Ιαπωνία: Συλλήψεις για κλοπή… θαλάσσιων αγγουριών – Η «μάχη» για την προστασία των «μαύρων διαμαντιών»

Ιαπωνία: Συλλήψεις για κλοπή… θαλάσσιων αγγουριών – Η «μάχη» για την προστασία των «μαύρων διαμαντιών»

Τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, καίτοι κάπως αντιαισθητικά σε όψη, αποτελούν περιζήτητο μεζέ, αλλά και ιδιαίτερα ακριβό καθώς μπορεί να πωληθεί κι ως 3.000 ευρώ το κιλό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συλλήψεις οδήγησε στην Ιαπωνία η λαθροθηρία τεράστιας ποσότητας θαλάσσιων αγγουριών, ή ολοθούριων. 

Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν για την κλοπή άνω των 600 κιλών εχινόδερμων ανοιχτά της Φουκουόκα, στη νοτιοανατολική Ιαπωνία – σε αυτό που τα ιαπωνικά μέσα αποκάλεσαν μια από τις μεγαλύτερες «λείες» ολοθούριων. 

Τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, καίτοι κάπως αντιαισθητικά σε όψη, αποτελούν περιζήτητο μεζέ, αλλά και ιδιαίτερα ακριβό καθώς μπορεί να πωληθεί κι ως 3.000 δολάρια το κιλό – γι’αυτό και έχει μπει στο στόχαστρο των εγκληματικών οργανώσεων της χώρας. 

Αποτελούν εύκολη λεία καθώς δεν είναι δύσκολη η αλίευσή τους και έχουν τεράστια ζήτηση σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, κάτι που τους προσέδωσε το προσωνύμιο «μαύρα διαμάντια».

Ιαπωνία: Συλλήψεις για κλοπή… θαλάσσιων αγγουριών – Η «μάχη» για την προστασία των «μαύρων διαμαντιών»-1
Περιζήτητο ως μεζές ή ως φάρμακο είναι το θαλάσσιο αγγούρι σε πολλές χώρες της Ασίας – Πηγή: Shutterstock

Το 2018, η Ιαπωνία αυστηροποίησε τη νομοθεσία για τη λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο θαλάσσιων αγγουριών -τα οποία έλκουν την ονομασία τους από το σωληνοειδές σώμα τους που μοιάζει με το ομώνυμο ζαρζαβατικό- με τους παραβάτες να είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης άνω των τριών χρόνων ή πρόστιμο 30 εκατ. γιεν (περί τα 180.000 δολάρια). 

Ωστόσο, οι αυστηρές ποινές δε φάνηκε να αποτρέπουν ούτε τους ψαράδες και πολύ περισσότερο τις συμμορίες Γιακούζα που εν μέσω κρατικής καταστολής των δραστηριοτήτων τους, αναζητούν εναλλακτικές πηγές εσόδων. 

Τα 624 κιλά ολοθούριων αλιεύτηκαν τον Ιανουάριο σε θαλάσσια περιοχή όπου διατηρεί δικαιώματα αλιείας ένας τοπικός συνεταιρισμός έχει τα δικαιώματα αλιείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun. Αυτό εκτιμάται πως κόστισε στους ντόπιους ψαράδες περί τα 1,8 εκατ. γιεν. 

Οι ψαριές ολοθούριων, ωστόσο, ολοένα και μειώνονται – από τουλάχιστον 10.300 τόνους το 2006 σε 6.100 το 2020, μείωση που το αρμόδιο υπουργείο αποδίδει στην ανεξέλεγκτη αλιεία από τους Γιακούζα

Η εξαγωγή παράνομα αλιευμένων θαλάσσιων αγγουριών φέρεται να είναι εξίσου επικερδής με το πιο παραδοσιακό εμπόριο ναρκωτικών της Γιακούζα. 

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή