ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου - Ο Τραμπ κατηγορείται για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος πήρε μαζί του κουτιά με έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και για συνέργεια με έναν βοηθό του, τον Γουόλτ Νόουτα, προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε τα έγγραφα νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, δύο από τους κορυφαίους δικηγόρους του Τραμπ παραιτήθηκαν ξαφνικά από την ομάδα της υπεράσπισής του πρώην προέδρου.

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-1Οι κατηγορίες αφορούν στο πώς χειρίστηκε ο Τραμπ διαβαθμισμένο υλικό, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ο Τραμπ ενεπλάκη προσωπικά στη μεταφορά των εγγράφων, που πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και πιθανές εγχώριες ευπάθειες σε περίπτωση επίθεσης.

Τα έγγραφα περιείχαν πληροφορίες για στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες ξένων χωρών, ενημερώσεις του Λευκού Οίκου από υπηρεσίες πληροφοριών και λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη μιας χώρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Η ενδεχόμενη διαρροή τους «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, το υλικό προήλθε από το Πεντάγωνο, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το κατηγορητήριο σημειώνει ότι ο Τραμπ εμφανιζόταν περήφανος για το υλικό που διατηρούσε και ήταν πρόθυμος να το επιδείξει. «Δεν είναι καταπληκτικό;» ρώτησε έναν επισκέπτη στο γκολφ κλαμπ του στο Μπεντμίνστερ.

Οι NYT αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρόεδρος, αφού έκανε επίδειξη των εγγράφων που αφορούσαν πληροφορίες για το Ιράν, καυχήθηκε ότι «στρατιωτικοί διοικητές μου το παρουσίασαν αυτό». Ο Τραμπ τράβηξε τυχαία τα έγγραφα από «ένα μεγάλο σωρό», υποδηλώνοντας ότι είχε στην κατοχή του περισσότερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μια ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του.

Σε μία από τις πρώτες του αντιδράσεις στην πλατφόρμα «Truth Social», επιχείρησε να στρέψει τους οπαδούς του κατά του εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον οποίο αποκαλεί «ψυχικά διαταραγμένο», που «δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε καμία υπόθεση που έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη».

Την Πέμπτη έχει κάνει μία ανάρτηση, στην οποία με κεφαλαία γράμματα σημείωνε: «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!».


Η πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίου

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-2

Και η τελευταία σελίδα που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα Τζακ Σμιθ

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-3

Ο Νόουτα αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες γιατί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να κρύψει τα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο.

Σε μια κατάθεση που έδωσε στο FBI στις 26 Μαΐου 2022, ο Νόουτα δήλωσε ψευδώς ότι δεν γνώριζε πώς κατέληξαν ορισμένα από τα αρχεία στη σουίτα του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, αν και είχε αναμιχθεί ο ίδιος στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη. 

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και «δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;», γράφει το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια είπε σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Ο Τραμπ μετέφερε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο και στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Νιού Τζέρσι. Στο Μαρ-α-Λάγκο φιλοξενήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις την εποχή που βρίσκονταν εκεί τα αρχεία.

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών. 


Οι φωτογραφίες στο κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται φωτογραφίες των κιβωτίων σε μια αίθουσα χορού, στην τουαλέτα και σε μια αποθήκη. Κάποια από τα έγγραφα ήταν σκόρπια στο πάτωμα. 
 
ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-4
 
ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-5

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-6


Σμιθ: Οι νόμοι ισχύουν για όλους

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ-7

Ο ειδικός εισαγγελέας, Τζακ Σμιθ, προχώρησε σε μία σύντομη δήλωση, σημειώνοντας ότι «έχουμε ένα σύνολο νόμων και ισχύουν για όλους» και ότι «ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας».

Ο Σμιθ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ και ο βοηθός του, Γουόλτ Νάουτα, έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, συμπληρώνοντας ότι θα «επιδιώξει μια ταχεία δίκη» σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Σημειώνει ότι οι «νόμοι» της χώρας που προστατεύουν τις πληροφορίες εθνικής άμυνας είναι «κρίσιμοι» για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή των ΗΠΑ.


Οι δύο δικηγόροι

Ο Τζιμ Τράστι και ο Τζον Ρόουλι, που διηύθυναν τη νομική ομάδα του Τραμπ με έδρα την Ουάσινγκτον για μήνες και παρουσιάζονταν συχνά στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, έκαναν γνωστό σήμερα ότι στο εξής δεν θα εκπροσωπούν τον Τραμπ σε σχέση με υποθέσεις που ερευνώνται από τον εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Σημειώνεται ότι ο Σμιθ ερευνά την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα αλλά και τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας Αμερικανός πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για διάπραξη ομοσπονδιακών εγκλημάτων.

Στην υπόθεση της Νέας Υόρκης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τραμπ με την Στόρμι Ντάνιελς, το 2016, ο φάκελος και το κατηγορητήριο συντάχθηκαν από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Στη σημερινή περίπτωση, το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί, επί της ουσίας, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή