Οργή στη Νέα Ζηλανδία από τα χάδια των Αμερικανών στο εθνικό πτηνό τους

Οργή στη Νέα Ζηλανδία από τα χάδια των Αμερικανών στο εθνικό πτηνό τους

Το κίουι κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Νεοζηλανδών και θεωρείται «ταόνγκα» (taonga, πολιτιστικός θησαυρός) από τους Μαορί.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιμετώπιση ενός κίουι στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι έχει προκαλέσει τη μήνιν των Νεοζηλανδών που ξεκίνησαν οργισμένη εκστρατεία για την επιστροφή του εθνικού του πτηνού στη χώρα τους. 

Βίντεο που εμφανίζουν επισκέπτες να χαϊδεύουν το πτηνό χωρίς φτερά, το οποίο αν και νυκτόβιο φαίνεται να περιφέρεται αμήχανο στο φως της ημέρας. 

Στο βίντεο, ο φροντιστής φαίνεται να κάνει χάδια στον Παόρα και οι επισκέπτες να την ταΐζουν σκουλήκια. «Του αρέσουν τα χάδια, είναι σαν μικρό κουτάβι και του αρέσει να του χαϊδολογάς το κεφάλι», ακούγονται να λένε. 

Μέσα σε μερικές ώρες, το οπτικό υλικό έκανε το γύρο του διαδικτύου, με χιλιάδες Νεοζηλανδούς να κινητοποιούνται, σφυροκοπώντας με διαμαρτυρίες τον αμερικανικό ζωολογικό κήπο, ξεκινώντας εκστρατεία απομάκρυνσης του πτηνού που «υποβάλλεται στο εκτυφλωτικό φως της ημέρας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, το αγγίζουν δεκάδες ξένοι, του χαϊδεύουν τα μουστάκια, γελούν μαζί του και το επιδεικνύουν σαν παιχνίδι»
και προκαλώντας ακόμη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού τους

Τα μοναχικά, φουντωτά, άπτερα κι εδαφόβια πτηνά είναι τόσο αγαπητά στους Νεοζηλανδούς ώστε έχουν αναδειχτεί σε εθνικό σύμβολο. Ωστόσο, ο ζωολογικός κήπος ξεκίνησε να χρεώνει τους επισκέπτες 25 δολάρια για «μια συνάντηση με το κίουι» όπου οι επισκέπτες έρχονταν σε άμεση επαφή με το πτηνό.

Μετά την ομοβροντία οργισμένων καταγγελιών, ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, Ρον Μάγκιλ αναγνώρισε πως «κάναμε ένα τεράστιο λάθος εδώ. Πήγα αμέσως στον διευθυντή και του είπα, έχουμε προσβάλει ένα έθνος». 

Σε λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο ζωολογικός κήπος προέβη σε μακροσκελή ανακοίνωση συγγνώμης, γνωστοποιώντας πως ο Παόρα είχε επιστρέψει στο σκοτάδι και πως καταργείται η δυνατότητα «συνάντησής» του με επισκέπτες.

Οι Αμερικανοί έμειναν κατάπληκτοι από την αμεσότητα και την ένταση του θυμού των Νεοζηλανδών για το κίουι. Ωστόσο, η αντίδρασή τους δεν είναι ανεξήγητη καθώς είναι παροιμιώδης η εθνική τους ιδιοσυγκρασία που τους κρατά ταγμένους στην προστασία των ενδημικών ειδών και γενικότερα της φύσης.

Η πρώιμη απόσπαση της χώρας από άλλα χερσαία εδάφη σημαίνει πως η Νέα Ζηλανδία δεν διαθέτει ενδημικά θηλαστικά, αλλά μια τεράστια ποικιλία πτηνών. Πολλά από αυτά απειλούνται πλέον με εξαφάνιση και υπάρχουν συνεχείς εθνικές εκστρατείες για τον έλεγχο των θηρευτών τους και τη διάσωσή τους. Το κίουι κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Νεοζηλανδών και θεωρείται «ταόνγκα» (taonga, πολιτιστικός θησαυρός) από τους Μαορί.

Ο Pāora, το πουλί του Μαϊάμι, εκκολάφθηκε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναπαραγωγής.

Πηγή: Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή