Τα πλοκάμια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης

Τα πλοκάμια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης

Από τη Γερμανία έως την Αυστραλία και από τη Βαλτική έως το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, η ενεργειακή κρίση δείχνει πλέον τα δόντια της διεθνώς.

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Γερμανία έως την Αυστραλία και από τη Βαλτική έως το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, η ενεργειακή κρίση δείχνει πλέον τα δόντια της διεθνώς, με τις γενεσιουργούς αιτίες να απορρέουν μεν από τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς όμως να περιορίζονται εκεί.

«Η παγκόσμια αγορά ενέργειας ήταν ασταθής εδώ και μήνες αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνα αυτήν την εβδομάδα, αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream (σ.σ. του Nord Stream 1 που περνά από τη Βαλτική)», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero.

«Η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κατά 60%, προς τη Σλοβακία κατά 30% και προς την Ιταλία κατά 15%», όπως σημειώνεται σχετικά, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να σημειώνουν ένα άλμα της τάξης του 24% την περασμένη Τετάρτη.  

Η ρωσική κρατική Gazprom υποστηρίζει ότι ο όγκος των ροών μειώθηκε λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ωστόσο κανείς δεν πιστεύει αυτήν τη δικαιολογία, όπως σημειώνει το Gzero.

Αντιθέτως, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πως οι διακοπές στις ροές του φυσικού αερίου ήρθαν κατά «σύμπτωση» περίπου την ίδια ώρα που οι κ.κ. Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι επισκέπτονταν το Κίεβο για να συναντήσουν εκεί από κοντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να στηρίξουν ανοιχτά την ευρωπαϊκή προοπτική του Ουκρανίας.

Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων υπάρχει πάντως ανησυχία γύρω από τα ενεργειακά.

Ο – προερχόμενος από το κόμμα των Πρασίνων – Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν οικονομία στην ενέργεια που καταναλώνουν, όπου και όπως μπορούν, προειδοποιώντας τους πως η κατάσταση είναι «σοβαρή».

«Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας»: Αυτό το μήνυμα που έστειλε μέσω βίντεο στο twitter ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, καλώντας τους Γερμανούς να αρχίσουν εξοικονομούν με κάθε τρόπο ενέργεια στα σπίτια τους, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Πόσο σοβαρή είναι όμως η κατάσταση;

«Καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας ως πολεμικό όπλο, στις Βρυξέλλες υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορέσουν να βρουν εγκαίρως εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν μια μεγάλης κλίμακας ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα», σημειώνουν από την πλευρά τους οι αναλυτές του Gzero.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ειδικοί της εταιρείας ερευνών Wood Mackenzie και αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη πια με το σενάριο να στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την περίοδο της υψηλής ζήτησης του ερχόμενου χειμώνα, στην περίπτωση που οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διακοπούν πλήρως.

Εάν οι εξελίξεις κινηθούν όντως προς μια τέτοια κατεύθυνση, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει το «κενό» που θα δημιουργηθεί και τα αποθέματά της ενδέχεται να έχουν εξανεμιστεί έως τον Ιανουάριο του 2023.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν είναι πια οι μόνοι που καλούνται να προετοιμαστούν για όσα δύσκολα έπονται.

Στη μακρινή Αυστραλία, οι Αρχές κάλεσαν προ ημερών τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο ρεύμα τις απογευματινές ώρες.

«Οχτώ εκατομμύρια Αυστραλοί καλούνται να σβήνουν τα φώτα», σημειώνει σε άρθρο του το BBC, με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μπόουεν, που κάλεσε τους συμπολίτες του να μην χρησιμοποιούν ρεύμα για ένα δίωρο κάθε απόγευμα, εάν μπορούν.

Στην Αυστραλία ειδικότερα, το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Δεν είναι μόνον ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει ωθήσει τις τιμές της ενέργειας προς τα πάνω. Είναι και μια σειρά από άλλοι παράγοντες: οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν ορισμένα ανθρακωρυχεία στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ, τα τεχνικά προβλήματα σε άλλα ορυχεία, τα προγραμματισμένα έργα συντήρησης στις εγκαταστάσεις του δικτύου ενέργειας, η άνοδος στις τιμές του άνθρακα κ.ά.

Αντιμέτωπο με τη δική του ενεργειακή κρίση είναι όμως πλέον και το Πακιστάν των 230 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλές περιοχές του οποίου βυθίζονται καθημερινά στο σκοτάδι με τα μπλακάουτ να διαρκούν έως και οχτώ ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.  

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έμελλε να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας και πολλών τροφίμων, το Πακιστάν αντιμετώπιζε δικά του εσωτερικά προβλήματα τα οποία πολλοί αποδίδουν σε διαχρονικά ελλείμματα και φαινόμενα κακοδιοίκησης – κακοδιαχείρισης.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνον η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει επηρεάσει τις εξελίξεις.

Είναι παράλληλα και η «ρήξη» στις σχέσεις μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Πεκίνου, που έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στην αγορά της ενέργειας καθώς οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους μεταξύ τους ενεργειακούς δεσμούς στο πλαίσιο του επονομαζόμενου Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας – Πακιστάν (China Pakistan Economic Corridor – CPEC).

Παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίνα έχουν αναστείλει τη λειτουργία πολλών δικών τους εγκαταστάσεων επειδή η πακιστανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει τέλη ύψους 1,5 δισ. δολ., σημειώνει σε δημοσίευμά του το ιαπωνικό Nikkei Asia.

Εξαιρετικά προβληματική είναι όμως πλέον η κατάσταση και στη Σρι Λάνκα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία – σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας – έχει καύσιμα για άλλες περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες…  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή