Εύα Καϊλή – Qatargate: O δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο μιλά στην «Κ»: «Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή»

Εύα Καϊλή – Qatargate: O δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο μιλά στην «Κ»: «Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαδικτυακό μας ραντεβού δόθηκε την Κυριακή στις 10:00 το πρωί. Ο Λουί Κολάρ είναι δημοσιογράφος της βελγικής Le Soir και ένας από τους τρεις ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το QatarGate, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς και παράνομου χρήματος των τελευταίων ετών.

Ο χρόνος του είναι πολύτιμος. Παράλληλα με τη βροχή αιτημάτων που δέχεται από ΜΜΕ ανά τον κόσμο για μια συνέντευξη του, συνεχίζει άοκνα να ερευνά την υπόθεση που αποκάλυψε την Παρασκευή, προκαλώντας σεισμό στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως λέει, όλα ξεκίνησαν στα μέσα του Σεπτεμβρίου όταν ο ίδιος και οι συνάδελφοι του από τη Le Soir και το περιοδικό Knack έλαβαν μια πληροφορία για μια υπόθεση που ερευνούσαν οι αρχές σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Από τότε ξεκινήσαμε τη δημοσιογραφική μας έρευνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη αποκάλυψη την Παρασκευή, παράλληλα με την τεράστια αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε στην πόλη των Βρυξελλών». Όπως διευκρίνισε, η δημοσιογραφική έρευνα διήρκησε μερικές εβδομάδες, η αστυνομική όμως διήρκησε κάποιους μήνες ξεκινώντας από τα μέσα Ιουλίου.

Η συζήτησή μας γίνεται στα γαλλικά. Τον ρωτώ ποιος είναι ο κύκλος του χρήματος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει.

«Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι το Κατάρ προσφέρει χρήματα σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ουσιαστικά τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν την Παρασκευή σε πολύ μεγάλες ποσότητες, στην αρχή, στο σπίτι του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, και αργότερα, μέσα στην ημέρα, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω μία εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε επίσης μία μεγάλη ποσότητα χρημάτων. Δεν ξέρουμε ακριβώς το ποσό [όσον αφορά την κ. Καϊλή], αλλά μιλάμε σίγουρα για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», σημειώνει.

Σε ερώτηση για το αν έχει πληροφορίες ότι φέρεται να εμπλέκεται και άλλος Έλληνας στην υπόθεση, ο κ. Κολάρ απαντάει πως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει για κάποιον άλλον Έλληνα, πλην του πατέρα της κ. Καϊλή. «Οι ανακριτές είδαν τον πατέρα της κ. Καϊλή να βγαίνει από το ξενοδοχείο «Sofitel», πολύ κοντά στο διαμέρισμά τους, με μία βαλίτσα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν γεμάτη χρήματα».

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλες εξελίξεις. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», λέει χαρακτηριστικά. Aπό τη συζήτησή μας, αντιλαμβάνομαι ότι σπάνια έχει συναντήσει αντίστοιχη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται τόσο μεγάλα ποσά παράνομου χρήματος.

Η πρόκληση, όπως παραδέχεται, της μεγάλης αυτής έρευνας ήταν η διασφάλιση της μυστικότητάς των πηγών του: «Όταν συζητάμε με συναδέλφους θέματα τόσο ευαίσθητα, είναι πρόκληση να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση την υποκλοπή των συζητήσεων ή των πληροφοριών που έχουμε αποκτήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή