Η εξέγερση των νέων μαίνεται στο Ιράν παρά τη σκληρή καταστολή του καθεστώτος. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 17 Σεπτεμβρίου –οπότε και άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί- έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι.
Μία νέα υπόθεση θανάτου στο Ιράν που απασχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία είναι αυτή της 16χρονης Νίκα Σακαράμι.
Το νεαρό κορίτσι εξαφανίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου – είχε προηγηθεί μήνυμα προς τους φίλους της ότι την κυνηγάει η αστυνομία.
Η μητέρα της κατηγόρησε τις αρχές ότι δολοφόνησαν την κόρη της. Σε βίντεο που στάλθηκε στο Radio Farda, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, η Νασρίν Σακαράμι δήλωσε ότι είδε τραύματα στο κορμί της κόρης της, κάτι που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του κράτους, το οποίο υποστηρίζει ότι η 16χρονη έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από ένα κτίριο, πιθανώς την έσπρωξαν εργάτες. Η θεία της Νίκα, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι την Τετάρτη, είπε ότι η ανιψιά της «σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα κτίριο…
Η Νασρίν Σακαράμι υποστήριξε ότι η θεία της κόρης της αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις ομολογίες. Οι αρχές «καλούσαν και άλλους, θείους μου, άλλους συγγενείς, λέγοντας ότι αν η μητέρα της Νίκα δεν βγει μπροστά και δεν πει αυτά που θέλουμε, ουσιαστικά να ομολογήσει το σενάριο που θέλουμε και έχουμε δημιουργήσει, τότε θα κάνουμε αυτό και εκείνο, και απείλησαν και εμένα», είπε.
Ο θείος της Νίκα εθεάθη επίσης στην τηλεόραση να μιλάει ενάντια στην εξέγερση, την ώρα που από πίσω ακούστηκε μια φωνή -που ανήκε σε κάποιον που δεν τον έπαιρνε η κάμερα- να του ψιθυρίζει: «Πες το, ρε σκουπίδι!».
Οι αρχές του Ιράν υποστηρίζουν ότι το βράδυ που εξαφανίστηκε η Νίκα, είχε μπει σε ένα κτίριο όπου βρίσκονταν οκτώ εργάτες οικοδομής και ότι βρέθηκε νεκρή στην αυλή το επόμενο πρωί.
Ο ιατροδικαστής Μοχάμαντ Σαχριάρι –όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση- είπε ότι η νεκροψία έδειξε ότι η Νίκα υπέστη «πολλαπλά κατάγματα… στη λεκάνη, το κεφάλι, τα άνω και κάτω άκρα, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία δείχνουν ότι έπεσε από ύψος».
Ωστόσο, η Νασρίν Σακαράμι είπε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. «Είδα το σώμα της κόρης μου… το πίσω μέρος του κεφαλιού της έδειχνε ότι είχε υποστεί ένα πολύ σοβαρό χτύπημα καθώς το κρανίο της είχε υποχωρήσει. Έτσι πέθανε».
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μια ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος της προήλθε από ένα τραύμα στο κεφάλι από αμβλύ όργανο, την ημέρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.
Το πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από νεκροταφείο στην Τεχεράνη, το οποίο ήρθε σε γνώση του BBC Persian, αναφέρει ότι η Νίκα πέθανε αφού υπέστη «πολλαπλούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».
Η οικογένεια της Νίκα λέει ότι εντόπισε το σώμα της στο νεκροτομείο ενός κέντρου κράτησης 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή της και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας την έκλεψαν και την έθαψαν κρυφά.
Η ενημέρωση από την Τεχεράνη προς τον κόσμο παραμένει λειψή και η ροή της πληροφόρησης προέρχεται από τις πληροφορίες από τα social media και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αιτία θανάτου της Μαχσά Αμινί
Εν τω μεταξύ, μια επίσημη ιατροδικαστική έκθεση υποστηρίζει ότι Μαχσά Αμινί, η 22χρονη γυναίκα της οποίας ο θάνατος πυροδότησε τις διαδηλώσεις, πέθανε από προβλήματα στην υγεία της.
Η οικογένεια της εκτιμά ότι πέθανε λόγω του ξυλοδαρμού της από την αστυνομία ηθικής. Συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, καθώς φέρεται να παραβίασε τον αυστηρό νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ.
Η αστυνομία αρνήθηκε ότι υπέστη κακομεταχείριση και υποστηρίζει ότι υπέστη καρδιακή προσβολή.
Την Παρασκευή, ο Οργανισμός Ιατροδικαστικής του Ιράν (FMO) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι εξετάσεις έδειξαν ότι η Αμινί πέθανε από ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων που προκλήθηκε από εγκεφαλική υποξία και όχι από χτύπημα.
Αυτό, σημειώνει, προκλήθηκε από μια υποκείμενη πάθηση του εγκεφάλου και της καρδιάς.
Η οικογένεια της 22χρονης επιμένει ότι η Μαχσά ήταν ιατρικά σε καλή κατάσταση.
Οι ιρανικές αρχές διέψευσαν αναφορές ότι ένα ακόμα 16χρονο κορίτσι, η Σαρίνα Εσμαϊλζαντέχ, πέθανε μετά από άγριο ξυλοδαρμό στο κεφάλι με ρόπαλα -στις 23 Σεπτεμβρίου- από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Καράτζ, στο βορειοανατολικό Ιράν.
Το πρακτορείο ειδήσεων Isna, επικαλούμενο τον ανώτατο δικαστή της επαρχίας Αλμπόρτζ, όπου πέθανε η Σαρίνα, είπε ότι σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα πενταώροφο κτίριο.
Αρκετά βίντεο που είχε τραβήξει η Σαρίνα πριν από τον θάνατό της έχουν αναρτηθεί στα social media. Σε ένα ηχογραφημένο μετά το τέλος των σχολικών εξετάσεων, ακούγεται να λέει: «Τίποτα δεν είναι καλύτερο από την ελευθερία».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr