«Οχι» στις ΗΠΑ για αποστολή S-400 στο Κίεβο

«Οχι» στις ΗΠΑ για αποστολή S-400 στο Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία από εδώ και πέρα δεν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία από εδώ και πέρα δεν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk τόνισε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35 και τους λέμε “δώστε τα χρήματά μας”, καθώς εμείς από εδώ και πέρα παράγουμε το δικό μας μαχητικό».

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως η Ουάσιγκτον είχε πολλές απαιτήσεις για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία όμως απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση.

«Μας είπαν “δώστε μας τον έλεγχο των S-400, να τους εξετάσουμε”. Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που είναι αρμοδιότητα της κυριαρχίας μας, τα οποία δεν τα δεχθήκαμε. Μας πρότειναν να τους στείλουμε στην Ουκρανία. Το απορρίψαμε. Τους είπαμε πως τους S-400 τους πήραμε για εμάς», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η Αγκυρα δεν θα επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, αλλά θέλει να αγοράσει F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, διευκρινίζει ο ΥΠΕΞ της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε όμως ότι η χώρα του θέλει να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, όμως ανέφερε ότι το αίτημα δεν κινείται τόσο γρήγορα στην Ουάσιγκτον όσο θα έπρεπε.

Η Αγκυρα τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16 τα οποία ήδη διαθέτει, όπως και την αγορά 40 νέων F-16 Viper. Η Τουρκία το 2019 αγόρασε τους S-400 με κόστος 2,5 δισ. δολάρια.

Η τουρκική αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Ερντογάν πως αγόρασε ένα οπλικό σύστημα το οποίο μέχρι στιγμής βρίσκεται σε αδράνεια και έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα προμήθειας και συμπαραγωγής 100 F-35.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή