Κ. Φίλης στην «Κ»: Οι «παρεμβάσεις» Ερντογάν με το βλέμμα στις κάλπες

Κ. Φίλης στην «Κ»: Οι «παρεμβάσεις» Ερντογάν με το βλέμμα στις κάλπες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιχειρεί να παρέμβει στα «εκλογικά» άλλων χωρών, αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, ανατρέχοντας σε γεγονότα του 2017, με το βλέμμα όμως στις επόμενες τουρκικές κάλπες.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ανέβασε σήμερα το επίπεδο των προκλήσεων προκαλώντας αντιδράσεις, όταν προέτρεψε τον ελληνικό λαό να δώσει «μέσω της δημοκρατικής οδού» (σ.σ. με την ψήφο του δηλαδή στις επόμενες εκλογές) ένα «μήνυμα» και ένα «μάθημα» στους «κυβερνώντες» (σ.σ. στην ελληνική κυβέρνηση) που «τρέχουν πίσω από περιπέτειες» (σ.σ. με την Τουρκία) οι οποίες, όπως προειδοποίησε εν είδει απειλής, θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες» (σ.σ. για την Ελλάδα).

Αντιδρώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την πατρίδα τους».

Όπως σημειώνει ωστόσο μέσω αναρτήσεών του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιχειρεί μια τέτοια ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές, προεκλογικές υποθέσεις άλλων χωρών. «Κάποιοι δηλώνουν την έκπληξη τους για την ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά μας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το κάνει, καθώς στο παρελθόν έχει προτρέψει τουρκικής καταγωγής Γερμανούς και Ολλανδούς να καταψηφίσουν τα κόμματα που ο ίδιος προσδιόρισε ως εχθρούς της Τουρκίας», σημειώνει ο κ. Φίλης σε ανάρτησή του, αναφερόμενος σε μια σειρά από γεγονότα του 2017.

Υπενθυμίζεται πως τότε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενοχληθεί σφόδρα επειδή οι Αρχές σε Ολλανδία και Γερμανία δεν είχαν επιτρέψει στο «ερντογανικό» μπλοκ και σε «ερντογανικούς» υπουργούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εντός των ολλανδικών και των γερμανικών συνόρων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που προωθούσε η πλευρά Ερντογάν. Σημειώνεται πως το εν λόγω δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 και πως σε αυτό είχαν δικαίωμα ψήφου και οι Τούρκοι του εξωτερικού (που ειδικά στη Γερμανία είναι εκατομμύρια).     

Την ίδια χρονιά ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία (ομοσπονδιακές τον Σεπτέμβριο) αλλά και στην Ολλανδία (γενικές τον Μάρτιο). Με φόντο, λοιπόν, εκείνες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ο ενοχλημένος Ερντογάν είχε καλέσει ανοιχτά τους μεν «Τούρκους» της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κόμματα που είναι «εχθροί της Τουρκίας» (και σε αυτά είχε κατατάξει τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους), τους δε τους «Τούρκους» της Ολλανδίας να μην ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα του Μαρκ Ρούτε και κόμματα τα οποία ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήριζε «ρατσιστικά».

Για την ιστορία, αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως σε εκείνες τις εκλογές του 2017, στην Ολλανδία είχε έρθει πρώτο κόμμα η παράταξη VVD του Ρούτε, και στη Γερμανία είχαν έρθει πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Πλέον, εν έτει 2022, ο Ερντογάν μπορεί να μην έχει μπροστά του ένα δημοψήφισμα όπως είχε το 2017, αλλά οδεύει – το 2023 ή νωρίτερα – προς μια διπλή (βουλευτική και προεδρική) εκλογική αναμέτρηση – δημοψηφισματικού χαρακτήρα για τον ίδιο – από την οποία αναμένεται να κριθεί το μέλλον του στην εξουσία. Ένα μέλλον που «τρίζει» πλέον και αμφισβητείται, προκαλώντας ενόχληση στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει την τάση όταν ενοχλείται να ανεβάζει τους τόνους προς τους «έξω» για να τον ακούν οι «μέσα».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή