Ολλανδία: Εγκαταλείπει την πολιτική ο Μαρκ Ρούτε

Ολλανδία: Εγκαταλείπει την πολιτική ο Μαρκ Ρούτε

Ο Ρούτε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της τέταρτης κυβέρνησής του πριν από τρεις ημέρες.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν θα είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία στο αξίωμα αυτό και θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές εικασίες για τα κίνητρά μου. Η μοναδική απάντηση είναι η Ολλανδία», ανέφερε ο Ρούτε σε ομιλία στο Κοινοβούλιο πριν τη συζήτηση για την κατάρρευση της κυβέρνησης.

«Χθες το πρωί έλαβα την απόφαση ότι δεν θα είμαι πάλι σε θέση να είμαι εκ νέου αρχηγός του VVD. Μόλις σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές, θα εγκαταλείψω την πολιτική».

Σημειώνεται ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πρόταση μομφής. Ο Ρούτε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτηση της τέταρτης κυβέρνησής του πριν από τρεις ημέρες.

Ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει στο προσκήνιο, ως υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση, έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Η διαδικασία, σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, όπως το ολλανδικό, θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την άμεση απομάκρυνση του Ρούτε, τονίζοντας ότι έχασε την αξιοπιστία του λόγω των χειρισμών του στις διαπραγματεύσεις για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή.

«Ο Ρούτε προκάλεσε την κυβερνητική κρίση, χρειαζόμαστε άμεση αλλαγή για να αποφύγουμε το αδιέξοδο και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», δήλωσε η ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Ατιε Κουίκεν μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Nieuwsuur το βράδυ της Κυριακής.

Υπό άλλες συνθήκες μία ψήφος δυσπιστίας δεν θα απειλούσε τον Ρούτε, καθώς θα μπορούσε θεωρητικά να υπολογίζει στην υποστήριξη της τετρακομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ωστόσο, οι εταίροι του στον συνασπισμό κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι τον θεωρούν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την κυβερνητική κρίση.

Ο Ρούτε πίεζε για περαιτέρω περιορισμό της μετανάστευσης και των προγραμμάτων επανένωσης οικογενειών, παρόλο που γνώριζε ότι σε τέτοιου είδους μέτρα θα αντιδρούσε η Χριστιανική Ενωση, που είναι ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος.

Ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Ρούτε ανέφερε ότι οι απόψεις των κυβερνητικών εταίρων ως προς τη μεταναστευτική πολιτική είναι πολύ διαφορετικές.

Με πληροφορίες από Politico και Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT