ΥΠΕΞ Φινλανδίας στην «Κ»: Θέλουμε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ

ΥΠΕΞ Φινλανδίας στην «Κ»: Θέλουμε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης», διαμηνύει μιλώντας στο Κ-Επιχειρείν ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος στα οφέλη θα που έχει για το ΝΑΤΟ η είσοδος της χώρας του

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης», διαμηνύει μιλώντας στο Κ-Επιχειρείν που κυκλοφόρησε με την «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος στα οφέλη θα που έχει για το ΝΑΤΟ η είσοδος της χώρας του. Σημειωτέον, η Τουρκία ανέβαλε χθες επ’ αόριστον τις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία

– Πώς συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια η επικείμενη συμμετοχή της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία; Εάν δεν είχε παρέμβει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα είχε αποφασίσει η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ;
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει ολόκληρο το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της ίδιας της Φινλανδίας. Θα αυξήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης, όπου θα αυξήσει το όριο για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία μεταξύ άλλων θα φέρει στη Συμμαχία τις ισχυρές αμυντικές της δυνάμεις, την τεχνογνωσία της στη διαχείριση κρίσεων και την περιοχή της Αρκτικής.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας στη Φινλανδία και την Ευρώπη. Η απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ελήφθη με βάση μια ενδελεχή αξιολόγηση του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας. Η απόφαση για την υποβολή αίτησης βασίστηκε σε μια συνολική δημοκρατική διαδικασία και μια ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.
 
– Η Τουρκία δημιούργησε εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Θεωρείτε δικαιολογημένη τη στάση της Άγκυρας;
Είκοσι οκτώ χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επικύρωσαν το πρωτόκολλο προσχώρησης της Φινλανδίας και η διαδικασία ένταξής μας έχει προχωρήσει γρήγορα. Η Φινλανδία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας και οποιουδήποτε άλλου συμμάχου. Συνεχίζουμε τον διάλογό μας με την Τουρκία στη βάση του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξής μας στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.
 
– Η Φινλανδία και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επενδύουν στη στρατιωτική τους ισχύ, λόγω της παρουσίας αποσταθεροποιητικών παραγόντων στις γειτονιές τους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει ίσως να εξαιρεθούν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες υπολογισμού του χρέους. Ποια είναι η γνώμη σας;
Η εξαίρεση συγκεκριμένων επενδυτικών στοιχείων, όπως οι αμυντικές δαπάνες, από τους υπολογισμούς –μερικές φορές αποκαλούνται «χρυσοί κανόνες»– αναφέρεται συχνά σε συζητήσεις. 

Στην πράξη είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και να διατυπωθούν. Τι θα αποκλειόταν συγκεκριμένα και πώς θα προσεγγίζονταν οι απαιτήσεις για συμπερίληψη και άλλων τομέων, όπως η εκπαίδευση ή οι πράσινες επενδύσεις; Αυτές οι επενδύσεις θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν και πάλι με χρέος και ως εκ τούτου θα αύξαναν τα επίπεδα του χρέους και θα αποδυνάμωναν τη βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και αν εξαιρούνταν από τους υπολογισμούς του ελλείμματος. Καθώς η βιωσιμότητα του χρέους είναι βασικό ζήτημα για εμάς, αναγνωρίζουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα εξακολουθούσαν να επηρεάζουν τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους, ακόμη και αν παραλείπονταν από τους υπολογισμούς των κρατικών δαπανών.

– Μετά τις επιπλοκές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσική ενέργεια, πώς προσεγγίζει η Φινλανδία την επόμενη μέρα στα ορυκτά καύσιμα; Είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πλήρη κάλυψη των αναγκών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Η Φινλανδία δεν ήταν ποτέ πολύ εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του έτους καταφέραμε να μεταβούμε γρήγορα από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σε άλλες πηγές ενέργειας. 

Η πράσινη μετάβαση αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και είναι ένα βασικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της ΕΕ να τερματιστεί η εξάρτηση από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία θα είναι κατά 90% ελεύθερη εκπομπών μετά την έναρξη της εμπορικής παραγωγής του πυρηνικού σταθμού Olkiluoto 3 στις αρχές του 2023.

Η ενεργειακή χρήση του άνθρακα θα εγκαταλειφθεί στη Φινλανδία έως το 2029 – σε μεγάλο βαθμό ήδη έως το 2025. Οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων και του CO2 έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στην τηλεθέρμανση. Ήδη το 2021, το 60% της τηλεθέρμανσης παρήχθη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απορριπτόμενη θερμότητα. Στον τομέα των μεταφορών, η Φινλανδία έχει εθνικό στόχο για μεταφορές χωρίς εκπομπές έως το 2045.
 
– Σε ποιους τομείς εστιάζεται η οικονομική πολιτική της Φινλανδίας και ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες της χώρας σας;
Θέλουμε να δούμε μια ικανή Φινλανδία χωρίς αποκλεισμούς, με μια κοινωνία βιώσιμη κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά. Για την οικονομική πολιτική, αυτός ο συνολικός στόχος μεταφράζεται σε μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα και σε επενδύσεις στην εργασία, στις δεξιότητες, στην έρευνα και στις καινοτομίες. 

Η Φινλανδία βλέπει τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη από την εστίαση στην κυκλική οικονομία. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν πως η ψηφιοποίηση με τους διάφορους τομείς της, όπως τα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές και η συνδεσιμότητα, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. 

Μόλις δημοσιεύσαμε μια έκθεση για τη στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης 4.0, η οποία συνοψίζει τους τομείς ανάπτυξης, τους στόχους και τα μέτρα που θα βοηθήσουν τη Φινλανδία να διασφαλίσει την επιτυχία της στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα θέσαμε στόχο να αυξήσουμε τις επενδύσεις RDI στο 4% του ΑΕΠ. Μόλις πρόσφατα, συνήφθη κοινοβουλευτική συμφωνία για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμου μηχανισμού στήριξης σε εταιρείες που επενδύουν σε καινοτομίες και έρευνα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή