Η μάχη του Κιέβου με από αέρος σφυροκόπημα της πόλης

Η μάχη του Κιέβου με από αέρος σφυροκόπημα της πόλης

Οι δύσκολες ώρες που περνούσε το Κίεβο την Παρασκευή το βράδυ με τη συνεχιζόμενη πολιορκία του από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έβρισκε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από αυτή που ανέμενε, δημιούργησε ισχυρότερη δυναμική υπέρ της κλιμάκωσης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στην Ε.Ε

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύσκολες ώρες που περνούσε το Κίεβο την Παρασκευή το βράδυ με τη συνεχιζόμενη πολιορκία του από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έβρισκε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από αυτή που ανέμενε, δημιούργησε ισχυρότερη δυναμική υπέρ της κλιμάκωσης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στην Ε.Ε.

Η φτωχή πρώτη δέσμη μέτρων κατά της Ρωσίας που αποφασίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, και ιδιαίτερα η άρνηση του Βερολίνου να δεχθεί το μέτρο του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, προκάλεσε την πικρία της ουκρανικής κυβέρνησης για την έλλειψη αποφασιστικότητας. Προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατακεραύνωσαν τους «διστακτικούς», ενώ η αμερικανική πλευρά συνέχιζε να πιέζει.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής διέρρευσε ότι τελικά θα επιβαλλόταν και στον πρόεδρο Πούτιν και τον υπουργό των Εξωτερικών Λαβρόφ το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη. Στους δύο άνδρες δεν επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε., ώστε να μην κλείσει οριστικά η πόρτα των διπλωματικών επαφών.

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών της (προεδρεύουσας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT. Ο κ. Λε Μερ τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει την επιλογή αυτή και ότι «παραμένει στο τραπέζι», αλλά ότι η υιοθέτησή της απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση των κρατών-μελών. Λίγη ώρα αργότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι η Γερμανία είναι πλέον και εκείνη ανοιχτή στην επιλογή αυτή.

Η μάχη του Κιέβου με από αέρος σφυροκόπημα της πόλης-1

Την ίδια πιθανότητα άφησε ανοιχτή και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. Ανέφερε ότι «όλα είναι στο τραπέζι» και ότι «ενδεχομένως να υιοθετηθεί τις επόμενες ημέρες», ανάλογα και με τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

«Ολα είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Την ίδια στιγμή η προσδοκία είναι ότι οι κυρώσεις –στον τραπεζικό κλάδο, στις κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας, στην ενέργεια, στις τεχνολογίες αιχμής, στην πρόσβαση του ρωσικού κράτους στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές– «θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική της βάση», όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαστε ακόμα εδώ», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε βίντεο που γύρισε μαζί με το επιτελείο του το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι ο Ζελένσκι αρνήθηκε την πρόταση των ΗΠΑ να τον βοηθήσουν να εγκαταλείψει τη χώρα λέγοντας ότι «η μάχη είναι εδώ, χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο». 

Ομως, το επιτελείο του Λευκού Οίκου δεν τρέφει αυταπάτες, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας οι Αμερικανοί υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, παρά τη γενναία αντίσταση, η πτώση της ουκρανικής πρωτεύουσας δεν θα αργήσει.

Χθες, ακούγονταν πυρά στο κέντρο του Κιέβου, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, καθώς ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν να ανοίξουν δρόμο για μεγαλύτερη δύναμη εισβολής ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη από αέρος σφυροκόπημα της πόλης με πυραύλους και οβίδες. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τουλάχιστον ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος, ενώ το Σάββατο ξημέρωσε χωρίς να έχει καταληφθεί καμία μεγάλη ουκρανική πόλη, πλην της Μελιτούπολης, πόλης 150.000 κατοίκων ανάμεσα στην Κριμαία και το σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη της εισβολής έχασαν τη ζωή τους 198 Ουκρανοί, στρατιώτες και πολίτες, περιλαμβανομένων τριών παιδιών. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να κινούνται προς τα δυτικά σύνορα της χώρας. Ως την Παρασκευή, περίπου πάνω από 50.000 άνθρωποι είχαν περάσει στις γειτονικές χώρες, κυρίως την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι συνομιλίες με το Κίεβο θα υπάρξουν μόνο αν ο ουκρανικός στρατός καταθέσει τα όπλα και δεν έκρυψε ότι πρόθεση της Μόσχας είναι να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή