Ιταλία: Πώς οι σταυροί στις κορυφές των βουνών προκάλεσαν δημόσια αντιπαράθεση

Ιταλία: Πώς οι σταυροί στις κορυφές των βουνών προκάλεσαν δημόσια αντιπαράθεση

Και τελικά γιατί υπάρχουν σταυροί στις κορυφές των βουνών;

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα αλλόκοτο θέμα για τους σταυρούς στις κορυφές των βουνών έγινε λόγος μιας ακόμη πιο σουρεαλιστικής δημόσιας αντιπαράθεσης στην Ιταλία

Αφορμή στάθηκε η πρόταση του Ιταλικού Συνδέσμου Αλπινισμού (Italian Alpine Club-CAI) να σταματήσει το «έθιμο» τοποθέτησης σταυρών στις κορυφές των βουνών καθώς «είναι αναχρονιστικό, δεν εκπροσωπεί όλους τους ορειβάτες και οι κορυφές πρέπει να είναι ουδέτερο έδαφος».

Όπως σημειώνει η ορειβατική λέσχη, πρόθεσή της είναι να σέβεται τις απόψεις όλων, συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών και άθεων αναρριχητών, εκ των οποίων κάποιοι έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις ή διαμαρτυρίες για την παρουσία σταυρών στα ψηλά. 

Το θέμα ανέκυψε στις 22 Ιουνίου κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης που διοργάνωσε το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Εκεί, αναδείχτηκε το θέμα και η πρόταση να παραμείνουν άθικτοι οι υπάρχοντες σταυροί, αλλά να αποφευχθεί η τοποθέτηση νέων, έτυχε ευρείας συναίνεσης. 

Αντιδράσεις

Η πρόθεση αυτή προκάλεσε την οργή πολλών πολιτικών, μεταξύ άλλων, του Ματέο Σαλβίνι. «Πρέπει να περάσετε πάνω από το πτώμα μου για να απομακρύνετε ακόμη κι ένα σταυρό από μια κορυφή» διεμήνυσε αγανακτισμένος. 

Και η υπουργός Τουρισμού Ντανιέλα Σανταντσέ αντέδρασε οργισμένα στην πρόταση, δηλώνοντας «κατάπληκτη». 

Όπως είπε «η απόφαση αυτή υπερβαίνει τις αρχές μας, την κουλτούρα μας, την εδαφική ταυτότητα και τον σεβασμό της. Κάτω τα χέρια από τους σταυρούς των βουνών». 

Η ιταλική λέσχη στη συνέχεια αναδιπλώθηκε, με τον επικεφαλής της να λέει πως «ουδέποτε ασχοληθήκαμε με το θέμα των σταυρών στις κορυφές, πόσο μάλλον να πάρουμε και επίσημη θέση». 

Γιατί υπάρχουν σταυροί στις κορυφές; 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν την ύπαρξη σταυρών στις κορυφές των βουνών. Πολλοί από αυτούς τοποθετήθηκαν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως σύμβολο ελπίδας και ειρήνης. Άλλοι εγκαταστάθηκαν εκεί στη μνήμη αγνοούμενων ορειβατών -και μη- που χάθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο ή βουνό. 

Επιπλέον, οι σταυροί στις κορυφές συμβολίζουν την επίτευξη ενός τεράστιου στόχου, την ανακούφιση από ένα «Γολγοθά» ή την εγγύτητα στο Θεό. 

Πηγή: Politico/Italy24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή