Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο ημέρες κράτησαν οι συγκρούσεις στο Μπέλγκοροντ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο ημέρες κράτησαν οι συγκρούσεις στο Μπέλγκοροντ

Αντιπερισπασμό στην πτώση του Μπαχμούτ θεωρεί η Ρωσία την εισβολή παραστρατιωτικών από την Ουκρανία σε παραμεθόρια περιοχή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περνώντας τα σύνορα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία τη Δευτέρα, παραστρατιωτικές ομάδες προκάλεσαν δολιοφθορές σε υποδομές εντός ρωσικού εδάφους, στο Μπέλγκοροντ, τουλάχιστον έως και χθες το απόγευμα. Η Μόσχα έκανε χθες λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή των εισβολέων, αλλά η διάρκεια των εχθροπραξιών προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη. «Τα υπολείμματα των εθνικιστών οδηγήθηκαν πίσω, στο έδαφος της Ουκρανίας, όπου συνέχισαν να δέχονται πυρά μέχρις ότου εκμηδενίστηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι, όπου έκανε λόγο για 70 νεκρούς «τρομοκράτες» και τέσσερα κατεστραμμένα οχήματα.

Προηγουμένως, στη διάρκεια της νύχτας, οι εισβολείς είχαν επιχειρήσει να πλήξουν παραμεθόριες περιοχές με drones, τα οποία κατέρριψε η ρωσική αεράμυνα. Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε έκτακτη εκκένωση παραμεθόριων χωριών, που οργάνωσε ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, ο οποίος ανέφερε τον θάνατο ενός αμάχου. Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επιδρομή, αποδίδοντάς την σε ομάδες Ρώσων ανταρτών που αντιτίθενται στον πόλεμο. Την ευθύνη για το εγχείρημα ανέλαβαν δύο οργανώσεις Ρώσων, εχθρών του Πούτιν, που ζουν στην Ουκρανία: η «Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας» και το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών».

Η πρώτη δημιουργήθηκε από τον Ιλια Πονομαριόφ, πρώην βουλευτή στη ρωσική Δούμα, ο οποίος ζει στην Ουκρανία από το 2014 και απέκτησε ουκρανική υπηκοότητα το 2016. Η δεύτερη συγκροτήθηκε από τον Ντένις Καπούστιν –έχει εξτρεμιστικό, νεοναζιστικό προσανατολισμό– και χρεώθηκε μια άλλη επιχείρηση δολιοφθοράς στην επίσης παραμεθόρια, ρωσική περιοχή του Μπριάνσκ, τον Μάρτιο. Και οι δύο ομάδες διαψεύδουν την απώθηση και υποστηρίζουν πως βρίσκονται ακόμη σε ρωσικό έδαφος, ενώ με μήνυμά της στο Telegram η «Λεγεώνα» υποστήριξε πως σκοπός της ήταν να δημιουργήσει μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «πολλοί ρωσικής εθνότητας πολίτες ζουν στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν Ουκρανοί μαχητές», δείχνοντας το Κίεβο για την επιδρομή στο Μπέλγκοροντ. Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι επρόκειτο για αντιπερισπασμό των Ουκρανών ώστε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την άλωση του Μπαχμούτ. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, επέμενε χθες ότι τα στρατεύματα του Κιέβου διατηρούσαν τον έλεγχο κάποιων εδαφών στο νοτιοδυτικό άκρο του Μπαχμούτ, αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές και διεθνή πρακτορεία επιβεβαίωναν την κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους.

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε γνωστό ότι η Πολωνία και άλλες χώρες της ηπείρου άρχισαν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Αμυνας Κάισα Ολόνγκρεν, η προμήθεια F-16 στο Κίεβο θα καθυστερήσει, καθώς Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία δεν διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη. Ανεβάζοντας τους τόνους, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον κίνδυνο «πυρηνικής Αποκάλυψης».

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα έχει σήμερα στο Πεκίνο ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούτιν, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύει την Κίνα με υδρογονάνθρακες «σε μακροπρόθεσμη βάση» και προέβλεψε ότι το διμερές εμπόριο θα ξεπεράσει φέτος τα 200 δισ. δολάρια.

Τέλος, την άμεση αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ιβάν Γκερσκόβιτς ζήτησαν χθες οι ΗΠΑ, μετά την παράταση της κράτησής του κατά τρεις μήνες από δικαστήριο της Μόσχας. Ο 31χρονος δημοσιογράφος, που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια αν καταδικαστεί για κατασκοπεία, είναι ο πρώτος Αμερικανός που φυλακίζεται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή