Μολδαβία: Πιέζει για ένταξη στην Ε.Ε. εν μέσω φόβων ακόμη και για ρωσόφιλο πραξικόπημα

Μολδαβία: Πιέζει για ένταξη στην Ε.Ε. εν μέσω φόβων ακόμη και για ρωσόφιλο πραξικόπημα

«Καλώ την Ε.Ε. να λάβει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους», δηλώνει η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου. Παράλληλα, ωστόσο, η Μόσχα λέγεται πως θα μπορούσε να επιχειρήσει να κρατήσει τη Μολδαβία στη ρωσική σφαίρα επιρροής ακόμη και με τη βία.

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας ζητεί οι ενταξιακές συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, παρά τα στρατεύματα της Μόσχας που βρίσκονται στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, σημειώνει σε άρθρο του το Politico, με φόντο το φιλοευρωπαϊκό συλλαλητήριο που έλαβε χώρα χθες, Κυριακή, στο Κισινάου.

Δεκάδες χιλιάδες Μολδαβοί κατέβηκαν στις 21 Μαΐου στην κεντρική πλατεία του Κισινάου, πρωτεύουσα της χώρας, διαδηλώνοντας υπέρ της προοπτικής ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μολδαβία: Πιέζει για ένταξη στην Ε.Ε. εν μέσω φόβων ακόμη και για ρωσόφιλο πραξικόπημα-1
Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μ. Σάντου (REUTERS/Vladislav Culiomza)

Η μολδαβική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει μέσα από τέτοιου τύπου κινήσεις (συλλαλητήριο) να ξεπεράσει τις ενδομολδαβικές διαιρέσεις και να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

«Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς μας. Καλώ την Ε.Ε. να λάβει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετή υποστήριξη για να προχωρήσουμε», είπε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, μιλώντας στο Politico.

Παράλληλα, ωστόσο, σύμφωνα με φήμες και διαρροές, η Μόσχα θα μπορούσε να επιχειρήσει να κρατήσει τη Μολδαβία, μια χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, στη ρωσική σφαίρα επιρροής ακόμη και με τη βία.  

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέτρεψαν συνωμοσία που  είχε στόχο την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας.

Αξιωματούχοι από το Κισινάου δήλωσαν αργότερα ότι αυτή η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επιχείρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει δολιοφθορές, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και ομηρίες, αν και η Μόσχα επισήμως αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

«Καταβάλλεται μια προσπάθεια από το Κρεμλίνο να μετατραπεί η Μολδαβία σε ένα “νότιο Καλίνινγκραντ”, τοποθετώντας εκεί ένα φιλικό προς τη Μόσχα καθεστώς […] Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο ήλπιζε το Κρεμλίνο», δηλώνει ο Arnold Dupuy, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, σύμφωνα με το Politico.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν, από την πλευρά τους, τον περασμένο μήνα ότι θα αναπτύξουν μια πολιτική αποστολή στη Μολδαβία με στόχο την καταπολέμηση των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μάγια Σάντου κάλεσε τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες «το συντομότερο δυνατόν» προκειμένου να προστατευτεί η Μολδαβία από τις, όπως είπε, αυξανόμενες απειλές της Ρωσίας.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι επί δεκαετίες ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας, η Μολδαβία γνωρίζει πως η πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα είναι χωρίς εμπόδια.

«Η πρόκληση είναι τεράστια», δηλώνει ο Tom de Waal, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Europe, ενώ την ίδια στιγμή η παγωμένη σύγκρουση για την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στα ανατολικά της Μολδαβίας θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Η Υπερδνειστερία είναι ένα κομμάτι γης κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, όπου ζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Ο περιοχή ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ εκεί σταθμεύουν και περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες, παρά το γεγονός ότι το Κισινάου τους ζητάει να φύγουν. Στην ίδια περιοχή, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αποθήκες πυρομαχικών της Ευρώπης.

«Η Μολδαβία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. ενώ υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο έδαφός της», δηλώνει στο Politico ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, Siegfried Muresan.

Αλλά και ευρύτερα, εκτός της Υπερδνειστερίας, η Μόσχα συνεχίζει να διατηρεί σημαντική επιρροή στη Μολδαβία. Ενώ τα ρουμανικά είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας, τα ρωσικά χρησιμοποιούνται ευρέως και τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ βοηθούν στη διαμόρφωση της μολδαβικής κοινής γνώμης. Παράλληλα, η Μολδαβία εξαρτάται από τη Ρωσία και για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, γεγονός το οποίο επιτρέπει στη Μόσχα να την εκβιάζει, όπως καταγγέλλεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας CBS Research που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, σχεδόν το 54% των Μολδαβών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., αλλά παράλληλα υπάρχει και ένα περίπου 25% που λέει πως θα προτιμούσε μια στενότερη ευθυγράμμιση με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι πολίτες διαφωνούν και ως προς το ποιος φταίει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το 25% να κατονομάζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το 18% να υποστηρίζει ότι φταίνε οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή