Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες Αποκάλυψης στο Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες Αποκάλυψης στο Μπαχμούτ

Για την κατάληψη της πόλης η Μόσχα θυσίασε τόσο πολλά ώστε πλέον δεν μπορεί να πετύχει τους στρατιωτικούς σκοπούς της

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σάββατο, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν την «πλήρη κατάληψη» του Μπαχμούτ από τη Ρωσία, ενώ ένας παρουσιαστής ειδήσεων στη Ρωσία δήλωσε πως «η αποστολή εξετελέσθη». Η πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, γύρω και εντός της οποίας μαίνονται μάχες από τον περασμένο Αύγουστο, έχει πια περάσει στα χέρια των Ρώσων. Αξίζει όμως σε αυτό το σημείο να αναρωτηθούμε τι ακριβώς είναι τελικά εκείνο που κέρδισε ο ρωσικός στρατός στο Μπαχμούτ ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο πολεμικής προσπάθειας.

Με την κατάληψη της πόλης, η Ρωσία κατάφερε τη σημαντικότερη νίκη της στο πεδίο της μάχης από το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα από μια σειρά ταπεινωτικών υποχωρήσεων σε άλλα σημεία. Η νίκη αυτή είναι βέβαιο πως θα προβληθεί στο εσωτερικό της χώρας ως θρίαμβος. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι εάν θα αναφερθούν τα όσα η χώρα χρειάστηκε να θυσιάσει για να την πετύχει.

Πόλη-φάντασμα

Η ουκρανική υπεράσπιση του Μπαχμούτ μπορεί να κάμφθηκε, όμως οι πολύμηνες μάχες έχουν μετατρέψει την πόλη που άλλοτε κατοικούνταν από 80.000 ανθρώπους σε ένα σωρό από ερείπια χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Αξιωματούχοι που επέλεξαν να μιλήσουν ανώνυμα διαβεβαιώνουν πως ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την πόλη ούτε για να στρατοπεδεύσει ούτε καν ως ορμητήριο, πράγμα που καθιστά την κατάληψή της ήσσονος σημασίας στην προσπάθεια του προέδρου Πούτιν να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς.

Χιλιάδες νεκροί

Ο επικεφαλής της Wagner, που ηγήθηκε της επίθεσης, δήλωσε ότι θα αποσύρει τους μαχητές του από το πεδίο της μάχης από την 1η Ιουνίου.

Μπορεί οι αριθμοί των απωλειών να μην έχουν επισημοποιηθεί σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, ωστόσο ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει πως τουλάχιστον 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 100.000 έχουν τραυματιστεί. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει κάποια μεγάλης έκτασης επίθεση στο πολύ κοντινό μέλλον, εκτός εάν διατηρεί κρυμμένα στρατεύματα, πράγμα που όμως δεν κρίνεται ιδιαίτερα πιθανό. «Πρόκειται για μια πύρρειο νίκη», σχολιάζει ο Μπεν Μπάρι από το International Institute for Strategic Studies στο Λονδίνο. «Μια νίκη για την οποία η πλευρά που την πέτυχε θυσίασε τόσο πολλά ώστε πλέον δεν μπορεί να πετύχει τους στρατιωτικούς σκοπούς της», εξηγεί.

Ενα από τα αρχεία που πρόσφατα διέρρευσαν από το Πεντάγωνο και κυκλοφόρησαν μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου παρουσιάζει μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία σχολιάζει πως η ρωσική εκστρατεία στο Ντονμπάς «φθείρεται μέρα με τη μέρα». «Η τακτική που ακολουθεί η Ρωσία έχει ελαττώσει το ανθρώπινο δυναμικό και τα πολεμοφόδια σε τέτοιο βαθμό που είναι πιθανό να εξαντλήσει τις ρωσικές μονάδες και να ματαιώσει τους πολεμικούς στόχους της Μόσχας, οδηγώντας σε παράταση του πολέμου μετά το 2023», αναφέρει το έγγραφο.

Εκτός όλων αυτών, η Ρωσία έχει να διαχειριστεί ακόμη ένα πρόβλημα. Λίγες ώρες αφότου κήρυξε τη «νίκη» στο Μπαχμούτ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, που ηγήθηκε της επίθεσης, δήλωσε ότι θα αποσύρει τους μαχητές του από το πεδίο της μάχης. «Από την 1η Ιουνίου, ούτε ένας μαχητής της Wagner δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μέχρι να μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε, να επανεξοπλιστούμε και να λάβουμε επιπρόσθετη εκπαίδευση», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Αντεπίθεση

Η απόσυρση δυνάμεων από ένα ενεργό μέτωπο δεν είναι απλή υπόθεση. Δεδομένων των ευρέως αναφερόμενων εντάσεων μεταξύ της Wagner και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, οι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία θα παρακολουθεί στενά για πιθανές «ρωγμές» που θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί. Η δυνατότητα αυτή προκύπτει μάλιστα σε μια φάση του πολέμου κατά την οποία ο ουκρανικός στρατός προθερμαίνεται για να εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης αντεπίθεση.

Καθώς και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για την επόμενη φάση των μαχών, ο στόχος της Ρωσίας για την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς δεν φαίνεται να είναι πιο κοντά από ό,τι πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Το Μπαχμούτ στάθηκε ένα τείχος που εμπόδισε την κατάληψη του Ντονμπάς. Ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτύπησε κάθε γωνιά της πόλης και τελικά να την κατέλαβε, όμως ήξερε πως το μόνο κέρδος του από το γκρέμισμα αυτού του τείχους θα ήταν ένας σωρός από τούβλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή