Πολωνία: Τι είναι το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τετάρτη συνομιλίες, μετά το αίτημα της Πολωνίας για ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, τη στιγμή που οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά, καθώς χρειάζεται χρόνο για να επαληθεύσει πώς ακριβώς συνέβη το περιστατικό στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα.

Τι είναι το άρθρο 4

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ωστόσο, το άρθρο 4 δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση πίεση για δράση. Αυτός ο μηχανισμός διαβούλευσης έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Πριν από ένα χρόνο, όταν Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση από τη Συρία, είχε ενεργοποιηθεί. Σε εκείνη την περίπτωση, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κάνει διαβουλεύσεις, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε, επίσης, ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι μίλησε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μετά την έκρηξη και είπε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά».

«Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν με ακρίβεια όλα τα γεγονότα», πρόσθεσε.⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT