Κινέζικος Τύπος: Πώς άλλαξε το αφήγημα για την Covid εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων

Κινέζικος Τύπος: Πώς άλλαξε το αφήγημα για την Covid εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πολύ πρόσφατα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν την Covid ως μία πολύ επικίνδυνη νόσο. Τώρα όμως, αφού ελήφθη η κεντρική απόφαση απομάκρυνσης από την στρατηγική της «μηδενικής Covid» και η Κίνα πρέπει να προετοιμασθεί για την έξοδο από το αυστηρό περιοριστικό καθεστώς των τριών τελευταίων ετών, ξαφνικά όλα εμφανίζονται να μην είναι και τόσο σοβαρά.

«Μην είστε τόσο τρομοκρατημένοι, αλλά λαμβάνετε κάποια μέτρα», προέτρεπε τις τελευταίες ημέρες τους αναγνώστες η Beijing Youth Daily, δημοσιεύοντας μαρτυρίες ιαθέντων.

Στην χώρα όπου ο Τύπος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κινεζικού κράτους, τα μέσα ενημέρωσης επιστρατεύθηκαν για να υπηρετήσουν την νέα επίσημη γραμμή, μία εβδομάδα μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την λαϊκή οργή για το καθεστώς των υγειονομικών περιορισμών και απαγορεύσεων.

Η κεντρική απόφαση για την χαλάρωση του περιοριστικού καθεστώτος συνοδεύεται από ένα επίσημο μήνυμα καθησυχαστικό για την επικινδυνότητα του ιού, από την στιγμή που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε και ο ίδιος ότι «περισσότερη ευελιξία» είναι πλέον επιτρεπτή.

Η παραλλαγή Ομικρον «δεν έχει καμία σχέση με την παραλλαγή Δέλτα του περασμένου χρόνου», διαβεβαιώνει ο καθηγητής Ιατρικής Τσον Γιουτιάν από τις σελίδες της China Youth Daily.

Κινέζικος Τύπος: Πώς άλλαξε το αφήγημα για την Covid  εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων-1
Φωτ: AP

Προετοιμασία του εδάφους

Την Παρασκευή, η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε δηλώσεις από ειδικούς που δήλωναν ότι τάσσονται υπέρ των αποφάσεων ορισμένων τοπικών κυβερνήσεων να επιτραπεί σε ανθρώπους θετικούς στον ιό να κάνουν καραντίνα στα σπίτια τους, και όχι πλέον στα ειδικά κέντρα περιορισμού.

«Είναι ένα είδος επίσημης προπαγάνδας για να προετοιμασθεί ο πληθυσμός στην χαλάρωση των μέτρων», εξηγεί ο Γιουίλι Λαμ, ειδικός στην κινεζική πολιτική από το Χονγκ Κονγκ.

Για το καλό του πληθυσμού

Για την κινεζική κυβέρνηση, η στροφή 180° έπειτα από τρία χρόνια στρεσογόνας προπαγάνδας για τον ιό δεν είναι και εύκολο.

Ωστόσο η κυβέρνηση μοιάζει να βγαίνει αλώβητη, δηλώνοντας ότι το κάνει για το καλό του πληθυσμού.

Την ώρα που οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι σπανίως βγαίνουν από τα σπίτια τους θα εξαιρεθούν από τα μεγάλης κλίμακας μοριακά τεστ, το πρακτορείο Νέα Κίνα σπεύδει να διαφημίσει ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι η απόδειξη ότι «η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού».

«Η χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών εντάσσεται στην παραδοσιακή στρατηγική του κόμματος που έγκειται στην απάντηση στις διαδηλώσεις «με την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου», αναφέρει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο Νταϊάνα Φου.

«Την ώρα που ο μηχανισμός ασφαλείας επιστρατεύθηκε για την καταστολή των διαδηλώσεων, οι τοπικές κυβερνήσεις προχωρούν σε υποχωρήσεις και προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των υγειονομικών περιορισμών για να αμβλυνθεί η πίεση», επεισημαίνει.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή