H Ελληνοαμερικανίδα Νομική Κωνστ στην «Κ»: Εκανα εχθρούς όταν τα έβαλα με τα συμφέροντα

H Ελληνοαμερικανίδα Νομική Κωνστ στην «Κ»: Εκανα εχθρούς όταν τα έβαλα με τα συμφέροντα

H Ελληνοαμερικανίδα Νομική Κωνστ, που δίνει μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών στη Γερουσία της Ν. Υόρκης, μιλάει στην «Κ»

7' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H 38χρονη Νομική Κωνστ ξέρει τα ελληνικά μιας τυπικής Ελληνοαμερικανίδας τρίτης γενιάς – αρκετά για τα βασικά, αλλά όχι τόσα που να της επιτρέψουν να συνεννοείται πλήρως. «Οσο περισσότερο κάθομαι στην Ελλάδα, τόσο πιο αυστηροί γίνονται οι άνθρωποι μαζί μου, νομίζουν ότι πρέπει να τα ξέρω όλα», λέει γελώντας. Το περιβάλλον στο οποίο εκείνη νιώθει πιο άνετα είναι ο χώρος της πολιτικής και συγκεκριμένα το ζωντανό κομμάτι του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ που αμφισβητεί το κομματικό κατεστημένο, προσπαθώντας να στρέψει τη χώρα σε πιο προοδευτικές κατευθύνσεις. Η μάχη που δίνει στις 23 Αυγούστου για το χρίσμα του κόμματος στις εκλογές για τη Γερουσία της Νέας Υόρκης σε μια νέα εκλογική περιφέρεια (59η), που περιλαμβάνει την Αστόρια, είναι δύσκολη. Η Κωνστ μιλάει με αγωνία για το πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώσει μία υποψήφια τους πόρους που απαιτούνται για μια εκστρατεία στην Αμερική, αν δεν έχει την υποστήριξη μεγάλων συμφερόντων. Στην προηγούμενή της προσπάθεια, το 2019, συνεργάτης της που αποδείχθηκε ότι εργαζόταν για τον αντίπαλό της, είχε υποβάλει καταγγελία για κακοδιαχείριση στα οικονομικά της εκστρατείας της, η οποία προβλήθηκε πολύ στα μέσα ενημέρωσης. «Μιλάω πολύ για το πολιτικό χρήμα και την ανάγκη διαφάνειας. Ηταν ο τρόπος τους να με κάνουν να σωπάσω», λέει.

– Οι πολιτικές σας θέσεις είναι πολύ πιο αριστερές από αυτές του μέσου Ελληνοαμερικανού. Πώς θα εκλεγείτε στην Αστόρια;

– Οι παλιοί πίστευαν στο αμερικανικό όνειρο, οι νεότεροι ξέρουμε ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εξάλλου η πόλη της Νέας Υόρκης είναι ένα πολύ προοδευτικό μέρος. Υπάρχουν πράγματι κάποιοι συντηρητικοί Ελληνες, αλλά η Αστόρια είναι η πιο προοδευτική εκλογική περιφέρεια της χώρας. Εδώ εκλέγεται η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ (AOC).

– Να πούμε ότι είστε η Ελληνίδα AOC;

H Ελληνοαμερικανίδα Νομική Κωνστ στην «Κ»: Εκανα εχθρούς όταν τα έβαλα με τα συμφέροντα-1

– Πάντως στην Τζόρτζια οι Δημοκρατικοί οργανώθηκαν.

– Δεν έγινε από επάνω, αλλά από ανθρώπους που είχαν απογοητευθεί από το κόμμα και πήραν τα πράγματα στα χέρια τους. Οταν ο Μπέρνι Σάντερς με τοποθέτησε σε μια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Δημοκρατικού κόμματος, έμαθα πολλά για τον προϋπολογισμό του κόμματος. Τα χρήματα πηγαίνουν σε πολιτικούς συμβούλους και αγορά διαφημίσεων, ενώ οι επικεφαλής στις πολιτείες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε έναν συνεργάτη. Αν οργανωθείς σε τοπικό επίπεδο θα έχεις αποτέλεσμα, όλοι το ξέρουν. Απλά οι άνθρωποι που αποφασίζουν για τον προϋπολογισμό είναι οι ίδιοι που βγάζουν τα λεφτά, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Εκανα πολλούς εχθρούς όταν αγωνιζόμουν για τον τερματισμό της σύγκρουσης συμφερόντων. Μερικοί από αυτούς δεν είναι καθόλου συντηρητικοί, θέλουν απλώς να βγάλουν χρήματα.

– Οι Δημοκρατικοί κατηγορούνται ότι δεν αντιδρούν αρκετά δυναμικά στα όσα φρικτά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

– Κάποιοι έχουν αναδειχθεί εύκολα, με την υποστήριξη μεγάλων χορηγών και του κομματικού μηχανισμού και όταν χτυπάει η κρίση είναι σαν ελάφια μπροστά στους προβολείς του αυτοκινήτου. Αλλοι πάλι δεν θέλουν να πάνε κόντρα στους χορηγούς τους, γιατί ξέρουν πόσο ακριβές είναι οι εκλογές σε αυτή τη χώρα. Επίσης, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν «πειράξει» τους αλγορίθμους. Πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ πιο εύκολο για ανθρώπους που αμφισβητούσαν τα εταιρικά συμφέροντα να ακουστούν. Τώρα η μεροληψία προς τα δεξιά είναι σαφής. Στην Αμερική τα 10 κορυφαία προφίλ στο fb ανήκουν σε δεξιούς και ακροδεξιούς σχολιαστές. Παλιά δεν ήταν έτσι. Είναι πολύ ανησυχητικό, δεν ξέρω γιατί δεν το συζητάμε περισσότερο.

– Μήπως απλά έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της πολιτικής;

– Το ένα ενισχύει το άλλο. Η γυναίκα που διόρισε η Google για να εξετάσει τους αλγορίθμους είπε ότι είναι ρατσιστικοί και σεξιστικοί και η Google την απέλυσε. Γνωρίζουν τι συμβαίνει και αρνούνται να το αλλάξουν. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εταιρειών τεχνολογίας, όπως ο Peter Thiel, είναι πολύ κοντά στον Τραμπ. Σε λίγα μέρη στις ΗΠΑ μπορεί να τα βάλει κανείς με τις εταιρείες τεχνολογίας και το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης είναι ένα από αυτά. Η Ε.Ε. είναι ένα άλλο μέρος.

Οι παλιοί πίστευαν στο αμερικανικό όνειρο, οι νεότεροι ξέρουμε ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

– Οταν η Amazon επιχείρησε να φτιάξει τα κεντρικά γραφεία της στην περιοχή σας, βοηθήσατε στη ματαίωση των σχεδίων. Είστε εχθρός των επενδύσεων;

– Χα χα χα. Με κυνήγησαν πολύ. Η εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς ήταν τεράστια μάχη, δεν παίρναμε χρήματα από εταιρείες και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική. Οταν η Amazon ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά της στο Λογκ Αϊλαντ Σίτι, πολύ κοντά στο σπίτι μου στην Αστόρια, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Οχι μόνο επειδή δεν ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία έγκρισης τέτοιων επενδύσεων. Μετακόμιζαν σε μια κοινότητα που έχει τεράστια προβλήματα υποδομών.

H Ελληνοαμερικανίδα Νομική Κωνστ στην «Κ»: Εκανα εχθρούς όταν τα έβαλα με τα συμφέροντα-2
«Η δικαστική απόφαση για τις αμβλώσεις ήταν μισογυνική», επισημαίνει η ομογενής από τη Νέα Υόρκη. [(A.P. Photo/J. Scott Applewhite]

– Τι φταίει η Amazon γι’ αυτό;

– Δεν ήθελαν να πληρώσουν φόρους. Και γύρω από τα γραφεία επρόκειτο να γίνουν νέα κτίρια διαμερισμάτων για τα στελέχη της Amazon. Θα άλλαζαν όλα εν μια νυκτί, η γειτονιά θα γινόταν πολύ πιο απρόσιτη. Οργανωθήκαμε, διαμαρτυρηθήκαμε και τα καταφέραμε. Και τώρα, πριν από λίγους μήνες, οι εργαζόμενοι της Amazon στο Στάτεν Αϊλαντ κατάφεραν και έφτιαξαν συνδικάτο, κάτι που είχε θεωρηθεί αδύνατο.

– Η ιστορία αυτή δείχνει ότι οι απλοί άνθρωποι δεν βλέπουν οφέλη από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης.

– Ακριβώς. Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη. Ανθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στη Νέα Υόρκη για να δουλέψουν. Το θέμα είναι αν μπορείς να αντέξεις οικονομικά να ζήσεις εδώ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια αυξήθηκαν 33%. Στις κοινωνικές κατοικίες έχουν δεκαετίες να γίνουν επισκευές, υπάρχουν ακόμα τοξικές μπογιές μολύβδου στους τοίχους. Μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Δεν είμαστε πια στη Νέα Υόρκη.

– Ως προς τον έλεγχο της οπλοκατοχής, τι θα μπορούσε να κάνει η Γερουσία της Νέας Υόρκης;

– Πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οπλοκατοχή, αλλά και η αστυνόμευση. Η αστυνομία είχε πληροφορίες για αυτούς που διέπραξαν τις πρόσφατες μαζικές δολοφονίες, παρ’ όλα αυτά μπόρεσαν να αγοράσουν όπλα ανενόχλητοι. Οι εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν τι σκοπεύεις να κάνεις, τι θα αγοράσεις πριν το αγοράσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις τους στο Διαδίκτυο. Πρέπει να πάμε στα δικαστήρια τις εταιρείες που κατασκευάζουν και πωλούν όπλα και να υποχρεώσουμε τις εταιρείες τεχνολογίας να αλλάξουν τους αλγόριθμους που ευνοούν τη ριζοσπαστικοποίηση. Γενικά ο κόσμος είναι μουδιασμένος, αδύναμος. Υποθέτω ότι αυτό είναι το συναίσθημα όταν ζει κανείς σε φασιστικό καθεστώς. Εδώ είναι διαφορετικό, φασισμός με περιτύλιγμα δημοκρατίας, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

– Αυτό αισθανθήκατε με την απαγόρευση των αμβλώσεων;

– Η δικαστική απόφαση για τις αμβλώσεις ήταν μισογυνική. Οι γυναίκες θέλουν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αλλά ο μισογυνισμός και η πατριαρχία είναι πραγματικότητα. Ουσιαστικά μας λένε «πώς τολμάτε να μιλάτε, να έχετε φωνή».

Στο πλευρό του Ομπάμα και του Σάντερς

Η ομογενής Νομική Δάφνη Κωνστ γεννήθηκε στο Τούσον της Αριζόνας πριν από 38 χρόνια κι έχει ελληνική καταγωγή και από τους δύο γονείς της, από την Κεφαλονιά και την Κάλυμνο. Σε παιδική ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και τώρα φιλοφοξεί να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στην 59η περιφέρεια της Πολιτείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο κομμάτι της Αστόριας, το Λονγκ Αϊλαντ και το δυτικό Κουίνς, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και πολιτική σχολιάστρια, γνωστή από τη δουλειά της στο Young Turks, ένα δημοφιλές ανεξάρτητο πρόγραμμα στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στο YouTube, που ίδρυσε ο Τούρκος συνάδελφός της Τσενκ Ουιγούρ. Το 2019 ήταν υποψήφια ως συνήγορος του πολίτη στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η Κωνστ εργάστηκε στην εκστρατεία επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2012, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα υπήρξε στέλεχος της καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς. Οταν μέσα από την εσωκομματική ήττα του Σάντερς ξεπήδησε η οργάνωση Our Revolution δραστηριοποιήθηκε έντονα εκεί, ενώ συνέχισε να στηρίζει ενεργά την υποψηφιότητά του και το 2020. Η υποψηφιότητά της στην 59η περιφέρεια δίχασε το αριστερό στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αφού η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ στηρίζει την 26χρονη αντίπαλό της Κρίστεν Γκονζάλες από το Κουίνς. Οι εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή