Ιστορική απόφαση: Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες στη Σύνοδο των Επισκόπων

Ιστορική απόφαση: Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες στη Σύνοδο των Επισκόπων

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να συμμετέχουν στις συνόδους μόνο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες τους. 

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες αποφάσισε να δώσει ο πάπας Φραγκίσκος στην επερχόμενη Σύνοδο των επισκόπων, τον Οκτώβριο, σε μια παγκόσμια πρώτη και πρωτοφανή αλλαγή που αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του να δώσει στις γυναίκες περισσότερες ευθύνες στη λήψη αποφάσεων. 

Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, δίνουν σε πέντε μοναχές το δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων που λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε πάπα. 

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να συμμετέχουν στις συνόδους μόνο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες τους. 

Οι άνδρες θα εξακολουθήσουν να έχουν την πλειοψηφία των ψήφων στη σημαντική αυτή σύναξη. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση αυτή σηματοδοτεί μια κομβική αλλαγή για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που εδώ και αιώνες ελέγχεται από άνδρες. 

Η Διάσκεψη για τη χειροτονία των γυναικών με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία προωθεί την πρωτοβουλία των γυναικών – ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «μια σημαντική ρωγμή της γυάλινης οροφής». 

«Εδώ και χρόνια, οι εκπρόσωποι του Βατικανού και οι επίσκοποι αντιστέκονταν, μετακινώντας το “τέρμα” σε κάθε σύνοδο σχετικά με το γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίζουν. Ο σιωπηρός λόγος ήταν πάντα ο σεξισμός» σημειώνει η ομάδα στο Twitter. 

«Στο εγγύς μέλλον, ευελπιστούμε πως η σύνοδος θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα των ανθρώπων του θεού» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους. 

Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα ψήφου θα επεκταθεί και σε 70 επιλεγμένα μη εκκλησιαστικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, καθιστώντας τη σύνοδο μια συνάντηση όχι μόνο εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή