Τουρκία: Ποια είναι τα φαβορί για το νέο υπουργικό

Τουρκία: Ποια είναι τα φαβορί για το νέο υπουργικό

Mε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς συνομίλησε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα τους για βελτίωση των σχέσεων, ενώ ο Σολτς τον κάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς συνομίλησε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα τους για βελτίωση των σχέσεων, ενώ ο Σολτς τον κάλεσε να επισκεφθεί το Βερολίνο.

Στο μεταξύ, η τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Αιγύπτου με τον Ερντογάν έφερε την απόφαση αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου, με επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Πάντως, ο Ερντογάν είναι απορροφημένος στο να βρει τα ονόματα της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου και πραγματοποίησε σύσκεψη των κομματικών στελεχών του.

Ηδη κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες για τα ονόματα. Βασική προτεραιότητα του Τούρκου προέδρου είναι η οικονομία και διεθνή πρακτορεία αναφέρουν πως ο Ερντογάν συναντήθηκε για άλλη μία φορά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ για να τον πείσει να αναλάβει το αντίστοιχο υπουργείο.

Ο Σιμσέκ έχει διεθνή καριέρα και θεωρείται αξιόπιστη προσωπικότητα, αλλά ο ίδιος μέχρι τώρα αρνείται να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού. Πριν από τις εκλογές είχαν κυκλοφορήσει διάφορα ονόματα υποψήφιων υπουργών, όπως του ίδιου του Καλίν για το υπουργείο Εξωτερικών, με πιθανή και την παραμονή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Χουλουσί Ακάρ φέρεται να διατηρεί το υπουργείο Αμυνας. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Ενέργειας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δεν αναμένεται να παραμείνει στη θέση του.

Πάντως, στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες για ιδιαίτερο ενδιαφέρον του άλλου γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, σχετικά με τα ονόματα που θα αναλάβουν το υπουργείο Βιομηχανίας. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η νέα τουρκική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα και να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική, αφήνοντας στην άκρη την πολιτική των παρεμβάσεων στο έργο της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που οδήγησε στην εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της για να συγκρατηθεί η ισοτιμία της λίρας, όπως και την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που οδήγησε στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Ηδη λόγω της ανησυχίας η τουρκική λίρα μόνο χθες υποτιμήθηκε 2% και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Συνομιλίες Ερντογάν με Μακρόν και Σολτς, ο οποίος τον κάλεσε στο Βερολίνο – Αποκατάσταση σχέσεων Αγκυρας – Καΐρου.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας τον Απρίλιο του 2023 εκτοξεύθηκε κατά 42,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και έφθασε στα 8,7 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. O πρόεδρος του Κόμματος Νίκης Ουμίτ Οζντάγ ισχυρίστηκε πως η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει την Turkish Airlines, την τουρκική εταιρεία διανομής πετρελαίου και αερίου BOTAS, αλλά και την εταιρεία σιδηροδρόμων ΤCDD.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) ανακοίνωσε χθες την έναρξη έρευνας εις βάρος έξι τηλεοπτικών δικτύων που θεωρούνται ότι είναι φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση, με την κατηγορία της «προσβολής του κοινού» κατά την κάλυψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Το συμβούλιο δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι προσβολές, τονίζοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες τηλεθεατών. Το RTÜK επέβαλε ποινές σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς τον Μάρτιο για την εκλογική τους κάλυψη. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν το RTÜK ότι προσπαθεί να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, λειτουργώντας ως εργαλείο της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή