Φινλανδία: Εγκρίθηκαν οι πρώτες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία από το 2019

Φινλανδία: Εγκρίθηκαν οι πρώτες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία από το 2019

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία ενέκρινε την Τετάρτη τις πρώτες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία από το 2019, εν μέσω της προσπάθειάς της να ενταχθεί στο NATO.

Το Ελσίνκι και η γειτονική Σουηδία κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αποδοχή ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση και των 30 σημερινών μελών – με την Τουρκία να είναι το μόνο μέλος που αντιτίθεται ανοιχτά στο αίτημα των δύο χωρών.

Οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Αγκυρα προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Riikka Pitkanen, ειδικός σύμβουλος του υπουργείου, δήλωσε στο AFP ότι η άδεια εξαγωγής που χορηγήθηκε αφορά χάλυβα που θα χρησιμοποιηθεί για θωράκιση στρατιωτικών οχημάτων.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων στις συνομιλίες της χώρας με την Τουρκία σχετικά με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό συνέβη αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της χώρας του μετά τις διαμαρτυρίες κοντά στην τουρκική πρεσβεία, στη Στοκχόλμη, το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή