ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές θα κριθούν στην αντλία

ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές θα κριθούν στην αντλία

«Πονοκέφαλος» για Μπάιντεν και Δημοκρατικούς οι τιμές των καυσίμων

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών, στις οποίες θα κριθεί αν οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να ελέγχουν το Κογκρέσο ή αν αυτό θα περάσει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, τινάζοντας στον αέρα την ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν. Η μέγιστη δυνατή αναταραχή θα ωφελήσει τους Ρεπουμπλικανούς, γι’ αυτό μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει εν αφθονία.

Το βασικό πεδίο στο οποίο θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το πεδίο του πληθωρισμού. Οι Δημοκρατικοί έχουν ελπίδες εκλογικής επιβίωσης μόνον αν πείσουν το εκλογικό σώμα ότι υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η ισχύς μεγάλων εταιρειών που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία. Παρατηρητές όπως ο Ντέιβιντ Ντάγιεν, διευθυντής του περιοδικού American Prospect, χαρακτηρίζουν «ύποπτα» τα διαδοχικά κλεισίματα διυλιστηρίων δήθεν «για συντήρηση» ή «επισκευές», μετά τα οποία οι τιμές των καυσίμων, που αποκλιμακώνονταν τους τελευταίους μήνες, πήραν και πάλι την ανηφόρα. Ακόμα όμως και αν οι ευθύνες αποδοθούν σε όσους κερδοσκοπούν ή προξενούν τεχνητές ελλείψεις, το γεγονός ότι οι παραινέσεις του Τζο Μπάιντεν («κατεβάστε τις τιμές τώρα!») δεν τους πτοούν αποπνέει μια εικόνα αδυναμίας, που μπορεί να κοστίσει στην κάλπη.

Το μεγάλο πακέτο μέτρων, που ύστερα από τεράστιες δυσκολίες ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Αύγουστο, περιλαμβάνει κάποια μέτρα που προσπαθούν να βάλουν φρένο στο «πάρτι» χρηματοδοτώντας την αρχή δημοσίων εσόδων ώστε να αποκτήσει τα κατάλληλα εργαλεία αποκάλυψης των περίπλοκων σχημάτων φοροαποφυγής. Τα μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης είναι κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς, όπως δείχνουν οι δεσμεύσεις τους ότι θα τα καταργήσουν αμέσως μόλις επανέλθουν στην εξουσία. Οι Ρεπουμπλικανοί υπόσχονται επίσης να καταργήσουν τη διάταξη που, επιτέλους, επιτρέπει στο αμερικανικό δημόσιο να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και η οποία όταν εφαρμοστεί, το 2026, πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για το δημόσιο και τους ιδιώτες.

Είναι πολύ δύσκολο όλα αυτά να συνδεθούν απευθείας με την καθημερινότητα των πολιτών και να κινητοποιήσουν μεγάλες μάζες ψηφοφόρων υπέρ των Δημοκρατικών. Πιο πιθανό είναι το αντίθετο, οι Ρεπουμπλικανοί να αυξήσουν τα ποσοστά τους επαναλαμβάνοντας στους πολίτες που ζορίζονται να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ ότι η κυβέρνηση τους κατέστρεψε, ότι στέλνει τα αμερικανικά ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη, ενώ η χώρα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, και ότι οι ίδιοι είναι πιο αξιόπιστοι στη διαχείριση της οικονομίας. Ο Λευκός Οίκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει τη διαθεσιμότητα καυσίμων. Διοχετεύει στην κατανάλωση τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και ενδιαφέρεται ζωηρά για μια συμφωνία με τον πρώην «δαίμονα» Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, ώστε να εισάγουν και πάλι οι ΗΠΑ πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Τα μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης είναι κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι δεσμεύονται ότι θα τα καταργήσουν.

Ρωσία και ΟΠΕΚ

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, φιλοδοξώντας να ωθήσουν την τιμή του πετρελαίου και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η αποσκίρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τη χορεία των πάντα αξιόπιστων συμμάχων της Αμερικής και η σύμπλευσή της με τη Ρωσία στην απόφαση αυτή είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πεδίο ρεπουμπλικανικής κριτικής προς την εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Αντιστοίχως, η σφοδρή κριτική που είχε δεχθεί ο Τζο Μπάιντεν μετά την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021 συνέβαλε στην απόφασή του να δείξει «σκληρό» προφίλ στον πόλεμο με τη Ρωσία, παρά τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια σύγκρουση. Τώρα, όμως, επικρίνεται και γι’ αυτό, με το ρεπουμπλικανικό Fox News να έχει μετατραπεί σε φωνή του αντιπολεμικού κινήματος και τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να αλιεύουν ψήφους όσων θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος το ταχύτερο δυνατόν.

Η χρήση πυρηνικών όπλων, έστω και μικρής ισχύος, είναι υψίστης σημασίας απόφαση, που κανονικά δεν πρέπει να ληφθεί από κανέναν και σε καμία περίπτωση. Αν όμως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να στείλει κάποιο πυρηνικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ, το λογικό θα ήταν να το πράξει πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι έτσι σκέφτεται ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ετοιμάζει την έβδομη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. Μετά ένα διάλειμμα πέντε ετών στις πυρηνικές δοκιμές, ο Κιμ ετοιμάζεται να δείξει με τον δικό του τρόπο ότι η διπλωματία απέτυχε. Πιθανότερος χρόνος δοκιμής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, για να μη στενοχωρήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι, και πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, για τον αντίστροφο λόγο.

Ποντάρουν στο θέμα των αμβλώσεων

Η μεγάλη ελπίδα των Δημοκρατικών προκειμένου να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία των πέντε εδρών στη Βουλή και της μιας έδρας στη Γερουσία είναι οι γυναίκες και όσοι διαφωνούν με την ανελεύθερη στροφή της χώρας στο θέμα των αμβλώσεων. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που επιτρέπει στις πολιτείες να επιβάλλουν απαγορεύσεις στις αμβλώσεις, οι εγγραφές γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ το ζήτημα αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις ως ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος που στέλνει αδιάφορους κατά τα άλλα ψηφοφόρους στις κάλπες. Το προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών μειώθηκε και μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας των Δημοκρατικών υποψηφίων οικοδομήθηκε γύρω από το ζήτημα αυτό. Το πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο αριθμός ψηφοφόρων που ιεραρχούν ως πρώτα τα ζητήματα της οικονομίας είναι τριπλάσιος από αυτούς που ιεραρχούν το ζήτημα των αμβλώσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή