά

01:38

Τα πάντα σκοτεινά απόψε στο Κίεβο - Live εικόνα

01:32

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους, συνέχισαν να απαντούν δυναμικά στην αδικαιολόγητη, απρόκλητη και προδιαγεγραμμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε ακόμα πιο υψηλό κόστος στη Ρωσία για την απεχθή συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. 

 

01:17

Ο αρχηγός της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζει ότι κατέρριψαν ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 με αλεξιπτωτιστές στα νότια του Κιέβου

Ο Ουκρανός γενικός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Valerii Zaluzhnyi, δήλωσε ότι ο στρατός του κατέρριψε ένα ρωσικό IL-76 σε περιοχή 20 χλμ νοτιοδυτικά του κεντρικού Κιέβου.

Υποστήριξε ότι ήταν «εκδίκηση για το Λουγκάνσκ το 2014». 

00:55

Ο Λευκός Οίκος ζητά 6,4 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στείλει στην Ουκρανία ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια.

00:52

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ που καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία

Η ψηφοφορία ήταν: 11 χώρες υπέρ, μία κατά και τρεις αποχές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Ως μόνιμο μέλος, η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.

00:41

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι η Ρωσία επέλεξε να εισβάλει στην Ουκρανία και να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ περιέγραψε πώς τα νεογέννητα μωρά πρέπει να εκκενωθούν σε καταφύγια βομβών. 

00:26

Ζελένσκι: «Αυτή η νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη. Ο εχθρός θα μπει παντού. Πρέπει να αντισταθούμε. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά θα ξημερώσει»

«Αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη. Πολλές πόλεις του κράτους μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα». 

«Αυτή η νύχτα θα είναι δύσκολη, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να σπάσει την αντίσταση μας. Απόψε θα ξεκινήσει μία επίθεση. Αυτή τη νύχτα πρέπει να επιμείνουμε. Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή».

«Κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός, παρακαλώ βοηθήστε ο ένας τον άλλον, ειδικά τους ηλικιωμένους, όσους αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Σε περίπτωση κινδύνου, πηγαίνετε σε καταφύγιο.

Όποιος έχει ήδη ενταχθεί στην άμυνα της χώρας ή μπορεί να βοηθήσει την άμυνα - σταματήστε τον εχθρό όπου μπορείτε. Κάψε τα εχθρικά οχήματα με ό,τι μπορείς. Αν ακόμη και τα νηπιαγωγεία είναι αποδεκτός στόχος για τους εισβολείς, δεν πρέπει να τους αφήσεις καμία ευκαιρία. Όλες οι σκέψεις, όλες οι προσευχές των Ουκρανών - με τον στρατό μας. Τους πιστεύουμε, να τους προσέχουμε, να υπερασπιστούμε το κράτος μας». 

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ σήμερα, λέγοντάς τους τι περιμένει η Ουκρανία από τη Δύση και τους ευχαριστεί.

00:13

Κλείνουν ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Βρετανίας για τα ιδιωτικά ρωσικά αεροσκάφη

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι απαγορεύονται στο εξής οι πτήσεις και οι προσγειώσεις ιδιωτικών ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και στα αεροδρόμια της χώρας.

00:12

Ουκρανία: Ο υπουργός Άμυνας προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ προειδοποίησε ότι στην Ουκρανία θα πεθάνουν τόσοι Ρώσοι στρατιώτες όσοι και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας.

«Χιλιάδες, χιλιάδες», είπε ο υπουργός, προτρέποντας τους Ρώσους πολίτες να βγουν στον δρόμο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο πόλεμος. «Κρύψτε τους αγαπημένους σας, αν τους αγαπάτε. Μην τους στέλνετε σε βέβαιο θάνατο! Θα σκοτωθούν από κάθε παράθυρο, σε κάθε ουκρανική πόλη», πρόσθεσε.

00:07

Μπάιντεν: Το ΝΑΤΟ διατηρεί την πολιτική των ανοιχτών θυρών

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία θα διατηρήσει την πολιτική των «Ανοιχτών Θυρών» για εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της και κάποια ημέρα θελήσουν να ενταχθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, απέτυχε στον στόχο του, δηλαδή να διχάσει τη Δύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών θεμάτων. 

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι διέταξε την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων για να στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ανέφερε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

00:00

Μπόρις Τζόνσον: Αυτή η τραγωδία μπορεί και πρέπει να τελειώσει

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έστειλε ένα μήνυμα προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, λέγοντάς τους ότι «αυτή η τραγωδία μπορεί και πρέπει να τελειώσει».

Μιλώντας σε βίντεο, είπε: «Είναι μια γενιά ή περισσότερο από τότε που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιας αιματοχυσίας στην Ευρώπη. Ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαστεί να το ξαναδούμε. Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών αδελφών μας απέναντι σε αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση στην πατρίδα σας».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτή είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία και, επίσης, είναι μια τραγωδία για τη Ρωσία. Όπως η Ουκρανία, η Ρωσία είναι μια σπουδαία χώρα με πλούσια ιστορία και περήφανους ανθρώπους», είπε.

«Αλλά οι ενέργειες του Πούτιν οδηγούν σε πλήρη απομόνωση τη Ρωσία, την οποία αποφεύγει η υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, πλήττεται από τεράστιες οικονομικές κυρώσεις και αντιμετωπίζει έναν άσκοπο και αιματηρό πόλεμο που ήδη κοστίζει αμέτρητες ζωές από αθώους Ουκρανούς μέχρι Ρώσους στρατιώτες σας που ποτέ δεν θα ξαναδούν τις οικογένειές τους». 

23:55

Κλείνει ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η Βουλγαρία θα απαγορεύσει τις πτήσεις όλων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς τη χώρα και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη από αύριο Σάββατο, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Μεταφορών.

23:45

Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για ειρήνη

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη», ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφότου ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, επιθυμούν η συνάντηση αυτή να γίνει στην Πολωνία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Το Interfax αναφέρει ότι αύριο επρόκειτο να διεξαχθούν περισσότερες συζητήσεις επί του θέματος.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

23:41

Γεωργιανοί διαδηλώνουν στο πλευρό των Ουκρανών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, σε νεότερο tweet του, ευχαριστεί τους Γεωργιανούς που τάχθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών.

«Απίστευτοι Γεωργιανοί που καταλαβαίνουν ότι οι φίλοι πρέπει να υποστηρίζονται!  Ευγνώμονες σε όλους στην Τιφλίδα και σε άλλες πόλεις που βγήκαν υπέρ της Ουκρανίας και κατά του πολέμου. Πράγματι, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες δεν είναι η Κυβέρνηση, αλλά είναι καλύτεροι από μια Κυβέρνηση».

23:32

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ρωσικός στρατός στην Μελιτούπολη

Ρωσικός στρατός μπήκε απόψε στην ουκρανική πόλη Μελιτούπολη, μεταδίδει το Interfax, επικαλούμενο το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Sky News μετέδωσε ότι επιβεβαίωσε βίντεο που δείχνει έντονη ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις στην πόλη.

23:21

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν για να σταματήσουν τον πόλεμο

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, προειδοποίησε σήμερα ότι στην Ουκρανία θα πεθάνουν τόσοι Ρώσοι στρατιώτες όσοι και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας.
«Κρύψτε τους αγαπημένους σας, αν τους αγαπάτε. Μην τους στέλνετε σε βέβαιο θάνατο! Θα σκοτωθούν από κάθε παράθυρο, σε κάθε ουκρανική πόλη», πρόσθεσε, και προέτρεψε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στον δρόμο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο πόλεμος.

23:15

 

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα επιβάλλει απευθείας κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και άλλους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι.

 

Η απόφαση Μπάιντεν να επιβάλλει προσωπικά κυρώσεις στον Πούτιν έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωσης της ΕΕ, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ.

Η Ψάκι τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Πούτιν παρέμενε μια επιλογή και ότι ο Μπάιντεν κατέληξε σε αυτήν την απόφαση «την τελευταία μέρα» σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

23:10

Reuters: Δορυφορικές εικόνες σήμερα έδειξαν μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και περίπου 150 μεταγωγικά ελικόπτερα στη νότια Λευκορωσία, δήλωσε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία

22:52

Ηχούν σειρήνες στο Κίεβο

Σύμφωνα με ανταποκριτές στο πεδίο, αυτή τη στιγμή ηχούν σειρήνες και σημειώνονται εκρήξεις στο Κίεβο.

Δημοσιογράφος του BuzzFeedNews έγραψε: «Παρακολουθώ από το παράθυρό μου και βλέπω τον ουρανό να φωτίζεται. Ήχος εκρήξεων αντηχούσε σε όλη την πόλη».

22:44

Ακυρώθηκαν παραστάσεις του μπαλέτου Μπαλσόι στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου 

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ακύρωσε παραστάσεις του διάσημου μπαλέτου Μπαλσόι, οι οποίες προβλέπονταν για το καλοκαίρι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Μια καλοκαιρινή σεζόν του μπαλέτου Μπαλσόι στη Βασιλική Όπερα βρισκόταν στα τελικά στάδια του σχεδιασμού. Δυστυχώς, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, η σεζόν δεν μπορεί να λάβει χώρα», ανέφερε η όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν. 

22:43

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρώτη μεγάλης κλίμακας σύγκρουση εν μέσω πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ, 130 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις υπόλοιπες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, με το πρακτορείο Bloomberg να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η ρωσική εισβολή εκτυλίσσεται σε μια χώρα με 15 ατομικούς αντιδραστήρες οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία». 

22:34

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πρόταση της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ισοδυναμεί με διπλωματία υπό την απειλή των όπλων

Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να στείλει μια αντιπροσωπεία της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για συνομιλίες με τους Ουκρανούς.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κάποια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχολίασε ο Πράις.

«Βλέπουμε ότι η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων, την ώρα που βόμβες, οβίδες όλμων, πυρά πυροβολικού βάζουν στο στόχαστρο πολίτες. Αυτή δεν είναι αληθινή διπλωματία», πρόσθεσε.

22:26

 Ζωντανή εικόνα από διάφορα σημεία της Ουκρανίας 

22:23

 

Απάντηση Μόσχας για τις κυρώσεις σε Πούτιν - Λαβρόφ

«Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Λαβρόφ έχουν λογαριασμούς στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε tweet του, ο επικεφαλής του γραφείου των FT στη Μόσχα γράφει: «Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι απλώς ένα συμβολικό βήμα ή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πληροφορίες για τον υποτιθέμενο μυστικό πλούτο του Πούτιν. Πρόκειται να μάθουμε!»

22:18

Η κυβέρνηση Ντράγκι κηρύσσει τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης 

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι κήρυξε απόψε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ουκρανική κρίση.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την στήριξη του ουκρανικού λαού. Η Ιταλία, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, συνολικά θα διαθέσει 110 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό. 

Παράλληλα, πρόκειται να διατεθούν 174,4 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της ιταλικής στρατιωτικής παρουσίας εντός του ΝΑΤΟ. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, θα δαπανήσει άμεσα 11 εκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω προστασία των πρεσβειών και μορφωτικών ινστιτούτων της χώρας στο εξωτερικό. 

22:16

ΝΥΤ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, επιβεβαιώνει Αμερικανός αξιωματούχος

 

22:14

Reuters: Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ

Τα ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν κοντά στη βορειοανατολική πόλη Κονοτόπ αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια μάχης, δήλωσαν οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον εφοδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις λεηλασιών από Ρώσους στρατιώτες σε τοπικά καταστήματα.

Στα περίχωρα της πόλης υπήρχαν περίπου 40 μονάδες καμένου ρωσικού εξοπλισμού. 

 

22:08

Ειδικά τρένα εκκένωσης από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία

Η Ουκρανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε την Παρασκευή τη δρομολόγηση ειδικών τρένων εκκένωσης που εκτελούν δρομολόγια από το Κίεβο προς τα δυτικά τμήματα της Ουκρανίας.

Τα επιπλέον τρένα αναχωρούν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό και προαστιακό σταθμό του Κιέβου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα τρένα που προστέθηκαν θα είναι για Rakhiv, Uzhhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Chernivtsi και Lviv.

21:47

Δύσκολη νύχτα στο Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις στην Ουκρανική πρωτεύουσα

Σκηνικό πολέμου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών, ειδικά στα δυτικά προάστια της πόλης.

21:44

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Και στους δύο έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία. 

21:39

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, η S7 Airlines, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της με προορισμό την Ευρώπη, λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου τους από την Πολωνία και την Τσεχία.

«Λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου από τα ευρωπαϊκά κράτη, η S7 Airlines αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη από την 26η Φεβρουαρίου έως τη 13η Μαρτίου», γνωστοποίησε η εταιρεία, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

21:25

Δήμος Αθηναίων: Στα χρώματα της Ουκρανίας το σιντριβάνι της Ομόνοιας

Η Αθήνα, πιστή στην ιστορία και την παράδοσή της, συμπαρίσταται στο χειμαζόμενο Κίεβο, την Μαριούπολη, μικρές και μεγαλύτερες πόλεις, στο φίλο Ουκρανικό λαό, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας πως «η Ομόνοια και η Τεχνόπολη φωταγωγούνται συμβολικά με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας».

«Ο αγώνας για δημοκρατία, για ειρήνη, για ζωή είναι ιερός και πανανθρώπινος. Η Ομόνοια και η Τεχνόπολη φωταγωγούνται συμβολικά με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας. Η Αθήνα, πιστή στην ιστορία και την παράδοσή της, συμπαρίσταται στο χειμαζόμενο Κίεβο, την Μαριούπολη, μικρές και μεγαλύτερες πόλεις, στο φίλο Ουκρανικό λαό», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην ανάρτησή του. 

21:19

Eιδησεογραφικό κανάλι της Ουκρανίας εκπέμπει από υπόγειο χώρο στάθμευσης για λόγους προστασίας

21:16

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ τόνισε ότι οι σημερινές επιθέσεις ήταν «πιο βάναυσες» από τις χθεσινές

 

21:15

Ανοιχτά στην εξαγωγή φυσικού αερίου τα Αραβικά έθνη

Ο Οργανισμός Αραβικών Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι επιθυμεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο - και υγρό φυσικό αέριο - για να διατηρήσει σταθερές τις αγορές.

21:14

ΝΑΤΟ: Ποια είναι η δύναμη ταχείας αντίδρασης που ενεργοποιείται για πρώτη φορά

«Στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας αναπτύσσουμε για πρώτη φορά τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί. Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βέλτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

 

21:12

Μπορέλ για SWIFT: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας

του Γιάννη Παλαιολόγου, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πιθανότητα αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT άφησε ανοιχτή ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Στη συνέντευξη Τύπου προ ολίγου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ επιβεβαίωσε επίσης ότι στη λίστα του δεύτερου πακέτου κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι μόνοι άλλοι ηγέτες στους οποίους έχει επιβάλλει κυρώσεις η Ε.Ε., είπε, είναι ο Σύρος δικτάτορας Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο Λευκορώσος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

 

21:11

Η κατάσταση στο Κίεβο είναι «τρομακτική»

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κίτσκο, λέει ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα γίνεται επισφαλής και τρομακτική.

Μίλησε μετά από μια σειρά εκρήξεων κοντά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής το απόγευμα.

«Η κατάσταση τώρα -χωρίς υπερβολή- είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, κοντά στο πρωί, θα είναι πολύ δύσκολη», λέει. 

21:06

Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν προς το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν προς το Κίεβο καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Βρετανίας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν την πορεία τους, σε δύο άξονες, προς το Κίεβο. Ο στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πληθυσμού και να αλλάξουν το καθεστώς, είπε ο Τζιμ Χόκενχαλ.

«Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων σε στόχους στο Κίεβο. Εκτοξευτήρες πυραύλων χρησιμοποιήθηκαν στο Τσερνίχιφ και το Χαρκίβ (Χάρκοβο)», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον Χόκενχαλ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και επικεντρώνονται στην υπεράσπιση σημαντικών πόλεων σε όλη την Ουκρανία.

20:58

Στόλτενμπεργκ: Οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ/ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι στόχοι του Κρεμλίνου «δεν περιορίζονται στην Ουκρανία», διεμήνυσε προ ολίγου σε συνέντευξη Τύπου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης κορυφής της Συμμαχίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Ρωσία απαιτεί την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των υποδομών του ΝΑΤΟ από τις χώρες που προσχώρησαν σε αυτό μετά το 1997, «σχεδόν τα μισά μας μέλη». 

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα, ακόμα κι αν υπάρχει τίμημα», τόνισε ο Νορβηγός πρώην πρωθυπουργός, που αποχωρεί σύντομα από το τιμόνι του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι ήδη η Συμμαχία έχει αναπτύξει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη σε 30 τοποθεσίες στο ανατολικό της μέρος, καθώς και 120 πολεμικά πλοία, από την Αρκτική ως τη Μεσόγειο. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του NATO Response Force, δυναμικότητας περίπου 40.000 στρατευμάτων, «χιλιάδες» στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας (αλλά όχι όλη η δύναμη του NRF). Στέλνοντας ξανά μήνυμα στη Μόσχα, είπε ότι το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή» του εδάφους των συμμάχων.

Υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις», πρόσθεσε, ότι η Μόσχα επιδιώκει την αλλαγή της κυβέρνησης στο Κίεβο. «Πρέπει να αυξήσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «πολεμούν γενναία» και «καταφέρουν πλήγματα» κατά των Ρώσων. Οι Σύμμαχοι «θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων αεράμυνας, ανέφερε.

20:53

Μπορέλ: Η Ε.Ε. δεν σχεδιάζει άμεσα τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει άμεσα την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά είναι έτοιμη να ενισχύσει τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ανάλογα με τις ενέργειες της Ρωσίας και τη συναίνεση μεταξύ των κρατών - μελών, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Δεν θα ήθελα να σκέφτομαι την ιδέα ενός τρίτου πακέτου. Απλώς είπαμε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να τεθεί σε ισχύ το [υπάρχον] πακέτο και τώρα έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στην εφαρμογή του, κάτι που δεν είναι εύκολο» δήλωσε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μην αναμένετε ένα τρίτο πακέτο κατά τις επόμενες ημέρες ή ώρες διότι δεν είναι αυτό το σχέδιο. Η ιδέα είναι, εάν καταστεί απαραίτητο και εάν αναγνωρίσουμε κινήσεις από τη ρωσική πλευρά, εάν συμφωνήσουμε για νέα μέτρα, αυτά να ληφθούν».

20:43

Άμεση ανάλυση: «Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη ρωσική εισβολή»

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο είναι καταιγιστικές. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να διακρίνει κανείς τρία στοιχεία κόντρα στο σενάριο για δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Πρώτον, ακόμη και με τον ρωσικό στρατό σε ουκρανικό έδαφος, η ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει να προμηθεύεται, και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες, ρωσικό φυσικό αέριο.

20:42

ΟΗΕ: Θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. δολάρια για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από 1 δισ. δολάρια για επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην Ουκρανία κατά τους τρεις επόμενους μήνες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα. 

«Θα υπάρξει ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μετρητά για την παροχή βοήθειας και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα με ασφάλεια. Προφανώς εξετάζουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις δραστηριότητές μας», είπε στους δημοσιογράφους.

20:37

Πάπας: Προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει προσωπικά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, κατά τη σημερινή του συνομιλία με τον Ρώσο πρέσβη στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει προσωπικά, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με στόχο την λήξη των βομβαρδισμών και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Μόσχας.

Ο Φραγκίσκος, παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Rai, πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει διαμεσολάβηση και η Καθολική Εκκλησία στο σύνολό της, ως θρησκευτικός θεσμός.

20:36

Βίντεο-σοκ: Τανκ παρασύρει ΙΧ επιβατικό

Πρόκειται για βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα social media, ωστόσο το μεταδίδουμε τώρα αφού το βρετανικό Sky News επαλήθευσε την αξιοπιστία του.

Στο βίντεο φαίνεται ένα αυτοκίνητο να παρασύρεται από τανκ στο Κίεβο, περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης.

20:31

Απευθείας εικόνα από διάφορα σημεία της Ουκρανίας

20:26

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ουκρανικός στρατός καθώς και πολίτες έχουν πάρει θέση για να αμυνθούν.

20:18

Λευκός Οίκος: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε την Παρασκευή συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η συνομιλία αφορούσε «στην αυστηροποίηση των κυρώσεων, σε σημαντική αμυντική βοήθεια και στην δημιουργία μίας αντιπολεμικής συμμαχίας».

20:17

Μπορέλ: Ο ξεκάθαρος στόχος της Ρωσίας είναι η αλλαγή της κυβέρνησης στο Κίεβο και η τοποθέτηση μιας συμμαχικής προς αυτή

20:14

ΚΚΕ: Συγκέντρωση στην πρεσβεία της Ρωσίας, πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στη Ρωσική Πρεσβεία και στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιλογή όποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου ή ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, είναι επιλογή που οδηγεί σε μακελειό τους λαούς, τον ελληνικό λαό. Μόνο η αυτοτελής, ανεξάρτητη, πολιτική στρατηγική ενάντια στα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τον λαό. Λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η Ελλάδα εδώ και τώρα να σταματήσει να εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες. Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου».

20:13

Τζόνσον προς NATO: Το SWIFT να χρησιμοποιηθεί κατά του Πούτιν

Ο Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε σήμερα τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να λάβουν άμεση δράση, χρησιμοποιώντας το διατραπεζικό σύστημα SWIFT προκειμένου να πλήξουν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Τζόνσον παρότρυνε τους ηγέτες να δράσουν άμεσα μέσω του SWIFT «για να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του», δήλωσε το γραφείο του.

20:08

Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία θα μπορούσε να «διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Η Ρωσία μπορεί να διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Δ.Α. τόνισε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε από αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων και χτυπήματα σε προστατευμένα αντικείμενα, όπως νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρία περιστατικά στα οποία εκτιμάται ότι «σκότωσαν τουλάχιστον έξι πολίτες και τραυμάτισαν τουλάχιστον 12 ακόμη».

20:07

Νορβηγία: Έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ

Η Νορβηγία είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατεύματα στα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ εάν η Συμμαχία το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας. 

Νορβηγικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Λιθουανία και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

20:03

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα όπλα 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμμαχία αναπτύσσει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης και πως θα συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο.

«Για πρώτη φορά αναπτύσσουμε τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

19:59

Πληροφορίες για Ρώσους νεκρούς

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο σημειώνει ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη 2.800 νεκρούς.

19:51

Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς και για τα επόμενά τους βήματα ως απάντηση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. 

19:50

Ρωσία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin. 

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

19:48

Ρωσική αυτοκινητοπομπή διασχίζει την πόλη της Μελιτούπολης

19:46

Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

  • Τόνισε ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».
  • Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.
  • Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται».
  • Πρότεινε ακόμη όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους.
  • Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμάχους δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να συνδράμουν περισσότερο τη Συμμαχία.
  • Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

19:43

Μάχες κατά μήκος της χώρας

Στο επίκεντρο της σημερινής ειδησεογραφίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ωστόσο μάχες σημειώνονται σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον μία μεγάλη έκρηξη στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Νωρίτερα, κάτοικοι εκεί κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε έναν κοντινό σταθμό του μετρό όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σφοδρές μάχες στην Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Κιέβου, και στη Μελιτόπολη στα νοτιοανατολικά.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την άμυνα της Χερσώνας, μιας μεγάλης πόλης στο νότο της Ουκρανίας, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.

19:36

Guardian: Πληροφορίες για μεγάλη έκρηξη στο Χάρκοβο

19:35

Ουκρανία: Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Η Ουκρανία αναστέλλει τη λειτουργία των σχολείων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μεταδίδει το Reuters.

19:32

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Το CNN μετέδωσε εικόνα με νεαρό ζευγάρι Ουκρανών που πέρασε την πρώτη μέρα του γάμου του συγκεντρώνοντας όπλα για την αντίσταση στην εισβολή

19:28

Ε.Ε.: Κυρώσεις και κατά της Λευκορωσίας στο τρίτο πακέτο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο τρίτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. αναμένονται και νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την εμπλοκή της στην εισβολή στην Ουκρανία.

 

19:18

NATO: Ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα ότι αναπτύσσουν περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τόνισαν ότι η Μόσχα είπε ψέματα σχετικά με τις προσθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε οι 30 ηγέτες σε κοινή ανακοίνωση, μετά από τηλεδιάσκεψη υπό τον επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αναπτύσσουμε σημαντικό αριθμό επιπλέον δυνάμεων στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω πληροφορίες.

19:16

Μήνυμα Ζελένσκι από το κέντρο του Κιέβου

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας και δη από την οδό Μπάνκοβα, όπου στεγάζεται το προεδρικό μέγαρο.

Ο Ζελένσκι έχει δίπλα του μέλη του υπουργικού συμβουλίου και με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να απαντήσει στις πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Μόσχα ότι έχει αποχωρήσει από την πρωτεύουσα.

19:10

Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτικές συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Απειλές προς την Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ, εξαπέλυσε η Ρωσία, εν μέσω βομβαρδισμών στο ουκρανικό έδαφος.

«Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη» αναφέρεται σε ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

«Η εισδοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές προεκτάσεις» προστίθεται.

Δείτε αναλυτικά εδώ

19:06

Κίεβο: Εκρήξεις κοντά στο προεδρικό μέγαρο

Δημοσιογράφοι του Associated Press καταθέτουν μαρτυρίες από το πεδίο:

  • Ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, περίπου 800 μέτρα από το προεδρικό μέγαρο
  • Πολυώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο επλήγη από βομβαρδισμούς, με μεγάλες ζημιές, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου που διασχίζει την πρωτεύουσα, 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) νοτιοανατολικά της περιοχής όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια
  • Πυροβολισμοί κοντά σε κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο κέντρο του Κιέβου από το νότο
  • Ουκρανοί στρατιώτες εκκενώνουν ένα στρατιωτικό όχημα χωρίς σήμα που έχει υποστεί ζημιά από πυρά στο Κίεβο, στην περιοχή Obolon περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της κυβερνητικής συνοικίας
  • Ο Ουκρανικός στρατός έχει πάρει αμυντικές θέσεις σε γέφυρες γύρω από το Κίεβο
  • Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται στους δρόμους του Κιέβου

 

19:01

Ουκρανικό υπ. Υγείας: Οι Ρώσοι πυροβολούν εναντίον ασθενοφόρων

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους στρατιώτες ότι πυροβολούν εναντίον ασθενοφόρων στις περιοχές Ζαπορίζιε και Τσερνίχιφ.

Ο υπουργός Βίκτορ Λιάσκο είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Ukrainian TV ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον μιας ψυχιατρικής κλινικής στο Τσερνίχιφ.

18:46

Ο πρόεδρος της Τσεχίας υπέρ της αποκοπής της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift

Η Δύση θα πρέπει να αποκόψει τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ουκρανία θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, τους ομολόγους του των χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

18:44

Γαλλικό πρακτορείο AFP: Πάνω από 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

18:39

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού με άμεση ισχύ, απαντώντας στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό βραχίονα του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Ρώσους πολίτες, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

18:37

ΌΗΕ: Πάνω από 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες

18:34

Εκτός Eurovision η Ρωσία

Απαγόρευση συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU).

Σε δήλωση του φορέα, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, η απόφαση «αντανακλά την ανησυχία ότι, υπό το πρίσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας Ρωσικής συμμετοχής στον φετινό Διαγωνισμό θα έφερνε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία». 

18:32

Η «Κ» σε πολεμικό καταφύγιο στη Ζαπορίζια

Ο δημοσιογράφος της «Κ», Γιάννης Σουλιώτης, μπήκε σε πολεμικό καταφύγιο στην Ζαπορίζια. Εκεί έχουν καταφύγει Ουκρανοί πολίτες από τη Μαριούπολη, το Ντονέτσκ και τη Χερσώνα.

18:32

Ανταπόκριση από την Ουκρανία/ Γιάννης Σουλιώτης

Στην πόλη Ζαπορίζια δεν θα είναι ευκολο το βράδυ. Από το ξενοδοχείο ζητήθηκε να μην έχουμε αναμένα φώτα στα δωμάτια μας. Στη διάρκεια της ημέρας οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου άνοιξαν καταφύγιο και σε περίπτωση που ηχήσουν τις σειρήνες, πρέπει να σπεύσουν όλοι.

Υπάρχει μία πληροφορία ότι Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 100 χλμ έξω από τη Ζαπορίζια.

18:31

Reuters: Η Ρωσία περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook

Η Ρωσία θα περιορίσει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά, η εν λόγω απόφαση ελήφθη εξαιτίας της «λογοκρισίας» του Facebook στα ρωσικά μέσα.

18:30

TASS: 650 εκατ. δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας για τις ένοπλες δυνάμεις και το κράτος

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ενισχύει με περίπου 650 εκατ. δολάρια τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και τους κράτους, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

18:21

Ρωσία: Άνοιξε πυρ κατά δύο ξένων πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, λέει το ουκρανικό υπ. Υποδομών

Η Ρωσία άνοιξε πυρ εναντίον δύο ξένων πλοίων κοντά στο λιμάνι Πιβντένι στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών. 

Η Ρωσία πυροβόλησε κατά του «Namura Queen» με τη σημαία του Παναμά, και του «Millenial Spirit» με τη σημαία της Μολδαβίας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το πλήρωμα εκκένωσε τα πλοία και μεταφέρθηκε στο λιμάνι Τσερνομόρσκ από τη διασωστική υπηρεσία της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

18:19

Ρώσοι στρατιώτες διαλύουν κάμερες

Οι Ρωσικές δυνάμεις που προέρχονταν από την Κριμαία καταγράφηκαν από κάμερες CCTV καθώς προχωρούσαν προς τη Χερσώνα στα βορειοδυτικά.

Το βίντεο δείχνει στρατιώτες να σταματούν και να σκαρφαλώνουν στους ιστούς για να κατεβάσουν τις κάμερες.

18:17

Αμερικανός αξιωματούχος: Βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες φάσεις της ρωσικής εισβολής

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες φάσεις της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Reuters.

18:16

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας της Ουκρανίας

Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

18:11

Τσέχος πρόεδρος: Αποκλείστε τη Ρωσία από το SWIFT, ειδάλλως η Ουκρανία θα πέσει σε λίγες ημέρες

Η Δύση θα πρέπει να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT, ειδάλλως η Ουκρανία θα πέσει σε λίγες μέρες, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, στην  έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε δύο επιλογές, είτε θα αποκλείσουμε τη Ρωσία από το SWIFT είτε θα δούμε την Ουκρανία να καταλαμβάνεται πλήρως από τη Ρωσία σε μερικές ημέρες. Είμαι υπέρ της πρώτης επιλογής», δήλωσε ο Μ. Ζέμαν.

18:10

Εικόνα από τις μάχες στα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου

18:07

Πούτιν: Οι μάχες διεξάγονται με ομάδες των εθνικιστών και όχι με τον τακτικό στρατό 

«Οι βασικές μάχες του ρωσικού στρατού, όπως ήταν αναμενόμενο, διεξάγονται όχι με τμήματα του τακτικού ουκρανικό στρατού, αλλά με εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες ως γνωστόν φέρουν την άμεση ευθύνη για την γενοκτονία στο Ντονμπάς και την αιματοχυσία αμάχων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

18:06

Βίντεο με Ουκρανούς που κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ

18:04

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Δεν είμαστε κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «σκεφτόμαστε τις συνέπειες του αποκλεισμού της Ρωσίας από το [σύστημα] SWIFT αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον του».

18:01

Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής άφησε προ ολίγου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι χθες, όπου έλαβαν χώρα άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο κ. Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι είναι «πρόωρο» να εκτιμηθεί η επίδραση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομίας. 

Τα προκαταρκτικά μοντέλα της Κομισιόν, είπε ο Λετονός αξιωματούχος, παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας της Ε.Ε. αλλά όχι σε εκ νέου διολίσθηση σε ύφεση. Επί του παρόντος, είπε ο κ. Ντομπρόφσκις, η γενική ρήτρα διαφυγής, που αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., προβλέπεται να καταργηθεί στο τέλος του 2022. Ωστόσο – όπως τόνισε – αν τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο, «είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε» αυτήν την πολιτική. Αναλυτικά

17:59

Λονδίνο σε Κίνα: Υπερασπιστείτε την κυριαρχία της Ουκρανίας 

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είπε στον Κινέζο ομόλογό της ότι αναμένει από το Πεκίνο να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Μίλησα με τον (Κινέζο) ΥΠΕΞ (υπουργό Εξωτερικών) Ουάνγκ Γι για την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατέστησα σαφές ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η Τρας.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένουμε από την Κίνα να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

17:56

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι Ρώσοι συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση στην Ουκρανία από ό,τι περίμεναν

«Εκτιμούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση από τους Ουκρανούς από ό,τι περίμεναν οι Ρώσοι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Reuters.

17:55

Κάτοικοι εγκαταλείπουν το Κίεβο

Εικόνες από τη μαζική αποχώρηση Ουκρανών πολιτών από την πρωτεύουσα έρχονται στη δημοσιότητα από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων

17:53

Βρετανικό υπ. Άμυνας: Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων είναι 50 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου

Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, το Λονδίνο προσθέτει ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν μια νέα δίοδο προς την πρωτεύουσα, αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Τσέρνιχιβ, μια πόλη στα βόρεια της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αναφορές για «σποραδικές συγκρούσεις» μεταξύ ρωσικών στρατευμάτων και Ουκρανών στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

17:48

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν έτοιμος για συνομιλίες στη Λευκορωσία

Το SkyNews μεταδίδει ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως Πούτιν συμφώνησε για τη διεξεγωγή συνομιλιών στη Λευκορωσία, ωστόσο η Ουκρανία επιθυμεί αυτές να διεξαχθούν στην Πολωνία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για να οργανώσει συνομιλίες, ανέφερε το Κρεμλίνο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρότεινε να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Ανέφερε ότι υπήρξε μια «παύση» στις επαφές με την Ουκρανία, στη διάρκεια της οποίας η χώρα ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων.

Το SkyNews μεταδίδει ότι προσφορά συνομιλιών από τη Ρωσία έρχεται με έναν όρο - η Ουκρανία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί ή ουσιαστικά να παραδοθεί.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, είπε ότι η Ρωσία θεωρεί την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ως «αναπόσπαστο συστατικό ενός ουδέτερου καθεστώτος». 
 

17:46

Το Παρίσι είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift

H Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

17:34

Η αντίσταση των Ουκρανών στο Κίεβο

Ουκρανός δημοσιογράφος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα προάστια του Κιέβου, σημειώνει:

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Κίεβο παίρνουν πυροβόλα όπλα και μολότοφ. Αυτό μαζί με τον στρατό. Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα πώς οι Ρώσοι υποτίθεται ότι θα καταλάβουν αυτή την πόλη. Η αντίσταση είναι τεράστια». 

17:34

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Το Κίεβο θα μπορούσε να «πέσει» σύντομα

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν ενημέρωσαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι το Κίεβο μπορεί να «πέσει» σύντομα, σύμφωνα με τους NY Times.

17:33

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Λευκορωσία και ο λαός της αξίζουν κάτι καλύτερο από το να γίνουν οι υποτελείς της Ρωσίας

Οι Λευκορώσοι «αξίζουν κάτι καλύτερο» από το να γίνουν «οι υποτελείς» της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Παρίσι.

 

17:24

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προέτρεψε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε «διστακτικές ευρωπαϊκές χώρες» που αντιτίθενται στην απαγόρευση της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift.

17:22

Εικόνα από την πολιορκία του Κιέβου

 

17:21

ΥΠΕΞ: Αποχώρηση του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς.

Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία.

Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.

17:07

Οι Anonymous κήρυξαν «κυβερνοπόλεμο» στη Ρωσία

Οι Anonymous, μια ομάδα χάκερ, κήρυξαν κυβερνοπόλεμο στη Ρωσία.

Η δήλωση, μέσω Twitter, έγινε καθώς αρκετοί ιστότοποι της ρωσικής κυβέρνησης, όπως του Κρεμλίνου και της Δούμας, καθώς και ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος RT (πρώην Russia Today), «χτυπήθηκαν» από τις λεγόμενες επιθέσεις «άρνησης εξυπηρέτησης» (DDOS).

17:04

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Μας προκαλεί έκπληξη που ο Βρετανός υπ. Άμυνας είπε ότι ο Πούτιν «το έχει χάσει τελείως»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι εξεπλάγη από το σχόλιο του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίες είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «το έχει χάσει τελείως» (χρησιμοποιώντας την έκφραση «full tonto»).

«Είναι απίστευτο ότι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις για τον ηγέτη μιας άλλης χώρας», αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

17:02

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ένωση αλλά δεν θα εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Δεν θα υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση εναντίον τους, ωστόσο επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων ώστε να τελειώσει η βία στην Ουκρανία», είπε ο Σάλενμπεργκ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως η ΕΕ θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο και στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για την εισβολή στην Ουκρανία.

16:51

Πούτιν προς Ουκρανούς: Καταθέστε τα όπλα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σύντομες δημόσιες δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «ομάδα τοξικομανών και νεοναζί».

Κάλεσε δε τον Ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο Πούτιν αξιοποίησε αυτές τις παρεμβάσεις καθ' όλη την εβδομάδα για να ανακοινώσει σημαντικές ειδήσεις. Την Παρασκευή, υποστήριξε ότι η ηγεσία στην Ουκρανία έχει πάρει «όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».

16:49

World Mobile Congress: Χωρίς ρωσικό περίπτερο το διεθνές συνέδριο που ξεκινά τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μπλοκάρουν τη ρωσική συμμετοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.  

 

16:48

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ζήτησε από την Ινδία να ασκήσει επιρροή στη Ρωσία

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε:

Τηλεφωνική κλήση με τον με τον Ινδό ομόλογό μου @DrSJaishankar. Ζήτησε από την Ινδία να χρησιμοποιήσει κάθε επιρροή στις σχέσεις της με τη Ρωσία για να την αναγκάσει να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Προέτρεψα την Ινδία ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑΗΕ να υποστηρίξει το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία».

16:44

«Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό»

Ο διπλωματικός συντάκτης του Axios αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια βιντεοκλήσης του Ουκρανού πρωθυπουργού Ζελένσκι με τους ηγέτες της ΕΕ, τόνισε: «Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό».

16:40

BBC: Ουκρανικά τεθωρακισμένα μπήκαν στο Κίεβο για να προστατεύσουν την πόλη

Στρατιωτικά οχήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εισέρχονται στο Κίεβο για να αποκρούσουν την Ρωσική προέλαση στην πόλη.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες του Κιέβου να αντιμετωπίσουν με κάθε τρόπο τους Ρώσους, ακόμα και με βόμβες μολότοφ.

16:37

Πάιατ: Κοινή δέσμευση για την κυριαρχία της Ουκρανίας - Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας

Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, συναντήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως εκτίμησε την ευκαιρία για συνάντηση σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, υπογραμμίζοντας την κοινή δέσμευση για υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως βασικού συμμάχου που υπερασπίζεται τη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ».

16:36

Live εικόνα από την πλατεία Μαϊντάν στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας

16:35

Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα: Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν κατοχή ουκρανικών εδαφών

«Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή των ουκρανικών εδαφών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν χτυπούν πόλεις στην Ουκρανία, αλλά αποκλειστικά τις στρατιωτικές υποδομές. Δεν απειλείται άμαχος πληθυσμός. Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρχή, αλλά το τέλος του πολέμου που το Κίεβο ξεκίνησε το 2014 εναντίον του Ντονμπάς. Η επιχείρησή μας θα αποτρέψει μια παγκόσμια σύρραξη, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σημερινή ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ

16:31

Το Ουκρανικό υπ. Άμυνας ανακοίνωσε ότι από την εισβολή των Ρώσων έως τώρα έχει καταστρέψει: 80 τανκς, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 516 τεθωρακισμένα οχήματα

16:28

Σύντομη ανάλυση του καθηγητή Στάθη Καλύβα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook

16:25

Το Interfax μεταδίδει ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ θα μεταβεί στη Γενεύη στις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβει μέρος σε συνάντηση του ΟΗΕ

16:21

Αιχμηρός ο Ζελένσκι κατά Ντράγκι

«Την επόμενη φορά θα μεταθέσω την πολεμική ατζέντα για να μιλήσω με τον Ντράγκι μια συγκεκριμένη ώρα», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο Ζελένσκι έχει σειρά επαφών τις οποίες γνωστοποιεί στο Twitter:

Ευχαρίστησε τον Σουηδό πρωθυπουργό για την παροχή στρατιωτικής, τεχνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μιλώντας με την πρόεδρο της Κομισιόν, τόνισε: Δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες για κυρώσεις. Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να αυξηθεί.

16:12

Κίεβο: 18.000 όπλα στους εθελοντές - υπερασπιστές της πόλης

Την ώρα που το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να κάνει ό,τι μπορεί για να αντισταθεί στους εισβολείς.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας «να ενημερώνουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων, να φτιάξουν μολότοφ και να εξουδετερώσουν τον εχθρό».

Ένα φυλλάδιο με οδηγίες βήμα προς βήμα για την κατασκευή βομβών βενζίνης έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, λέει ότι 18.000 πολεμικά όπλα «δόθηκαν σε όλους τους εθελοντές στο Κίεβο, σε όλους εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν την πρωτεύουσά μας».

«Ο ουκρανικός στρατός εισέρχεται τώρα στο Κίεβο για να το υπερασπιστεί. Ζητούμε από όλους τους κατοίκους να μην καταγράφουν σε βίντεο τις κινήσεις του. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της πόλης μας».

16:10

Η Αμερικανική Πρεσβεία στο Κίεβο καλεί τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν από την πόλη άμεσα

Σε μια προειδοποίηση ασφαλείας που δημοσιεύτηκε τη νύχτα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε και πάλι τους πολίτες των ΗΠΑ στην Ουκρανία να «αναχωρήσουν αμέσως εάν είναι ασφαλές να το κάνουν χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε εμπορικές ή άλλες ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές επίγειας μεταφοράς». Όσοι παραμένουν «θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή λόγω της πιθανότητας ενεργού μάχης, εγκληματικότητας και πολιτικής αναταραχής».

16:08

Απαγόρευση έκδοσης βίζα, αλλά...

Η ανταποκρίτρια του Telegraph στη Μόσχα Νατάλια Βασίλεβα δίνει μια άλλη διάσταση στο μέρος αυτό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορά στην έκδοση βίζα.

«Αναφορές για πολλές χώρες που σταμάτησαν την έκδοση βίζας για Ρώσους. Οι φίλοι του Πούτιν έχουν πολυτελείς κατοικίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων έχουν άδειες υπηκοότητας ή παραμονής σε αυτές τις χώρες. Δεν χρειάζεται να εκδόσουν έγγραφα για να κάνουν αίτηση για βίζα Σένγκεν για διακοπές στην Ελλάδα».

16:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Πρόσχημα» το Ντονμπάς για την επίθεση της Ρωσίας

«Το Ντονμπάς ήταν ένα πρόσχημα, για τη «βάναυση επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Πρόκειται για μια μάχη του Πούτιν και της Ρωσίας κατά της δημοκρατίας και κατά των κυρίαρχων κρατών. Το Ντονμπάς ήταν ένα πρόσχημα, για να πούμε την αλήθεια», είπε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το δεύτερο πακέτο κυρώσεων δεν θα είναι αρκετό. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συζητήσουν γι' αυτό που συμβαίνει - για τις κυρώσεις - ένα πρώτο πακέτο υιοθετήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, το δεύτερο πακέτο θα εγκριθεί επίσημα σήμερα και δεν θα είναι αρκετό», ανέφερε ο Λεντριάν, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στοχεύσουν στο «σύστημα και σε ακόμη περισσότερους ολιγάρχες».

16:05

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Η Ε.Ε. είναι κοντά σε συμφωνία για κυρώσεις κατά Πούτιν, Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν αναμένει συμφωνία για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Πούτιν και ο Λαβρόφ θα «ξαφνιαστούν» από το μέγεθος των κυρώσεων, ο Ασελμπόρν δήλωσε: «Πιστεύω πως ζούνε σε μία φούσκα, όπου δεν μπορούν πια να αντιληφθούν την πραγματικότητα».

16:04

BBC: Οι μέχρι στιγμής αναφερόμενοι αριθμοί θυμάτων

Η ταχεία προέλαση των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς:

  • Σύμφωνα με το Ουκρανικό υπ. Άμυνας, περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.
  • Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέημς Χίπεϊ δήλωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 450 Ρώσοι στρατιώτες, 194 Ουκρανοί, ανάμεσα στους οποίους 57 άμαχοι.
  • Νωρίτερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 25 άμαχοι έχουν πεθάνει και 102 τραυματίστηκαν από τις από αέρος επιθέσεις.
  • Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει «εξαλείψει» τη δύναμη των 200 Ουκρανών που φρουρούσαν το αεροδιάδρομο του Χοστομελ.
  • 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο νησάκι Φίδι, όταν αρνήθηκαν να παραδοθούν.
15:55

Στρατιώτες της ουκρανικής Εθνοφρουράς έχουν λάβει θέσεις στο κέντρο του Κιέβου

(REUTERS/Gleb Garanich)

 

15:52

Ουκρανοί ανατινάζουν γέφυρα για να εμποδίσουν την προέλαση των Ρώσων στο Κίεβο

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του AP, «βρίσκομαι στα βόρεια του Κίεβου όπου η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει γειτονιές. Αυτή είναι η γέφυρα που ανατίναξε σήμερα η Ουκρανία για να αποτρέψει την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Μπορείτε να δείτε τον κόσμο να φεύγει από την πόλη με τα πόδια και να σκαρφαλώνει πάνω από τα ερείπια».

15:51

Βόρεια Μακεδονία: Συμμετέχει στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι η χώρα συμμετέχει στο νέο πακέτο κυρώσεων του Συμβουλίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας και είναι έτοιμη να αρχίσει τη διαδικασία εφαρμογής τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, σε αυτό το στάδιο τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, στα οποία συμμετέχει η Βόρεια Μακεδονία, στρέφονται κατά συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει ρόλο στην κατάσταση στην Ουκρανία και στους οποίους απαγορεύεται, επί παραδείγματι, να ταξιδεύουν μέσω κρατών μελών της ΕΕ και να έχουν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους της ΕΕ.

Τα στοχευμένα μέτρα αφορούν επίσης σε περιορισμούς ως προς τη λειτουργία συγκεκριμένων τραπεζών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνάρτηση με τους οικονομικούς θεσμούς της ΕΕ και των κρατών μελών της.

15:49

Δήμαρχος Κίεβου: Είμαι σε κατάσταση άμυνας

«Το Κίεβο έχει μπει σε κατάσταση άμυνας», τόνισε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, την ώρα που οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται σε ορισμένες συνοικίες. Σαμποτέρ έχουν ήδη μπει στην πόλη. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να την καταστρέψει», πρόσθεσε.

15:44

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο καταγγέλλλει ότι ο Ρωσικός στρατός έχει πλήξει 33 στόχους, ανάμεσα στους οποίους και τρία νηπιαγωγεία.

Η ίδια ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter βίντεο με μεγάλη αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών οχημάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Αυτό είναι που κινείται μέσα στην Ουκρανία.

15:41

Υπ. Άμυνας της Ουκρανίας: Πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

«Η Ρωσία δεν έχει υποστεί τόσες πολλές απώλειες σε καμία ένοπλη σύγκρουση από την ίδρυσή της», ανέφερε το υπουργείο.

15:41

Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας: Οι Ρωσικές δυνάμεις διαμόρφωσαν μια κλιμακοειδή διάταξη για να διατηρήσουν την ταχύτητα στην προέλαση τους

15:37

 

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Μολδαβίας επλήγη από πύραυλο κοντά στην Οδησσό

Ένα δεξαμενόπλοιο χημικών προϊόντων με σημαία Μολδαβίας επλήγη σήμερα από πύραυλο κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού ενώ συνεχίζεται σε πλήρη κλίμακα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν σοβαρά δύο μέλη του πληρώματος, δήλωσε εκπρόσωπος του ναυτιλιακού οργανισμού της Μολδαβίας.

«Πληροφορηθήκαμε πριν από μόλις 10 λεπτά ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, αλλά δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά και βρίσκονται καθ' οδόν για το νοσοκομείο», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Βαντίμ Παβαλάτσι, υποδιευθυντής του ναυτιλιακού οργανισμού.

 

15:36

Τσεχία: Στέλνει καύσιμα και αίμα στην Ουκρανία

Η Τσεχία θα στείλει καύσιμα και αίμα στην Ουκρανία και θα αποδεσμεύσει 300 εκατ. κορώνες (13,65 εκατ. δολάρια) προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ο Φιάλα είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης περαιτέρω κυρώσεις που θα μπορούσε η Πράγα να επιβάλει σε επιχειρήσεις που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία.

15:31

Δεκάδες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, μεταδίδουν πως εντοπίστηκαν Ρώσοι στρατιώτες που φορούσαν στολές του Ουκρανικού στρατού.

15:28

Επικοινωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο Ναφτάλι Μπένετ επικοινώνησε σήμερα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός Μπένετ επανέλαβε την ελπίδα του για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και τόνισε πως στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας αυτές τις δύσκολες ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρότι καλεί για μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία, το Ισραήλ αποφεύγει να επικρίνει ανοικτά τη Ρωσία, έναν σημαντικό παίκτη στη σύγκρουση με τη γειτονική Συρία. Έχει προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας που εγκλωβίστηκαν στις συγκρούσεις.

 

15:22

Η αγγλική Manchester United διακόπτει την χορηγία της Aeroflot

Την διακοπή της χορηγίας με την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, Aeroflot, ανακοίνωσε η Manchester United, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

«Υπό το φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, αποσύρουμε τη χορηγία με την Aeroflot. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των οπαδών μας σε όλο τον κόσμο και εκφράζουμε τη λύπη μας για όσους επλήγησαν», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του αγγλικού συλλόγου. 

15:14

Πολωνία: Ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Μία ημέρα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της Πολωνίας στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

15:08

Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα εισέρχονται στο Κίεβο για να το υπερασπιστούν 

14:59

Κρεμλίνο: Η Ρωσία έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο κ. Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να στείλει αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

14:52

Πυροσβέστες έξω από κτίριο στο Κίεβο, το οποίο υπέστη ζημιές από επίθεση με ρουκέτα. Ukrainian Police Department Press Service via AP

14:49

FT: «Πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν και του Λαβρόφ, σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που προωθούνται, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ σχεδιάζουν να εγκρίνουν το πακέτο των κυρώσεων σήμερα το απόγευμα, μαζί με δέσμη μέτρων κατά των ρωσικών τραπεζών και της βιομηχανίας, αναφέρουν οι προαναφερθείσες πηγές.

Στον Πούτιν και τον Λαβρόφ, ωστόσο, δεν θα επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών εντός της Ε.Ε. στο πλαίσιο των μέτρων, κάτι που υπογραμμίζει την προθυμία του μπλοκ να διατηρήσει ανοιχτές κάποιες συμβολικές διπλωματικές διόδους.

Το θέμα συζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες χθες Πέμπτη, με πολλούς από αυτούς να είναι υπέρ της ιδέας αυτής.

14:42

Άμεση ανάλυση: Οι Έλληνες της Ουκρανίας και το…«Χρυσόμαλλο Δέρας»

H ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει εκπονήσει σχέδιο για την απομάκρυνση, εφόσον παραστεί ανάγκη, των ομογενών μας από τις φλεγόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Το σχέδιο παραμένει μυστικό, αλλά το πιθανότερο είναι η μεταφορά, όσων Ελλήνων κινδυνεύσουν και θελήσουν να φύγουν, διά ξηράς με λεωφορεία σε γειτονικές χώρες.

Ήδη μεταδόθηκε ότι μετακινούνται οι πρώτοι εκατό με κατεύθυνση τη Ρουμανία και την Μολδαβία. Και από εκεί, πιθανότατα στην Ελλάδα.

14:42

Άσαντ: «Διόρθωση της ιστορίας» η ρωσική εισβολή

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ χαιρέτισε σήμερα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «διόρθωση της ιστορίας».

«Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή του Ντονμπάς. Η Εξοχότητά του (ο Ασαντ) τόνισε ότι η Συρία βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βάση την πεποίθησή της ότι είναι σωστή η θέση της. Ο πρόεδρος Ασαντ υπογράμμισε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μια διόρθωση της Ιστορίας και μια αποκατάσταση της ισορροπίας της διεθνούς τάξης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συριακή προεδρία.

14:41

Η Μέρκελ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και την καταδικάζω ολόψυχα», δήλωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

14:37

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο - Προσγειώθηκαν αλεξιπτωτιστές

14:34

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Πάνω από 200 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες στο Γκοστομέλ

Περισσότεροι από 200 στρατιώτες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εξοντώθηκαν κατά τις μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου Γκοστομέλ κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

14:34

Ε.Ε.: Ο Πούτιν «συμπεριφέρεται όπως οι ναζί»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «συμπεριφέρεται όπως οι ναζί», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι «θέλει να προλάβει μία γενοκτονία (κατά των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας) , πράγμα που δεν έχει κανένα νόημα, διότι είναι ο ίδιος που διαπράττει αυτήν την στιγμή γενοκτονία «κατά των Ουκρανών», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι έτοιμο ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων «και θα εφαρμόσουμε αυτό το πακέτο προοδευτικά, απαντώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες της Ρωσίας. Δεν έχουμε φθάσει στο τέλος».

14:32

Πούτιν: Η Ρωσία διατεθειμένη για «υψηλόβαθμες συζητήσεις» με Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αγνοούν εδώ και καιρό τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και συνέχισαν να προωθούν τη στρατιωτική ανάπτυξη προς τα ανατολικά», είπε ο κ. Πούτιν σύμφωνα με το CCTV. «Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία» πρόσθεσε.

14:29

Μόσχα: Ο ρωσικός στρατός έχει αποκλείσει το Κίεβο από τα δυτικά

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκλείσει το Κίεβο από τα δυτικά, σύμφωνα το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

14:29

Ολάντ: Ανεπαρκείς οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι ανεπαρκείς και θα πρέπει να ενισχυθούν.

Λίγο μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ ανέφερε πως επισήμανε στον Μακρόν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να πλήξουν αποφασιστικά τους Ρώσους ιθύνοντες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Ολάντ, αναφερόμενος στη Γερμανία, σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιληφθεί πως η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνεπάγεται κάποια πρόσθετα κόστη, επισημαίνοντας όμως ότι το να συνεχίσει κανείς να αγοράζει αέριο από την Ρωσία δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί.

Πλην του Φρανσουά Ολάντ, ο Μακρόν αναμένεται να καλέσει στο μέγαρο των Ηλυσίων και τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Τέλος η υποψήφια των σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και νυν δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό συναντήθηκε σήμερα με Ουκρανούς που μένουν στο Παρίσι, καθώς και με εκπροσώπους της ουκρανικής πρεσβείας προς τους οποίους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της.

14:21

Ζελένσκι: Καλεί τους Ευρωπαίους με πολεμική εμπειρία να μεταβούν στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους που έχουν πολεμική εμπειρία να μεταβούν στην Ουκρανία για να απωθήσουν την εισβολή του ρωσικού στρατού.

«Αν έχετε εμπειρία στην μάχη (...) μπορείτε να έρθετε στην χώρα μας για να υπερασπισθείτε την Ευρώπη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

14:21

Ισραήλ: Προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία – Δηλώνει πως στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Δήλωσε πως στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού.  

14:19

Στη ρωσική πρεσβεία μετέβη ο Πάπας - Εξέφρασε την ανησυχία του για την εισβολή

Ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε στη ρωσική πρεσβεία στην Αγία Έδρα την Παρασκευή και μετέφερε την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας πηγαίνει σε μια πρεσβεία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. 

14:16

Στην Ουκρανία ο Σον Πεν για τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ

Ο Σον Πεν βρίσκεται στην Ουκρανία για τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ.

Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης εθεάθη χθες σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό γραφείο στο Κίεβο.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν εκπρόσωποι της Vice Studios στο Variety.

Ο Σον Πεν επισκέφθηκε τη χώρα και τον Νοέμβριο του 2021 για τις προετοιμασίες του ντοκιμαντέρ. Σύμφωνα με το Newsweek, οι επισκέψεις του τεκμηριώθηκαν από την υπηρεσία Τύπου των επιχειρησιακών δυνάμεων, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες από τις συναντήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνη την περίοδο.

14:16

Πούτιν σε Κινέζο πρόεδρο: Είμαστε πρόθυμοι να έχουμε υψηλού επιπέδου συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να έχει υψηλού επιπέδου συνομιλίες με την Ουκρανία.  

14:07

«Καταρρίψαμε ρωσικό μαχητικό SU-35», υποστηρίζει το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας

14:07

Επικοινωνία Μπορέλ - Τσαβούσογλου για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «για τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό για να τερματίσουμε αυτήν την απαράδεκτη επιθετικότητα το συντομότερο δυνατό», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

14:06

Formula 1: Ακυρώνεται το ρωσικό grand prix

Την ακύρωση του ρωσικού grand prix ανακοίνωσε η Formula 1.

14:04

Επικεφαλής MI6: Εκθέσαμε τις προσπάθειες του Πούτιν να οργανώσει «προβοκάτσια»

Οι κατάσκοποι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία πέτυχαν νίκη των υπηρεσιών πληροφοριών αποκαλύπτοντας την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει εντολή για τη μεγαλύτερη επίθεση κατά ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας.

Ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στον ρωσικό λαό τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, δίνοντας εντολή για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, λίγα 24ωρα αφού αναγνώρισε τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Για μήνες, Αμερικανοί και Βρετανοί υπουργοί και πηγές ασφάλειας από τις χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία. Κλιμάκωσαν τις προειδοποιήσεις ότι επίκειται εισβολή τις εβδομάδες και ημέρες πριν από την ανακοίνωση του Πούτιν.

Ενόψει της ρωσικής εισβολής, η Μόσχα απέρριψε κατ’ επανάληψη τους ισχυρισμούς τους, κάνοντας λόγο για αντιρωσική υστερία ή παραπληροφόρηση που στόχο έχει να παρασύρει τον Πούτιν σε ένα πόλεμο.

«Αμερικανικές και βρετανικές κοινότητες πληροφοριών αποκάλυψαν τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μουρ, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MI6, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκθέσαμε τις προσπάθειές του να οργανώσει ‘προβοκάτσια’, ψεύτικες επιθέσεις για να δικαιολογήσει την εισβολή του», ανέφερε ο Μουρ. «Η απόφαση αυτή ήταν μια σχεδιαζόμενη από καιρό, απρόκλητη, σκληρή επιθετικότητα».

Η προφανής επιμονή των Βρετανών και Αμερικανών κατασκόπων για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις αναληθείς πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003.

13:59

Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω διαλόγου 

Η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία στην προσπάθεια επίλυσης της ουκρανικής κρίσης μέσω διαλόγου, δήλωσε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή.

13:49

Πεσκόφ: Θα προκληθούν προβλήματα από τις κυρώσεις, αλλά θα επιλυθούν - Η Μόσχα θα επιβάλει κυρώσεις στη Δύση

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσουν προβλήματα στη Μόσχα, αλλά αυτά θα επιλυθούν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την πιθανή λήψη τιμωρητικών μέτρων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σημείωσε ότι η Ρωσία έχει σκοπίμως μειώσει την εξάρτησή της από τις ξένες εισαγωγές για να προστατευθεί από την απειλή κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις ως αντίποινα στα δυτικά κράτη στη βάση της αμοιβαιότητας.

 

13:45

Η ουκρανική τηλεόραση μεταδίδει οδηγίες για την κατασκευή βόμβας μολότοφ

13:41

Ρουμάνος υπουργός Υγείας: Νοσοκομεία και κινητές μονάδες θα παράσχουν βοήθεια στους Ουκρανούς

Νοσοκομεία και κινητές μονάδες υγείας της Ρουμανίας θα παράσχουν βοήθεια στους Ουκρανούς που εισέρχονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρο Ραφίλα.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύουν οι κανόνες της καραντίνας για τους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή.

13:39

Μέρκελ: «Σημείο καμπής» για την ευρωπαϊκή Ιστορία η εισβολή στην Ουκρανία

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό.

«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε η πρώην καγκελάριος, η οποία διατήρησε σχέσεις στενές και μερικές φορές δύσκολες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξή της» στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

13:34

Βολές Ερντογάν στη Δύση: «Δεν πρέπει να μετατρέψουμε την κατάσταση σε τσιμπούσι όπως του Καραγκιόζη»

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Μανώλης Κωστίδης

«Η Ε.Ε και οι δυτικοί κύκλοι δεν κατάφεραν να δείξουν αποφασιστική στάση. Όλοι δίνουν πολλές συμβουλές στην Ουκρανία. Με συμβουλές δεν μπορείς να φτάσεις κάπου. Τι κάνατε; Τι θα κάνετε; Έχετε κάνει κάποιο βήμα;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συζητήσουμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε. Αλλιώς, με πολλές καταδίκες και πολλές συμβουλές, δεν πρέπει να μετατρέψουμε την κατάσταση σε τσιμπούσι όπως του Καραγκιόζη με τον Χατζηαβάτη! Η Δύση που μέχρι σήμερα έδινε συμβουλές, συνεχίζει να κάνει το ίδιο».

13:34

Ουκρανός πρόεδρος: Καλούμε τη Ρωσία του Πούτιν να προσέλθει σε συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τη Ρωσία να προσέλθει σε συνομιλίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, κάτι ανάλογο είχε δηλώσει και κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι. 

13:23

Πολίτες φτάνουν στην Πολωνία από την Ουκρανία. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

13:20

Ουκρανοί στρατιώτες σε γέφυρα στο Κίεβο. (AP Photo/Emilio Morenatti)

13:16

Κατεστραμμένο όχημα εκτόξευσης πυραύλων του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο. Φωτογραφία: REUTERS/ Maksim Levin

13:14

Ο Λαβρόφ συναντάται αυτή την ώρα με αξιωματούχους των αυτονομιστών των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει αυτή την ώρα συνομιλίες με αξιωματούχους από τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

13:09

Aναφορές για πυροβολισμούς που ακούγονται μέχρι και το ιστορικό κέντρο του Κιέβου

Ανταποκριτές στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου μεταδίδουν πως ακούγονται πυρά.

13:06

Η ρωσική εισβολή πιθανόν να αναγκάσει πέντε εκατ. Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, γεγονός που κινδυνεύει να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

13:05

Επικεφαλής ρωσικής αντικατασκοπείας: Ο μόνος δρόμος μπροστά για την Ουκρανία είναι η ουδετερότητα

«Η Μόσχα θα αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ουκρανία γρήγορα και θα αποτρέψει μια μεγαλύτερης κλίμακας σύγκρουση από το να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Ο μόνος δρόμος μπροστά για την Ουκρανία είναι η ουδετερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εξωτερικής αντικατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

  

12:51

«Όχι» της Τουρκίας στο αίτημα να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου

Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως ζήτησε η Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

 

12:38

Oι χώρες της Δύσης εξακολουθούν – προς το παρόν – να διαφωνούν για το εάν θα έπρεπε ή όχι να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT. Τι είναι όμως αυτό και γιατί υπάρχουν διαφωνίες;

12:31

Χάρκοβο: Ο δήμαρχος καλεί τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια

Ο δήμαρχος της πόλης Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τους κατοίκους να κατευθυνθούν σε σταθμούς του μετρό, καταφύγια και υπόγεια.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη νωρίτερα, είπε ένας μάρτυρας στο Reuters.

12:28

Xάρτης που δείχνει τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο

12:23

Η Κίνα εξακολουθεί να μην καταδικάζει τη ρωσική εισβολή

Η Κίνα, επί μακρόν σύμμαχος της Ρωσίας, εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα, με το υπουργείο Εξωτερικών να μην χαρακτηρίζει τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Ουκρανίας ως «εισβολή».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, επανέλαβε τη θέση της Κίνας ότι ενώ σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, κατανοεί επίσης «τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για θέματα ασφάλειας».

 

12:22

Λαβρόφ: Κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία - Δεν είναι δημοκρατική η ουκρανική κυβέρνηση - Έτοιμοι για συνομιλίες εάν ο ουκρανικός στρατός «καταθέσει τα όπλα»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με τα πρακτορεία Interfax και Ria, ότι:

  • Η Ρωσία δεν βλέπει την πιθανότητα να αναγνωρίσει την τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ως δημοκρατική.
  • Κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία.
  • Η Ρωσία θέλει οι Ουκρανοί πολίτες να είναι ανεξάρτητοι.
  • Η Ρωσία θα διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
  • Ο Ζελένσκι ψεύδεται όταν λέει πως είναι έτοιμος να συζητήσει για ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία.
  • Η Ρωσία θέλει να απελευθερώσει την Ουκρανία από την καταπίεση.
  • Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες εάν ο ουκρανικός στρατός «καταθέσει τα όπλα».
  • Κανείς δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στους πολίτες της Ουκρανίας.
  • Δεν θέλουμε να κυβερνάται από νεοναζί η Ουκρανία.
12:16

Αρχές Κιέβου προς πολίτες: Μείνετε στο σπίτι

Οι αρχές του Κιέβου κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Ομπόλον της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Reuters.

12:15

UNICEF: 5 εκατ. Ουκρανοί ίσως διαφύγουν σε γειτονικές χώρες

Η UNICEF προειδοποίησε ότι 5 εκατ. Ουκρανοί ίσως διαφύγουν σε γειτονικές χώρες.

12:09

Η Ρωσία θα διευρύνει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ασία μετά τις κυρώσεις της Δύσης

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των κυρώσεων της Δύσης. Όπως πρόσθεσε, θα διευρύνει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ασιατικές χώρες.

«Η ρητορική ορισμένων ξένων συναδέλφων μας ήταν τέτοια που ήμασταν έτοιμοι για πιθανές νέες κυρώσεις εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

12:06

Η Virgin Atlantic θα αποφεύγει προσωρινά τον ρωσικό εναέριο χώρο

Η αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic έκανε γνωστό ότι θα αποφεύγει προσωρινά τον ρωσικό εναέριο χώρο σε πτήσεις που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με Ινδία και Πακιστάν.

12:01

Η Ρωσία αρνείται ότι πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο

Η Ρωσία αρνείται ότι πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, την Παρασκευή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων τα οποία επικαλούνται πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στα ρωσικά ΜΜΕ -σύμφωνα με το Reuters- ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο το πρωί της Παρασκευής ήταν ουκρανικό μαχητικό που χτυπήθηκε από φίλια πυρά. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για επίθεση σε κατοικημένες περιοχές.

11:59

Μέρκελ: Σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης 

«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε. «Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξή της» στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Η Μέρκελ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Τότε είχε τονίσει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα. Ωστόσο τώρα επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι η επίθεση έχει στόχο όλη την Ουκρανία.

11:52

Live εικόνα από το Κίεβο

11:49

Στο Παρίσι, αντί της Αγίας Πετρούπολης ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΟΥΕΦΑ γνωστοποίησε ότι ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα γίνει στο Παρίσι και όχι στην Αγία Πετρούπολη, όπως ήταν προγραμματισμένο. 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όλα τα εντός έδρας παιχνίδια ρωσικών και ουκρανικών συλλόγων, όπως και των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, θα διεξάγονται «μέχρι νεωτέρας» σε ουδέτερα γήπεδα. 

 

11:43

Σφοδρά πυρά Τουσκ για τις κυρώσεις 

Αποτελεί ντροπή για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το γεγονός ότι δεν επέβαλαν τις αυστηρότες δυνατές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμη και την ώρα που Πούτιν βομβάρδιζε το Κίεβο, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ 

 

11:40

Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος: Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τη Ρωσία

«Θέλουμε την ειρήνη. Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη δυνατές, θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Εάν η Μόσχα λέει ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει μαζί μας, ακόμη και για το καθεστώς ουδετερότητας, εμείς δεν φοβόμαστε να συνομιλήσουμε», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβολος του Ουκρανού προέδρου, σύμφωνα με το Reuters.

 

11:39

Βίντεο από το προάστιο Όμπολον 

Σε βίντεο από το προάστιο Όμπολον, 10 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Κιέβου, φαίνεται η προσπάθεια κατοίκων να απεγκλωβίσουν έναν άνθρωπο από αυτοκίνητο το οποίο φέρεται να έχει περάσει από πάνω ρωσικό τεθωρακισμένο.

11:33

Πρόεδρος ρωσικής Άνω Βουλής: Θα απαντήσουμε με δικές μας κυρώσεις στις κυρώσεις της Δύσης

Ο πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο ανταποδοτικών κυρώσεων με τις οποίες θα απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης.

11:30

Σχολείο το οποίο, σύμφωνα με κατοίκους, καταστράφηκε από βομβαρδισμό, στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Γκορλόβκα στο Ντονέτσκ. Φωτογραφία: REUTERS/Alexander Ermochenko

11:29

Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: «Καταταγείτε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας»

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας καλεί όλους τους πολίτες της χώρας να καταταγούν ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Η δήλωση, που αποδίδεται στον Διοικητή των Στρατευμάτων, Γιούρι Γκαλούσκιν, αναφέρει: «Σήμερα, η Ουκρανία χρειάζεται τους πάντες. Όλες οι διαδικασίες καταταγής είναι απλοποιημένες.

«Φέρτε μόνο το διαβατήριό σας και τον αριθμό ταυτότητάς σας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας», τονίζεται.

11:28

Όμπολον - Κίεβο: Δείτε live εικόνα

11:22

Η Γαλλία λέει ότι η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT είναι η «έσχατη λύση»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT αποτελεί μια «έσχατη λύση», αναφέρει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT, στο πλαίσιο των αυστηρότερων κυρώσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

11:21

Συντρίμμια αεροσκάφους στο Κίεβο. AP Photo/Oleksandr Ratushniak

11:15

Κίεβο: Ανταλλαγές πυρών κοντά στην περιοχή με τα κυβερνητικά κτήρια

Σημειώνονται ανταλλαγές πυρών εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας, κοντά στην περιοχή με τα κυβερνητικά κτήρια, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά δίκτυα AP και RIA.  

11:07

Mαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Ινδία

11:03

Συντρίμμια αδιευκρίνιστης ταυτότητας αεροσκάφους που συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στο Κίεβο. Φωτογραφίες: REUTERS/Umit Bektas

10:57

Ουκρανός στρατιώτης έξω από το Χάρκοβο. Φωτογραφία: REUTERS/Maksim Levin

10:55

Βίντεο δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα στο προάστιο Όμπολον του Κιέβου

10:52

Πυρηνικός οργανισμός Ουκρανίας: Αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο Τσερνόμπιλ

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην τοποθεσία του αδρανούς πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία θα αναπτύξει αλεξιπτωτιστές στο Τσερνόμπιλ, για τη φύλαξη του εργοστασίου το οποίο κατέλαβε χθες ο στρατός της, ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος του υπ. Αμυνας της χώρας. Όπως είπε ο ίδιος, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο είναι φυσιολογικά.

10:50

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ο Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτονομιστών των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους από τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αργότερα σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

10:47

Η Ρωσία κλείνει τον εναέριο χώρο για τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες

Η Ρωσία απαγόρευσε στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της ή να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Είχε προηγηθεί το «μπλόκο» του Λονδίνου στις πτήσεις της Aeroflot, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

10:47

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το ουκρανικό ΥΠΑΜ αναφέρει πως «ο εχθρός» βρίσκεται στο προάστιο του Όμπολον

10:41

Βίντεο: Μεγάλη έκρηξη στον ουρανό πάνω από το Κίεβο

Κάμερα κατέγραψε μεγάλη έκρηξη στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για την περιοχή Ποζνιάκι του Κιέβου.

 

10:38

Σύμβουλος Ζελένσκι: Καταρρίφθηκαν δύο πύραυλοι και ένα αεροπλάνο

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν δύο πύραυλοι τύπου κρουζ πάνω από το Κίεβο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε ότι καταρρίφθηκε και ένα αεροπλάνο.

10:36

Οι Ρώσοι βρίσκονται στο Κίεβο, λέει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο Κίεβο, αναφέρει σε ανάρτησή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Καλούν τους πολίτες να αμυνθούν με βόμβες μολότοφ, αλλά και άλλους να βρουν καταφύγιο. 

10:29

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η Ε.Ε. θέλει να κόψει κάθε δεσμό Ρωσίας - χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η Ε.Ε. θέλει να κόψει «όλους τους δεσμούς» μεταξύ της Ρωσίας και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το AFP.

10:25

Βρετανός Υπ. Άμυνας: Στο σκαμνί για εγκλήματα πολέμου ο Πούτιν

Στο εδώλιο διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να καθίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει κάτι τέτοιο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουόλας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι σκοπός της Ρωσίας είναι η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας, παρά τις προφάσεις περί ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, αλλά κατά το πρώτο 24ωρο της εισβολής στη χώρα απέτυχε ως προς τους αντικειμενικούς της στόχους.

10:21

Παιδί σε κούνια μπροστά ένα κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο. Φωτογραφία: REUTERS/Umit Bektas

10:21

Μόσχα: Αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία θα αναπτύξει αλεξιπτωτιστές στο Τσερνόμπιλ, για τη φύλαξη του εργοστασίου, το οποίο κατέλαβε χθες ο στρατός της, ανέφερε εκπρόσωπος του υπ. Αμυνας της χώρας. 

Όπως είπε ο ίδιος, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο είναι φυσιολογικά. Πρόσθεσε ότι από την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 118 σημεία στρατιωτικών υποδομών. 

10:17

Ουκρανικό αίτημα αμυντικής βοήθειας στους Εννέα του Βουκουρεστίου

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Εννέα του Βουκουρεστίου (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία) με αίτημα να παράσχουν αμυντική βοήθεια στο Κίεβο.

«Συζήτησα το θέμα αυτό με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Στράφηκα στους Εννέα του Βουκουρεστίου για αμυντική βοήθεια, κυρώσεις και πίεση στον επιτιθέμενο. Μαζί θα πρέπει να βάλουν τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο κ. Ζελένσκι στο Twitter την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επίσης έναν αντιπολεμικό συνασπισμό.

10:15

Πολίτες σε καταφύγιο στο Κίεβο. Φωτογραφίες: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

10:10

Ουκρανία: Υπερτριπλάσιες οι απώλειες των Ρώσων

Την εξουδετέρωση 450 Ρώσων στρατιωτών αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, παράλληλα με τον θάνατο 137 Ουκρανών μαχητών και τον τραυματισμό άλλων 416, σύμφωνα με ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής, λιγότερο από 30 ώρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

09:59

Μάχες μαίνονται βόρεια του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, η προέλαση "των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε".

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, «οι οποίες απωθήθηκαν».

09:53

Η στρατιωτική κατάσταση στο ουκρανικό έδαφος

  • Η σύρραξη φαίνεται να έχει ενταθεί περί το Κίεβο όπου προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις, με αναφορές για αρκετές εκρήξεις, πυροβολισμούς και πλήγματα από πυραύλους να ακούγονται μέσα και γύρω στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
  • Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι κατερρίφθη ρωσικό αεροσκάφος στη συνοικία Νταρνίτσκι του Κιέβου. Την ανεπιβεβαίωτη αυτή πληροφορία φαίνεται να συνοδεύουν και εικόνες του συντετριμμένου αεροσκάφους.
  • Οι μάχες επίσης συνεχίζονται σε αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο προγεφύρωμα για τις ρωσικές δυνάμεις, προσφέροντάς τους άνετη πρόσβαση στο Κίεβο εφόσον το καταλάβουν.
  • Ο Ουκρανός υφυπουργός Αμύνης προειδοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να εισβάλουν στην περιοχή περί το Κίεβο.
  • Ύστερα από σφοδρή σύγκρουση, οι δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν το διαβόητο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στον ουκρανικό Βορρά, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, περί τα 93 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως Ουκρανοί στρατιώτες κρατούνται εκεί ως όμηροι.
  • Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουκρανία προσπαθεί να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις σε τρία μέτωπα: Στον Βορρά, στον Νότο και στη Ανατολή της χώρας, όπου μάλιστα οι μάχες φέρονται να είναι και οι πλέον σκληρές.
09:51

Βίντεο: Σειρήνες ηχούν στην πόλη Λβιβ, ενώ από τα μεγάφωνα καλούνται οι πολίτες να βρουν καταφύγιο 

09:43

Βρετανία: Η Ρωσία θέλει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας εκτίμησε ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους που είχε θέσει για την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεών του.

«Είναι σίγουρα άποψή μας ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να εισβάλουν σε ολόκληρη την Ουκρανία», επεσήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προκειμένου να εμποδίσει την ουκρανική κυβέρνηση να διαπράττει γενοκτονία εναντίον του λαού της.

Ο Βρετανός υπουργός εκτίμησε όμως ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε να φέρει σε πέρας τους βασικούς του στόχους κατά τη πρώτη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ρώσων και το όραμα του προέδρου Πούτιν ότι με κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί θα απελευθερώνονταν και θα συντάσσονταν με τον σκόπό του, τα υπολόγισε εντελώς λάθος και ο ρωσικός στρατός απέτυχε να φέρει σε πέρας την πρώτη ημέρα τον βασικό του στόχο», σημείωσε ο Ουάλας.

09:40

 Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.

09:29

Λονδίνο: Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει όλη την Ουκρανία

Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά ο ρωσικός στρατός απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους του την πρώτη ημέρα της εισβολής, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκτιμήσεις περί 450 απωλειών στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

09:24

Ρωσική προσπάθεια phishing καταγγέλλει η Ουκρανία

Ηλεκτρονικό πόλεμο καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ότι δέχονται απο τη Ρωσία, όχι με διαβολή των ιστοσελίδων του κράτους αλλά με το λεγόμενο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) των ηλεκτρονικών λογαριασμών των πολιτών.

Οι ουκρανικές αρχές προειδοποίησαν τους χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές των Ουκρανών και τους κάλεσαν να αποφεύγουν μηνύματα αορίστους χαρακτήρα.

09:22

Μάχες έξω από το Κίεβο

Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι πολεμά απέναντι σε ρωσικές δυνάμεις έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με το AFP.

09:20

Πολίτες κοιτούν τις ζημιές έπειτα από επίθεση με ρουκέτα στο Κίεβο. AP Photo/Emilio Morenatti

09:19

Πολίτες βρίσκουν καταφύγιο σε υπόγειο κτιρίου ενώ οι σειρήνες ηχούν στο Κίεβο. AP Photo/Emilio Morenatti.

09:16

Γυναίκα δίπλα στο σπίτι της έπειτα από επίθεση με ρουκέτα στο Κίεβο. (AP Photo/Emilio Morenatti)

09:13

Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο. Φωτογραφία: REUTERS/Umit Bektas

09:12

Γυναίκα περπατά δίπλα από συντρίμμια στη Μαριούπολη. AP Photo/Evgeniy Maloletka

09:10

Υπάλληλοι της Ουκρανικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών στη Μαριούπολη. AP Photo/Evgeniy Maloletka

09:08

Ουκρανός αστυνομικός σε σταθμό τρένων στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Φωτογραφία: AP Photo/Vadim Ghirda

09:06

Μητέρες με τα παιδιά τους, κατά την αναχώρησή τους από το Κίεβο. Φωτογραφίες: AP Photo/Emilio Morenatti

09:02

Πολίτες χρησιμοποιούν τον υπόγειο χώρο σχολείου ως καταφύγιο στο Κίεβο. Φωτογραφίες: EPA/SERGEY DOLZHENKO

08:57

Ζημιές σε πολυκατοικία στο Κίεβο. Φωτογραφία: REUTERS/Umit Bektas

08:55

Στρατιώτες του ουκρανικού στρατού πάνω σε τεθωρακισμένο όχημα στο Χάρκοβο. Φωτογραφία: REUTERS/Antonio Bronic

08:54

Ουκρανοί στρατιώτες έξω από το Χάρκοβο, δίπλα σε κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα, το οποίο σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανήκει στον ρωσικό στρατό. Φωτογραφία: REUTERS/Maksim Levin

08:52

Καπνός από φωτιά στις εγκαταστάσεις μονάδας του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, στο Κίεβο. REUTERS TV/μέσω REUTERS.

08:45

Κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Σταρομπέλσκ του Λουγκάνσκ. Φωτογραφία: Ουκρανική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών μέσω REUTERS.

08:43

Ουκρανικό αεροσκάφος πάνω από ρωσική πόλη

Ουκρανική εισβολή στον ρωσικό εναέριο χώρο, πάνω από το Ροστόφ, παραδέχονται οι Ρώσοι, που αναχαίτισαν το αεροπλάνο σηκώνοντας 20 αεροσκάφη για να κυνηγήσουν το ουκρανικό.

«Περισσότεροι από 20 πιλότοι ενός συντάγματος μαχητικής αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Αεράμυνας της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) αναχαίτισαν τον εισβολέα», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ.

Το Ροστόφ βερίσκεται στον ρωσικό Νότο, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

08:42

Διασώστες βοηθούν κάτοικο περιοχής του Λουγκάνσκ μετά από βομβαρδισμό στην πόλη Σταρομπέλσκ. Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών μέσω REUTERS

08:39

CNN: Προ των πυλών του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις 

Το CNN μεταδίδει ότι ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, περίπου 30 χιλιομέτρων, έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα

 

08:36

Επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο, προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.

08:30

Κατεστραμμένο συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο. Φωτογραφίες: REUTERS/Umit Bektas

08:28

Πολίτες από την Ουκρανία σε σιδηροδρομικό σταθμό που μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας στο Πρζέμισλ της Πολωνίας. Φωτογραφίες: AP Photo/Petr David Josek.

08:24

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου το μεσημέρι 

Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 12:30, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 

Στις 16.00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

08:23

Βρείτε καταφύγιο, λένε οι αρχές στους κατοίκους του Κιέβου

Επείγουσα έκκληση κάνουν οι αρχές στην Ουκρανία στους κατοίκους του Κιέβου να σπεύσουν σε καταφύγια και σταθμούς μετρό καθώς η πρωτεύουσα βομβαρδίζεται.

«Προσοχή, δεν πρόκειται για εκπαιδευτικό συναγερμό! Δηλωμένη αεροπορική απειλή! Πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο! Σας υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι σταθμοί του μετρό είναι διαθέσιμοι στον κόσμο κατά τη διάρκεια του συναγερμού ως καταφύγιο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η πρωτεύουσα βρείσκεται σε κατάσταση πολέμου. Ακολουθήστε τις επίσημες πληροφορίες και φυλάξτε την ησυχία σας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

08:23

Συντρίμμια αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στο Κίεβο. Φωτ. Υπηρεσία Τύπου Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών μέσω REUTERS.

08:10

Ρωσικό σφυροκόπημα - Στα καταφύγια οι Ουκρανοί

Αμερικανική πηγή κάνει λόγο στο CNN για τουλάχιστον 160 ρωσικούς πυραύλους που φέρονται να έχουν ριφθεί σε ουκρανικούς στόχους μέσα σε 24 ώρες.

Το πρωί της Παρασκευής ήχησαν ξανά οι σειρήνες πολέμου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, όπως στο Κίεβο αλλά ακόμη και στο Λβιβ, το δυτικό άκρο της Ουκρανίας, κοντά στην Πολωνία.

Οι κάτοικοι των πόλεων σπεύδουν σε καταφύγια, κατόπιν εντολής της ουκρανικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, με χαρακτηριστικότερη την εικόνα από το Κίεβο που οι σταθμοί του μετρό θυμίζουν τον Υπόγειο του Λονδίνου τον καιρό των βομβαρδισμών από τους Ναζί το 1940-41.

08:09

Zελένσκι: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν αρκούν

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε τη Δύση το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά.

  

07:59

Τουρκία: Η Άγκυρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες πως «πράγματι για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τα στενά του Βοσπόρου κλείνουν».

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στρατιωτικά αυτή η απόφαση δεν θα πλήξει την Ρωσία, ωστόσο πολιτικά όμως, εφαρμόζοντας κάτι τέτοιο, στέλνει ένα μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ και στην Δυτική συμμαχία.

Την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

07:53

Μάχες στη πόλη Σούμι - Πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι σφοδρές μάχες διεξάγονταν το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Σούμι, στα βορειοανατολικά της χώρας. Στο μεταξύ, η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ουκρανίας ανέφερε ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια στις 4.25 π.μ. τοπική ώρα.

07:36

Κύριος στόχος της Μόσχας είμαι εγώ, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

«Η Ρωσία με έχει θέσει ως τον νούμερο 1 στόχο της», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα από κάποιο καταφύγιο, όπως εκτιμάται.

Νωρίτερα διαπίστωσε με απελπισία ότι η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την Πέμπτη.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

07:35

Ζελένσκι: Η Ρωσία επανέλαβε τις επιθέσεις, τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν σε μεγάλο βαθμό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία επανέλαβε τις πυραυλικές επιθέσεις στις 4 το πρωί της Παρασκευής, αλλά τα στρατεύματά της εμποδίστηκαν από το να προχωρήσουν στις περισσότερες κατευθύνσεις.

Ο κ. Ζελένσκι είπε σύμφωνα με το Reuters ότι τα ρωσικά πλήγματα είχαν στόχο τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους.

07:27

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Λβιβ

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας νωρίς το πρωί σύμφωνα με μάρτυρια που επικαλείται το Reuters.

07:23

Ρωσικά αντίποινα στη Βρετανία για τις κυρώσεις στην Aeroflot

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsiya) διεμήνυσε στις αρχές της Βρετανίας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα για την απαγόρευση των πτήσεων της Aeroflot προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

07:17

Ουκρανός ΥΠΕΣ: Κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στο Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

07:16

Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και στη Ζαπορίζια

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».