Ο Τζέφρι Επστάιν φέρεται να εκβίαζε τον Μπιλ Γκέιτς για εξωσυζυγική του σχέση

Ο Τζέφρι Επστάιν φέρεται να εκβίαζε τον Μπιλ Γκέιτς για εξωσυζυγική του σχέση

Στη σκιώδη δράση του ο φερόμενος αυτόχειρας είχε εμπλέξει και τον κροίσο του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα, Τζέφρι Επστάιν, φέρεται να απειλούσε τον Μπιλ Γκέιτς προσπαθώντας να τον εκβιάσει για την εξωσυζυγική σχέση του με Ρωσίδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Wall Street Journal. 

Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές με γνώση του θέματος, όταν ο Επστάιν ανακάλυψε πως ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft διατηρούσε σχέση με τη Ρωσίδα παίκτρια μπριτζ, Μίλα Αντόνοβα, άρχισε να τον απειλεί ώστε να του επιστρέψει ο Γκέιτς έξοδα παρακολούθησης σχολής λογισμικού κώδικα που είχε παρακολουθήσει η Αντόνοβα και είχε πληρώσει ο Επστάιν. 

Το χρονικό 

Ο Γκέιτς γνώρισε την Αντόνοβα το 2010, όταν εκείνη ήταν στα είκοσί της, και άρχισε να παίζει μπριτζ μαζί της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της WSJ, η Αντόνοβα προσπαθούσε να εξασφαλίσει κεφάλαιο για τη δημιουργία ενός online «φροντιστηρίου» μπριτζ. Μέσω του Μπόρις Νίκολιτς, στενού συμβούλου του Γκέιτς, κατάφερε να γνωρίσει τον Επστάιν, ο οποίος θα τη βοηθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για τις επαγγελματικές βλέψεις της. 

Οι Αντόνοβα και Νίκολιτς συνάντησαν τον Επστάιν στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2013, όπου η Ρωσίδα παρουσίασε τις προτάσεις της ζητώντας το ποσό του μισού εκατομμυρίου δολαρίων. Τελικά, όπως είπε η Αντόνοβα στη WSJ, ο πρώην σύμβουλος χρηματοοικονομικών δεν επένδυσε στο εγχείρημά της. 

Παρ’ όλα αυτά, έναν χρόνο μετά η ίδια κατέληξε να μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε ο Επστάιν, χωρίς ωστόσο, ανταλλάγματα, όπως ισχυρίζεται. Μάλιστα της πλήρωσε τα δίδακτρα παρακολούθησης σεμιναρίου λογισμικού κώδικα. «Ο Επστάιν συμφώνησε να πληρώσει και πλήρωσε απευθείας τη σχολή. Δεν δόθηκε τίποτα σε αντάλλαγμα. Δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό. Οταν τον ρώτησα, είπε κάτι του τύπου πως ήταν πλούσιος και ήθελε να βοηθά ανθρώπους όταν μπορούσε», εξήγησε η ίδια στην εφημερίδα. 

Την περίοδο που η Αντόνοβα προσπαθούσε να δημιουργήσει την επιχείρησή της, ο Επστάιν επίσης προσπαθούσε να ιδρύσει το δικό του φιλανθρωπικό ταμείο με την JP Morgan, το οποίο θα αξίωνε από βαθύπλουτους ιδιώτες τη συνεισφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το ταμείο αυτό θα ήταν ένας τρόπος αποκατάστασης της φήμης του Επστάιν, μετά τις κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά και αργότερα, το 2008, την ενοχή του για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου. 

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της εφημερίδας έδειξαν πως το ταμείο του Επστάιν εξαρτιόταν από την υποστήριξη του Γκέιτς.

Στα μέιλ που εστάλησαν σε στελέχη της JP Morgan ο Επστάιν επιχειρούσε να εμφανιστεί ως στενός σύμβουλος του Γκέιτς, παρότι ο άλλοτε ισχυρός χρηματιστής δεν τον συμπεριελάμβανε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το 2017, ενώ η εξωσυζυγική σχέση Αντόνοβα – Γκέιτς είχε λήξει, ο Επστάιν του έστειλε μέιλ όπου του ζητούσε να του επιστρέψει τα χρήματα που είχε πληρώσει για τα μαθήματά της.

«Ο τόνος του μηνύματος υποδείκνυε πως ο Επστάιν γνώριζε για τη σχέση και μπορούσε να τον εκθέσει, ανέφεραν οι πηγές», σημειώνει το δημοσίευμα της WSJ. 

Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, οι ομοσπονδιακή εισαγγελία άσκησε δίωξη στον Επστάιν για σεξουαλική εμπορία ανηλίκων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά χωρίς δικαίωμα χρηματικής εγγύησης παρέμεινε φυλακισμένος. Λίγος μήνες μετά, βρέθηκε νεκρός στο κελί του. 

Πηγή: Guardian/Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή