Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 72η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελί-561843781
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 72η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:29

Βερόνικα Μελκοζέροβα: Πώς άλλαξε η ζωή μου μετά τη ρωσική εισβολή

Είναι γέννημα θρέμμα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Το όνομα της έγινε γνωστό όταν, 30 μέρες μετά την έναρξη της εισβολής, έγραψε ένα άρθρο για το αμερικανικό The Atlantic, εξηγώντας την απόφαση της να παραμείνει στο Κίεβο παρότι είχε τη δυνατότητα να φύγει. Η 31χρονη Βερόνικα Μελκοζέροβα είναι συντάκτρια ειδήσεων στο αγγλόφωνο The New Voice of Ukraine και μιλώντας στο kathimerini.gr δίνει τη μαρτυρία της για τα όσα έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα στην Ουκρανία.

 

21:34

Πενήντα πολίτες απομακρύνθηκαν από τα χαλυβουργεία της Μαριούπολης

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε ότι 50 πολίτες απομακρύνθηκαν από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη την Παρασκευή. Η Ιρίνα Βερεστσούκ τόνισε ότι η ομάδα περιελάμβανε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Η ίδια κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει συνεχώς μια τοπική εκεχειρία. «Ως εκ τούτου, η εκκένωση ήταν εξαιρετικά αργή, αύριο το πρωί θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε.

21:02

Ένα τρίτο λεωφορείο, με 23 αμάχους, αναχώρησε από το Αζοφστάλ

Ένα τρίτο λεωφορείο, που μετέφερε 23 πολίτες, αναχώρησε σήμερα από την χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Νωρίτερα, άλλοι 25 άμαχοι - μεταξύ των οποίων ήταν παιδιά - μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία από το Αζοφστάλ σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μπεζιμένε, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει σήμερα τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

20:46

Μπάιντεν: Εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, το νέο πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για οπλικά συστήματα όπως π.χ. τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διέψευσε σήμερα την αναφορά μέσων ενημέρωσης ότι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν την Ουκρανία να εξοντώσει Ρώσους στρατηγούς.

20:43

Στιγμιότυπα από την μεταφορά αμάχων από το Αζοφστάλ στην πόλη Μπεζιμενέ

(Φωτογραφίες Reuters)

20:33

Στο Κίεβο ευρωπαίοι βουλευτές - Συνάντηση με Κουλέμπα

Ομάδα ευρωπαίων βουλευτών υποδέχτηκε στην Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα. Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκε η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε 

20:26

Reuters: Ο Πούτιν θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου

Για τη «συντέλεια του κόσμου» θα προειδοποιήσει τη Δύση ο Πούτιν, κατά τους εορτασμούς της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

20:18

Ένα δεύτερο λεωφορείο με άλλους 13 αμάχους αναχώρησε από το Αζοφστάλ

Ένα δεύτερο λεωφορείο, που μετέφερε 13 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, αναχώρησε σήμερα από την χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, μεταφέρθηκαν από το Αζοφστάλ στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπεζιμενέ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τη Ρωσία ότι παραβίασε σήμερα την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

Reuters
19:42

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται στον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις κυρώσεις σε ρωσικά ΜΜΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρωσία και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις νέες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιδρά «σκληρά και αποφασιστικά» σε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Λονδίνο και κάλεσε την πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέμπορα Μπρόνερτ για το θέμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε μεμονωμένους δημοσιογράφους και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης νωρίτερα τον Μάιο στο τελευταίο κύμα μέτρων που αποσκοπούσε να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

19:38

Ζελένσκι: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί «αναγκάστηκαν» να πάνε στη Ρωσία

Περισσότεροι από «500.000 Ουκρανοί έχουν απελαθεί στη Ρωσία» από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας.

Ο Ζελένσκι είπε: «Αναγκάστηκαν να πάνε εκεί. Τα έγγραφα και τα μέσα επικοινωνίας τους κατασχέθηκαν. Τους στέλνουν σε μακρινές περιοχές για να αφομοιωθούν εκεί».

Στην ομιλία του στο ισλανδικό κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τους αιώνες δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε την Ισλανδία για τη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

19:09

Οι μάχες εντείνονται στο Αζόφσταλ καθώς οι διασώστες επιχειρούν νέα εκκένωση

Μάχες συγκλόνισαν τα εδάφη του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συγκρότημα όπου κρατούνταν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές, ακόμη και όταν μια αυτοκινητοπομπή εκκένωσης επρόκειτο να φτάσει για να βοηθήσει στη διάσωση των εναπομεινάντων αμάχων.

Η αποστολή της αυτοκινητοπομπής βρισκόταν σε εξέλιξη - πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια εκκένωσης αμάχων σε μία από τις πιο βάναυσες μάχες του πολέμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, παρέμενε ασαφές εάν οι άμαχοι θα μπορούσαν να φτάσουν στα οχήματα εκκένωσης εν μέσω των ανελέητων βομβαρδισμών και των πυρών πυροβολικού, που έχουν μετατρέψει το εργοστάσιο σε ένα ερείπιο που ένας αξιωματούχος της πόλης ονόμασε «εικόνα απόλυτης κόλασης».

Περίπου 200 άμαχοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο όπου κρύβονται εδώ και εβδομάδες.

19:05

Βελγική ζυθοποιία ξεκινά την παγκόσμια κυκλοφορία ουκρανικής μπύρας

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ξεκίνησε σήμερα την παραγωγή μιας δημοφιλούς ουκρανικής μπύρας στο Βέλγιο και είπε ότι όλα τα κέρδη από τις παγκόσμιες πωλήσεις της θα διατεθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο, Ουκρανία.

Η Anheuser-Busch InBev (AB InBev) διέκοψε την παραγωγή της μπύρας λάγκερ Chernigivske και άλλων στα τρία ζυθοποιεία της στην Ουκρανία λόγω τηςε ρωσικής εισβολής.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βέλγιο, Όλεγκ Σαμσούρ, παρευρέθηκε στην κυκλοφορία των πρώτων κουτιών στο μεγάλο ζυθοποιείο της AB InBev στο Λουβέν σήμερα και χαιρέτισε την κυκλοφορία ως έναν τρόπο ανάδειξης ουκρανικών προϊόντων στον κόσμο.

18:33

Ουκρανία: Ανακοίνωσε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία 

Η Ρωσία παρέδωσε πάνω από 41 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 28 στρατιωτών, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια ανέφερε στο Telegram ότι είναι «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός ότι ένας ανώτατος εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επεστράφησαν στην Ουκρανία.

18:27

Δώδεκα πολίτες απομακρύνθηκαν από το χαλυβουργείο της Μαριούπολης

Δώδεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, απομακρύνθηκαν με λεωφορείο από το εργοστάσιο Αζόφσταλ στην Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Είπε ότι είχε λάβει τις πληροφορίες από έναν ανταποκριτή που έχει στην τοποθεσία.

Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της εκεχειρίας.

18:25

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν και να εισβάλουν στο Σεβεροντόνετσκ

Ο Ολεξάντ Στρίουκ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Σεβεροντόνετσκ, δήλωσε: Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη από ρωσικά και (αποσχιστικά) στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη μέσα από κοντινά χωριά.

Πρόεκιται για την πιο ανατολική πόλη της Ουκρανίας που κατέχει το Κίεβο.

Η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ θα ήταν ένα σημαντικό κέρδος για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι συνεχιζόμενες μάχες διεξάγονταν σε ένα χωριό ακριβώς βόρεια της πόλης, είπε ο Στρίουκ.

«Ο ουκρανικός στρατός μέχρι στιγμής απέκρουε αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι Ρώσοι πίεζαν. Η πόλη κρατάει, αλλά μπορεί κανείς να νιώσει ότι προσπαθούν να κυκλοφορήσουν».

Περίπου 15.000 άνθρωποι παρέμειναν στο Σεβεροντόνετσκ, το οποίο είχε πληθυσμό περίπου 100.000 πριν από τον πόλεμο. Οι περιφερειακές αρχές εδώ και εβδομάδες παροτρύνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει την πόλη.

18:22

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

18:04

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι «επιστρέφουν στην Ουκρανία μετά την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία»

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε ότι 41 άτομα, μεταξύ των οποίων 28 στρατιωτικοί, επέστρεψαν στην Ουκρανία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία.

18:01

G7: Συνομιλίες με Ζελένσκι την Κυριακή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διαδικτυακή συνάντηση την Κυριακή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

17:45

Ε.Ε.: Αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης στον λαό της Ουκρανίας

«Αφιερώνουμε τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης στον λαό της Ουκρανίας». Αυτό ήταν το μήνυμα των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι φορώντας κονκάρδες στα ουκρανικά χρώματα συμμετείχαν σε βίντεο για την 9η Μαΐου, το οποίο ανήρτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανάμεσά τους, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΕΕ, Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

 

 

17:43

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι ένα αυτοκίνητο δέχθηκε πυρά κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Οι αρχές της Μαριούπολης κατηγόρησαν σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζόφσταλ ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθ’ οδόνγια να απομακρύνει αμάχους από το αχανές συγκρότημα της χαλυβουργίας, σκοτώνοντας έναν Ουκρανό μαχητή και τραυματίζοντας άλλους έξι. 

Η Ρωσία δεν απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου. Η Μόσχα αρνείται ότι πλήττει αμάχους και έχει προτείνει εκεχειρία που θα επιτρέπει την απομάκρυνση των αμάχων που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζόφσταλ μαζί με Ουκρανούς μαχητές. 

«Κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Αζόφσταλ ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από Ρώσους που χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό κατευθυνόμενο όπλο. Το αυτοκίνητο κατευθύνονταν προς το σημείο που ήταν οι άμαχοι για να τους απομακρύνει από το εργοστάσιο» αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην ανακοίνωσή του. 

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, ένας μαχητής σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν. Ο εχθρός συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και αρνείται να εφαρμόσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την απομάκρυνση των αμάχων». 

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα όσα ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. 

17:29

Μπέρμποκ: Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη

Οι απειλές από τον ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου», δήλωσε η υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

17:27

ΟΗΕ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα λεηλατούν τα αποθέματα σιτηρών της Ουκρανίας

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λεηλατήσει αποθέματα ουκρανικών σιτηρών και έχουν καταστρέψει εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών, επιδεινώνοντας τις εκτεταμένες καταστροφές και τα δεινά που προκλήθηκαν στον πόλεμο.

«Τα σιτηρά κλέβονται από τη Ρωσία και μεταφέρονται με φορτηγά στη Ρωσία και το ίδιο ισχύει για τα γεωργικά εργαλεία», είπε ο Τζόζεφ Σμίντούμπερ, ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος υπολόγισε ότι είχαν ληφθεί περίπου 700.000 τόνοι σιτηρών, αν και προειδοποίησε ότι ο αριθμός βασίστηκε σε πληροφορίες και σε αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι σε αδιάσειστα στοιχεία.

17:07

Ουκρανία: Ο υπουργός Οικονομικών ζητά ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο 

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο ζήτησε σήμερα την επιβολή ενός πλήρους διεθνούς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

16:48

Ο Ζελένσκι κάλεσε τον καγκελάριο Σολτς στο Κίεβο την «Ημέρα της Νίκης»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο τη Δευτέρα - την ημερομηνία που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας στο Chatham House του Λονδίνου, ο Ουκρανός πρόεδρος, καταδίκασε τη Ρωσία, ιδιαίτερα για τη Μαριούπολη, όπου το Κίεβο λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άμαχοι στο εργοστάσιο χάλυβα που βρίσκεται υπό πολιορκία.

Προσκάλεσε επίσης τον Σολτς στο Κίεβο μετά την ένταση των σχέσεων των δύο χωρών, όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν επισκέφθηκε το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, είναι εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο κ. Ζελένσκι.

«Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα για να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε αρκετά καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί», τόνισε.

16:40

Καπνός υψώνεται στο Azovstal στη Μαριούπολη

Το εργοστάσιο χάλυβα έχει έναν λαβύρινθο με περισσότερα από 30 καταφύγια και σήραγγες που απλώνονται πάνω από τα 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Κάθε καταφύγιο είναι ένας ξεχωριστός κόσμος. Όσοι κατάφεραν να διαφύγουν, είχαν ελάχιστη ή καθόλου επικοινωνία με όσους βρίσκονταν σε άλλα μέρη του εργοστασίου.

AP
16:25

Μαμέρ: Στόχος των κυρώσεων είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερο πόνο στο Κρεμλίνο και την πολεμική μηχανή του 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε επιστολή από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά και σημείωσε ότι αναφέρεται σε κάποιες ανησυχίες «που αφορούν στην Ουγγαρία σε σχέση με τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο».

15:40

Ζελένσκι: Η Μαριούπολη «βασανίζεται μέχρι θανάτου»

Απευθυνόμενος στο Chatham House, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η κατεστραμμένη  Μαριούπολη είναι «παράδειγμα βασανιστηρίων και πείνας που χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο», προσθέτοντας ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να εισέλθει στην πόλη.

«Αυτή η απανθρωπιά και σκληρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ανθρώπους. Ο θάνατος δεν προκαλείται από πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτική εκδήλωση. Αυτό είναι βασανιστικό μέχρι θανάτου. Αυτό είναι τρομοκρατία και μίσος», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ρωσία νομίζει ότι μπορεί να διαφύγει από διώξεις για εγκλήματα πόλεμου λόγω της πυρηνικής απειλής».

«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν οι ρωσικοί πύραυλοι στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το κάνουν αυτό λόγω της αίσθησης της ατιμωρησίας. Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη μέσω απειλών. Η εισβολή στη Ρωσία και η σκληρότητα των στρατευμάτων της στην Ουκρανία έχει αγνοήσει όλους τους κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι κάτι από τον 18ο αιώνα. Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε.

15:31

Περισσότεροι άμαχοι διασώθηκαν από το Αζόφσταλ

Περισσότεροι άμαχοι διασώθηκαν από τις σήραγγες στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της Ρωσίας, βρίσκονται σε έναν τεράστιο λαβύρινθο από σήραγγες και αποθήκες κάτω από το χαλυβουργείο Azovstal και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδοθούν.

Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμαρκ, δήλωσε: «Διεξάγαμε ένα άλλο στάδιο μιας πολύπλοκης επιχείρησης για την εκκένωση ανθρώπων από τη Μαριούπολη και το Αζόφσταλ. Μπορώ να πω ότι καταφέραμε να βγάλουμε σχεδόν 500 αμάχους».

15:17

Κρεμλίνο: Δεν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου για να τιμήσει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ότι θα έρθει η ώρα για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης εκεί. Οι ρωσικές δυνάμεις λένε ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη παρά τη συνεχιζόμενη αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων στο εργοστάσιο χάλυβα της πόλης Azovstal στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Θα έρθει η ώρα να σηματοδοτήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια για τις 9 Μαΐου σε εδάφη που πρόσφατα κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

15:14

Ντμίτρι Πεσκόφ: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» σχετικά με τα αναφερόμενα χτυπήματα κατά του ρωσικού πολεμικού πλοίου

15:12

Η κατάσταση στο Azovstal «επιδεινώνεται» - Καταγγελίες Ουκρανών για ρωσικά πυρά

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά κατά οχήματος το οποίο κατευθυνόταν στο Azovstal προκειμένου να απομακρύνει αμάχους, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Ένας εκ των Ουκρανών που υπερασπίζονται το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal ανέφερε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και «επιδεινώνεται». Ο Μιχαΐλο Βερσίνιν δήλωσε στο BBC ότι επί δύο ημέρες ρωσικά στρατεύματα πλήττουν το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες.

Τόνισε, δε, ότι ήταν αδύνατη η απομάκρυνση των τραυματιών. «Το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολίτες στα καταφύγια στο εργοστάσιο» συμπλήρωσε.

«Πρόσφατα, έπειτα από έναν πολύ σφοδρό βομβαρδισμό στο Azovstal, σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και τραυματίστηκαν 10. Τώρα δεν έχουμε πληροφορίες [για το] πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν, επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε και να πάμε στα καταφύγια όπου βρίσκονται» συνέχισε.

15:01

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κοντά στο Κίεβο 

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους και εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, όταν είχαν καταλάβει μια περιοχή έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Επιπλέον, άμαχοι κακοποιήθηκαν -«δέχτηκαν πυροβολισμούς και υπέστησαν βασανιστήρια»- στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στο Κίεβο κατά τα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει σε έκθεσή της η μκο.

14:33

Έντυπη έκδοση της Νόβαγια Γκαζέτα επέστρεψε στα περίπτερα, αλλά εκτός Ρωσίας

Μια έντυπη έκδοση της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, που αντιπολιτεύεται το Κρεμλίνο, επέστρεψε σήμερα στα περίπτερα, αλλά ως μια ευρωπαϊκή εκδοχή του παλιού εαυτού της και αυτή τη φορά στη Λετονία.

Η νέα εφημερίδα, με την ονομασία Novaya Gazeta Europe, εκδίδεται σε συνεργασία με ένα λετονικό εκδοτικό οίκο από δημοσιογράφους της εφημερίδας που διέφυγαν στο εξωτερικό.

Το φύλλο κυκλοφόρησε στα ρωσικά και τα λετονικά και έχει εκτεταμένες αναφορές στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, επρόκειτο να κυκλοφορήσει επίσης στην Εσθονία.

Η έκδοση της Νόβαγια Γκαζέτα στη Ρωσία ανεστάλη υπό την πίεση των αρχών. Ο διευθυντής της και νομπελίστας της Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ είχε δεχθεί επίθεση με χρώμα στις 7 Απριλίου μέσα σ' ένα ρωσικό νυχτερινό τρένο με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στα μάτια.

Την ίδια ημέρα, εξόριστοι ρώσοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ίδρυσαν τη Novaya Gazeta Europe, η οποία είναι νομικά ανεξάρτητη από το εκδοτικό γραφείο στη Μόσχα, έγραψε στο κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου ο Κίριλ Μαρτίνοφ, ο διευθυντής της.

«Θέλουμε να γράφουμε την αλήθεια για τον πόλεμο και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον σταματήσουμε», υπογράμμισε ο Μαρτίνοφ.

Το φύλλο κυκλοφόρησε ενόψει της 9ης Μαρτίου, της ημέρας που η Ρωσία γιορτάζει παραδοσιακά τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας με μια στρατιωτική παρέλαση.

Ωστόσο θα υπάρξει συνέχεια στην έκδοση. «Αν στους αναγνώστες μας αρέσει αυτό που κάνουμε και μας υποστηρίξουν, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εκδίδουμε ένα εβδομαδιαίο φύλλο της Νόβαγια Γκαζέτα», δήλωσε ο Μαρτίνοφ.

Τα γραφεία και ο ιστότοπος της εφημερίδας έχουν την έδρα τους στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. Η Ρωσία μπλόκαρε αμέσως τον ιστότοπο.

Η γερμανική Deutsche Welle έχει επίσης μεταφέρει στη Λετονία το στούντιο που διέθετε στη Μόσχα, αφού η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει. Στη Λετονία, όπως και στην Εσθονία, ζει μια μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα.

14:30

Ουκρανία: Ζητεί πλήρες εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ζήτησε, δε, να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

14:11

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Ανέφερε επίσης πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-25 και ένα MiG-29, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

14:07

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από το Ισραήλ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ. Ο κ. Μπένετ δήλωσε χθες ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη.

14:00

Κρεμλίνο: Η Πολωνία μπορεί να είναι πηγή απειλής

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για εχθρική ρητορική της Πολωνίας, σημειώνοντας ότι η Βαρσοβία μπορεί να είναι «πηγή απειλής».

13:48

Αναφορές για πυρκαγιά σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα

Ανεπιβεβαίωτες επί του παρόντος πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρκαγιά σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το SkyNews.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την ρωσική φρεγάτα «Admiral Makarov», κλάσης «Admiral Grigorovich», η οποία και επιχειρεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο καινούργια σκάφη του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού καθώς η καθέλκυσή του έγινε το 2012 και τέθηκε σε επιχειρησιακή δράση από το 2017.

13:42

Oι τελευταίες εξελίξεις

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων που έχουν παγιδευτεί με Ουκρανούς μαχητές στο Azovstal της Μαριούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας επί ενός έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν λέει ανέφερε η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος

Η Γερμανία δήλωσε ότι στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

13:22

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι εύκολο, αλλά η Ε.Ε. δεν μπορεί «μακροπρόθεσμα να μεταφέρει χρήματα στη Ρωσία, δεδομένων των αξιών της». Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και οι απαραίτητες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. ήταν κάτι περισσότερο από ένα τεστ αντοχής για την οικονομία μας, πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν. Είπε ότι η θέση της Ε.Ε. είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας»: «Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

13:13

Ρωσία: Δημοσιογράφος διώκεται επειδή επέκρινε τον ρωσικό στρατό για την εισβολή στην Ουκρανία

O Ρώσος δημοσιογράφος Ιλία Αζάρ δήλωσε ότι διώκεται επειδή επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ο Αζάρ επεσήμανε στο κανάλι του στο Telegram ότι έχουν ασκηθεί εναντίον του διώξεις επειδή «επέκρινε τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των πολιτών της και να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κατηγορία αυτή βασίζεται σε μια ανάρτησή του στο Facebook. «Είχα αρχίσει να σκέφτομαι με ανησυχία ότι με είχαν ξεχάσει ή ότι δεν αντιτίθεμαι αρκετά ξεκάθαρα στον πόλεμο», σχολίασε ειρωνικά ο Αζάρ.

13:00

Ανάλυση: Ο πόλεμος και η απεξάρτηση της Ε.Ε. από τον γαιάνθρακα

Αν και δεν διαφαίνεται η προοπτική τερματισμού της σύρραξης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων, οι συσχετισμοί μεταξύ της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και του πολέμου γίνονται ολοένα και σαφέστεροι.

12:51

Τσέχος πρωθυπουργός: Προς τη σωστή κατεύθυνση η τελευταία πρόταση για νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο

Η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξαιρεί την Τσεχία από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα μέσα του 2024 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

12:49

Συνδρομή από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για εκκένωση του Azovstal ζητεί η Ουκρανία

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των μαχητών που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

12:47

Μόσχα: Δεν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

11:41

Όρμπαν: Ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές η πρόταση Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η πρόταση της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Ο ίδιος έκανε λόγο για επίθεση στην ενότητα της Ε.Ε.

11:05

Ο Όρμπαν επιμένει κατά των νέων κυρώσεων - Η Μόσχα τον χειροκροτεί

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας με την παρούσα μορφή του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, είπε σήμερα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο κ. Ορμπάν είπε ότι η παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισοδυναμεί με «ατομική βόμβα» που έχει ριφθεί στην ουγγρική οικονομία και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αν δει μια νέα πρόταση που θα εξυπηρετούσε τα ουγγρικά συμφέροντα.

Η Ουγγαρία, είπε, περιμένει να δει μια νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ στην ΕΕ, αλλά να συνεργαστώ...αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο αν λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντά μας», δήλωσε.

Στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την άρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού να υποστηρίξει το εμπάργκο στους ρωσικούς μεταφορείς ενέργειας «ένα θαρραλέο βήμα για τη σιωπηλή Ευρώπη».

10:58

Νέα επιχείρηση για απομάκρυνση αμάχων από την Αζοφστάλ

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, που παραμένουν μαζί με Ουκρανούς στρατιωτικούς μέσα στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη «αυτήν την στιγμή», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, δεν διευκρίνισε περαιτέρω και προς το παρόν δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ.

«Το επόμενο στάδιο διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματά της θα δοθούν αργότερα» στη δημοσιότητα, σημείωσε ο κ. Γέρμακ.

Τις τελευταίες μέρες σχεδόν 500 άμαχοι συνολικά έχουν απομακρυνθεί από την Μαριούπολη, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε σχεδόν 500 αμάχους», σημείωσε στο σχετικό μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Αζοφστάλ», διευκρίνισε παράλληλα και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της», πρόσθεσε.

Χθες το βράδυ η Βερεστσούκ είχε δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στη 1 το μεσημέρι μπροστά από εμπορικό κέντρο της πόλης για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι μια τρίτη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και την Αζοφστάλ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν αποστείλει νέα αυτοκινητοπομπή στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, όπου πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη περίπου 200 άμαχοι.

10:51

Λαβρόφ: Οι κυρώσεις δεν θα κάμψουν το φρόνημα του ρωσικού λαού

Καμία κύρωση δεν μπορεί να πληξει τη βούληση του ρωσικού λαού, ο οποίος σκοπεύει να υποστηρίξει την ιστορική αλήθεια και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τελετή κατάθεσης λουλουδιών στην αναμνηστική πλακέτα βετεράνων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καμία τιμωρία, καμία κύρωση δεν μπορεί να κάμψει τη βούληση του λαού μας, τη βούληση της ρωσικής ηγεσίας, που στοχεύουν στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, των νόμιμων συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην πρόληψη άμεσων απειλών για την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την ιστορία μας. όλα αυτά είναι πλέον στον χάρτη», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Τόνισε ότι η μοίρα του κόσμου τώρα προσδιορίζεται και αν θα είναι μονοπολική, «υπό την πλήρη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το θέλει η Ουάσιγκτον και όπως όλες οι άλλες δυτικές χώρες έχουν ήδη συμβιβαστεί μαζί της, ή αν θα είναι δίκαιο και δημοκρατικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, μαζί «με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου», υποστηρίζει μια δίκαιη παγκόσμια τάξη.

«Όλες οι προσπάθειές μας δεν υποστηρίζονται από κάποιες κερδοσκοπικές κατασκευές όπως οι κανόνες που εφευρέθηκαν από τους Αμερικανούς και επέβαλαν σε όλους τους άλλους, αλλά από τον Χάρτη του ΟΗΕ, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο κ.  Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της κυρίαρχης ισότητας των κρατών που ορίζονται σε αυτό το έγγραφο τώρα «προσπαθούν να ξαναγραφτούν από εκείνους που δεν αναγνωρίζουν την ισότητα, που θέλουν να επιβάλουν την επιταγή τους στον κόσμο».

10:30

Τροποποιεί η Κομισιόν τις παραμέτρους του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι θα τροποποιήσει τους όρους του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ώστε να ικανοποιήσει και τις χώρες που διαφωνούσαν σε κάποια σημεία.

Συγκεκριμένα θα τεθεί το θέμα της επέκτασης της περιόδου χάριτος στους τρεις μήνες (αντί για έναν μήνα) για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία, ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής είχε θέσει μεταξύ άλλων και η Αθήνα, εκφράζοντας την ανησυχία ότι θα επωφεληθούν τάνκερ τρίτων χωρών.

Οι Βρυξέλλες υπόσχονται επίσης να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ρωσικού πετρελαϊκού εμπάργκο.

Στις 10.30 αρχίζει σχετική συζήτηση στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρέσβεων.

Το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εισαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από εννιά μήνες, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας τη δυσκολία ενός τέτοιου βήματος σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

09:49

Η αντίσταση στο Αζοφστάλ αναβάλλει τα ρωσικά σχέδια κατάκτησης του νότιου Ντονμπάς

Η αντίσταση των Ουκρανών μαχητών στη χαλυβουργία της Αζοφστάλ στη Μαριούπολη ματαιώνει τα ρωσικά σχέδια κατάκτησης του νότιου Ντονμπάς, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο ρωσικός στρατός στη Μαριούπολη συνεχίζει την επίθεση εδάφους στο εργοστάσιο για δεύτερη ημέρα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στους επερχόμενους εορτασμούς της 9ης Μαΐου, καθώς και στην επιθυμία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιτύχει συμβολική επιτυχία στην Ουκρανία. Ωστόσο, όσο η ουκρανική αντίσταση συνεχίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες, κατά τους Βρετανούς.

Όσο συνεχίζεται η ουκρανική αντίσταση εκεί, οι ρωσικές απώλειες αναβάλλουν τα επιχειρησιακά σχέδια των εισβολέων στα νότια του Ντονμπάς, αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

09:12

Ακόμη 320 Ουκρανοί πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα

Άλλοι 320 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από τους οποίους 58 ανήλικοι.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη χώρα εισήλθαν 203 από τον Προμαχώνα, επτά από τους Ευζώνους και 52 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 48, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πέντε και στα λοιπά αεροδρόμια άλλοι πέντε.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 25.249 Ουκρανοί πολίτες, από τους οποίους 6.787 ανήλικοι.

07:58

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Χωρίς την παραμικρή αχτίδα ελπίδας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται για μια ακόμη μέρα, με μάχες σε ολόκληρο τον Ντονμπάς, καθώς και στην περιοχή του Ιζιούμ, νότια του Χαρκόβου, αλλά και στον Νότο, έξω από τη Χερσώνα.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες στους Ουκρανούς βοηθώντας τους να βυθίσουν τη ρωσική ναυαρχίδα στον Εύξεινο Πόντο, το Μόσκβα, τον περασμένο μήνα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει τα σχετικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ στις ΗΠΑ.
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.
  • Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει περί τα 400 νοσοκομεία και δομές υγείας στην Ουκρανία, καταγγέλλει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Νέα προσπάθεια του ΟΗΕ σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Άζοφσταλ.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον τόνισε  ότι η Ρωσία δεν απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και ότι οι ρωσικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία...
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία «έχει τραβήξει υπερβολικά πολύ χρόνο», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου, Αλεξάνταρ Λουκασένκο.
07:38

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη αναμένεται να γίνει σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

07:35

Παιχνίδια πυρηνικού πολέμου στη Βαλτική

Αντιδρώντας στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις της με προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλου εξοπλισμένου με πυρηνική κεφαλή στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική.

07:34

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει εκατοντάδες δομές υγείας στην Ουκρανία

Στην ανατολική και νότια Ουκρανία δεν υπάρχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά.

07:32

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ βοηθούν στην εξόντωση Ρώσων στρατηγών

Πληροφορίες στους Ουκρανούς δίνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

07:32

Ουκρανία: Με αμερικανική καθοδήγηση βυθίστηκε το Moskva

NYT και Washington Post αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήταν πάντως ενήμερη.