Ισραήλ: Η κυβέρνηση του Μπένετ έγινε… μειοψηφίας – Σενάρια για νέα επιστροφή στις κάλπες

Ισραήλ: Η κυβέρνηση του Μπένετ έγινε… μειοψηφίας – Σενάρια για νέα επιστροφή στις κάλπες

Ο κυβερνητικός συνασπισμός «έχασε» άλλον έναν βουλευτή σήμερα, με αποτέλεσμα όμως να χάσει και την πλειοψηφία στην Knesset.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ «έχασε» άλλον έναν βουλευτή του σήμερα, τον δεύτερο μέσα σε διάστημα δύο μηνών, με αποτέλεσμα όμως έτσι να χάσει και την πλειοψηφία στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Η προερχόμενη από το αριστερό κόμμα Meretz Παλαιστίνια βουλευτής Ghaida Rinawie Zoabi ανακοίνωσε πως αποσύρει την στήριξή της προς την κυβέρνηση και αποχωρεί, επικαλούμενη μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με την θέση των Αράβων εντός της ισραηλινών συνόρων: την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, τον πρόσφατο νέο κύκλο έντασης γύρω από το τέμενος Αλ Ακσά, και τα γεγονότα που διαδέχθηκαν την πρόσφατη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ, μεταξύ άλλων.

Έτσι ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός μένει πια με 59 έδρες σε σύνολο 120 στην Knesset.

«Η κυβέρνηση είναι πλέον περισσότερο ευάλωτη και θα χρειαστεί να βρει εξωτερική υποστήριξη σε περίπτωση που η αντιπολίτευση φέρει πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο», σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ενώ η Washington Post γράφει πως έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, «το Ισραήλ έρχεται πιο κοντά στις κάλπες… για πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια».

Επόμενο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση, εάν δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο ως τότε, θα είναι η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τον Μάρτιο του 2023.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή