Πόλεμος στην Ουκρανία: Βολές Κρεμλίνου εναντίον Δύσης για Μπέλγκοροντ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βολές Κρεμλίνου εναντίον Δύσης για Μπέλγκοροντ

Διαψεύδει η Ουάσιγκτον κάθε ανάμειξη στην επιδρομή επί ρωσικού εδάφους

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άμεση ανάμειξη στην εισβολή παραστρατιωτικών από την Ουκρανία στην παραμεθόρια, ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ κατηγόρησε η Μόσχα τη Δύση με αφορμή τη χρήση αμερικανικής προέλευσης θωρακισμένων οχημάτων από τους εισβολείς. «Δεν είναι μυστικό για μας πως όλο και περισσότερος εξοπλισμός παραδίδεται στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας… Και δεν είναι μυστικό πως η άμεση και έμμεση ανάμειξη δυτικών χωρών στη σύγκρουση αυτή αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός θα αντιδράσει «γρήγορα και πάρα πολύ σκληρά». Σύμφωνα με τη Μόσχα, 70 «Ουκρανοί εθνικιστές», με την υποστήριξη drone, πέρασαν τα σύνορα και επιδόθηκαν σε «τρομοκρατικές ενέργειες» προτού εξουδετερωθούν από τον ρωσικό στρατό. Δύο οργανώσεις έχουν αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Ο επικεφαλής της μιας από αυτές, Ντενίς Καπόστιν του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών», υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι εθελοντές του είχαν δύο νεκρούς και 10 τραυματίες στην επιχείρηση, ενώ απείλησε με νέες επιθέσεις. Οι εθελοντές χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα στην επίθεση πίσω από τα ρωσικά σύνορα.

Αποστάσεις από το συμβάν πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, εκφράζοντας «σκεπτικισμό» για τις πληροφορίες περί χρήσης αμερικανικής προέλευσης εξοπλισμού από τους επιδρομείς. «Γενικότερα, δεν ενθαρρύνουμε ούτε διευκολύνουμε πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας και έχουμε καταστήσει σαφή αυτή μας τη στάση. Αλλά έχουμε επίσης πει ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Νέα πυρά Πριγκόζιν

Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία σε θέματα που αφορούν «θεμελιώδη συμφέροντα», διαβεβαιώνει ο Σι Τζινπίνγκ.

Σε νέες, τοξικές δηλώσεις εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας επιδόθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, που πιστώθηκε την πρώτη επιτυχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά το τελευταίο εξάμηνο, με την πρόσφατη κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να επιτεθούν οι Ουκρανοί όχι μόνο στα εδάφη του Ντονμπάς που κατέχουν οι Ρώσοι, αλλά και στη χερσόνησο της Κριμαίας, προειδοποίησε ότι η Ρωσία κινδυνεύει από μια επανάσταση, όπως εκείνη του 1917 και από έναν συνακόλουθο εμφύλιο πόλεμο.

Αίσθηση προκάλεσε και ο δραματικός απολογισμός της πολύμηνης μάχης του Μπαχμούτ από τον Πριγκόζιν. Ανέφερε ότι ο ιδιωτικός στρατός της Wagner έχασε 20.000 άνδρες, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τους νεκρούς στρατιώτες της ΕΣΣΔ στα δέκα χρόνια που κράτησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν (1979-1989). Οσο για τους Ουκρανούς, εκτίμησε ότι είχαν περί τους 50.000 νεκρούς και 50.000 έως 70.000 τραυματίες, αριθμοί που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούτιν υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Τσιάνγκ συμφωνίες εκτεταμένης οικονομικής συνεργασίας κατά τη χθεσινή, τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα. Οι συμφωνίες προβλέπουν μεγάλη αύξηση των ρωσικών ροών ενέργειας προς τη γειτονική της χώρα και την ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, ιδιαίτερα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη σταθερή, αμοιβαία υποστήριξη με τη Ρωσία». Αύριο Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για το Ουκρανικό, Λι Χούι, θα βρίσκεται στη Μόσχα, στο πλαίσιο ανίχνευσης τρόπων προσέγγισης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή