Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο – Δίχως νερό το 80% των καταναλωτών

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο – Δίχως νερό το 80% των καταναλωτών

Τα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν προκαλέσει διακοπή της υδροδότησης στο 80% των καταναλωτών στο Κίεβο και της ηλεκτροδότησης σε 350.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν προκαλέσει διακοπή της υδροδότησης στο 80% των καταναλωτών στο Κίεβο και της ηλεκτροδότησης σε 350.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν σε ενεργειακή υποδομή κοντά στο Κίεβο, το 80% των καταναλωτών στην πρωτεύουσα έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση. 350.000 νοικοκυριά στο Κίεβο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

«Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένιθς Σμιγκάλ στο Telegram.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν και πάλι μαζικά στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές», έγραψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα».

“]

Ρωσικός πύραυλος που καταρρίφθηκε από την Ουκρανία έπεσε σε χωριό της Μολδαβίας

Στο μεταξύ, το Κισινάου ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έπεσαν σε χωριό της Μολδαβίας στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι και θύματα.

«Ενας πύραυλος ο οποίος καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσε στις παρυφές του χωριού Νασλαβτσέα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά τα παράθυρα πολλών κατοικιών έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας.

Μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Υπενθυμίζεται ότι σειρά από εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, με την ουκρανική προεδρία να καταγγέλλει «μαζική επίθεση» της Μόσχας σε ενεργειακές υποδομές.

Καπνός ήταν ορατός πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, από τις 08:00 ως τις 08:20. 

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις και στις περιοχές της Ζαπορίζια, της Οδησσού και του Λβιβ, ενώ σειρήνες ήχησαν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η χώρα έγινε στόχος «περισσότερων από 50 πυραύλων».

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες», επεσήμανε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Κίριλο Τιμοσένκο. «Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους», πρόσθεσε.

«Ακόμη μια δέσμη ρωσικών πυραύλων έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά εναντίον των αμάχων», κατήγγειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Μην δικαιολογείτε αυτές τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες ‘απάντηση’. Η Ρωσία το κάνει αυτό διότι έχει ακόμη πυραύλους και την επιθυμία να σκοτώνει Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε ότι πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ο μοναδικός στόχος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο θάνατος και η καταστροφή», υπογράμμισε.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις αεροπορικές της επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, αφού κατηγόρησε το Κίεβο για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας.

Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγόρησε επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Από την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή