Κίεβο για δημοσίευμα NYT: Καμία ανάμιξη στην «ανούσια και παράλογη» επίθεση κατά του Κρεμλίνου

Κίεβο για δημοσίευμα NYT: Καμία ανάμιξη στην «ανούσια και παράλογη» επίθεση κατά του Κρεμλίνου

Υπενθυμίζεται ότι oι ΝΥΤ επικαλέστηκαν εκτιμήσεις δύο υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ που έδειχναν πως η επίθεση στο Κρεμλίνο ενορχηστρώθηκε από την Ουκρανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κίεβο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ περί ουκρανικής ανάμιξης στην επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, την οποία και χαρακτήρισε ως «παράξενη και άνευ ουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις δύο υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ έδειχναν πως η επίθεση στο Κρεμλίνο αυτό τον μήνα, είναι πιθανό να ενορχηστρώθηκε από μία εκ των ειδικών μονάδων πληροφοριών και του στρατού της Ουκρανίας.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες, αναφέρουν οι New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας, προσθέτουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρEvgenia Novozheninaου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία επιδιώκει τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, ποντάροντας στον φόβο της Δύσης για πιθανή κλιμάκωση εξαιτίας των φερόμενων ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουκρανία ότι με την επίθεση προσπάθησε να σκοτώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ουκρανική ανάμιξη.

Το Κρεμλίνο είχε υποστηρίξει μάλιστα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άποψη που η Ουάσιγκτον απέρριψε ως γελοία.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT