Καλίν: Επικοινωνία Ερντογάν με Μπάιντεν απόψε – Υπάρχουν και άλλοι εταίροι εκτός από τις ΗΠΑ

Καλίν: Επικοινωνία Ερντογάν με Μπάιντεν απόψε – Υπάρχουν και άλλοι εταίροι εκτός από τις ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά την αγορά των αμερικανικών F-16, ο Καλίν ανέφερε πως «εάν αυτή δεν προχωρήσει, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Θα αναζητήσουμε εναλλακτικές».

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα έχει απόψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Ιμπραΐμ Καλίν.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, ο Καλίν τόνισε τα εξής: «Oι ΗΠΑ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές με τους οποίους συνάπτουμε σχέσεις. Είναι σημαντικός παράγοντας, όμως εμείς τον κόσμο δεν τον βλέπουμε μέσα από την οπτική γωνία των ΗΠΑ. Δεν επιχειρούμε να καταλάβουμε τη χώρα μας μέσω των Αμερικανών αναλυτών. Εμείς ως προοπτική μας έχουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, με την Κίνα, με την Ε.Ε. τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις χώρες του Ισλάμ (…) Όταν καθόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θέλουμε αυτό να γίνεται επί ίσοις όροις», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα της αγοράς αμερικανικών F-16, ο Καλίν ανέφερε: «Εμείς φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Eίναι σημαντικός παράγοντας της αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει δεν θα είναι το “τέλος του κόσμου”. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους. Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε πως η τουρκική πλευρά «έχει θέσει όρους» και πως εάν αυτοί δεν ικανοποιηθούν, η Στοκχόλμη θα παραμείνει «σε αναμονή».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή ο Ερντογάν αναδείχθηκε νικητής του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών με ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% που συγκέντρωσε ο αντιπολιτευόμενος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Καλίν πρόσθεσε πως η ανακοίνωση για το νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή