Λαβρόφ: Θα απαντήσουμε καταλλήλως σε επέκταση του ΝΑΤΟ

Λαβρόφ: Θα απαντήσουμε καταλλήλως σε επέκταση του ΝΑΤΟ

Η Μόσχα απειλεί για ακόμα μία φορά ότι θα απαντήσει, αν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει τους τόνους η Μόσχα, τη στιγμή που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσέρχονται στο Βίλνιους για να πάρουν μέρος σε μία σύνοδο κορυφής που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» πριν καν ξεκινήσει.

Η Ρωσία προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» στην Ευρώπη, αν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η χώρα του λαμβάνει έγκαιρα τα «κατάλληλα» μέτρα για να απαντήσει σε ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε πως θα διασφαλιστούν όλα τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας.  

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο «θετικό μήνυμα» ως προς τις μελλοντικές προοπτικές ένταξής του στη στρατιωτική συμμαχία.

Κρεμλίνο: Οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να κατανοούν ότι η μετακίνηση των υποδομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας είναι λάθος», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ, μιλώντας την ώρα που ξεκινούσε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δήλωσε ότι η προέλαση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ήταν που οδήγησε εξ αρχής στην τρέχουσα κρίση γύρω από την Ουκρανία.

«Απειλή» για την ασφάλεια

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς συνέβαλε καθοριστικά στην απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 17 μήνες.

Τη Δευτέρα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εάν η Ουκρανία εντασσόταν στη συμμαχία, αυτό θα συνιστούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα προκαλούσε τη σαφή και αποφασιστική αντίδραση της Μόσχας.

Σε συνέχεια σειράς δηλώσεων ανώτερων Ρώσων διπλωματών ενόψει της συνόδου του Βίλνιους, ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, ανώτερος Ρώσος διαπραγματευτής για θέματα ασφάλειας με έδρα τη Βιέννη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τροφοδοτούν τη σύγκρουση δίνοντας όπλα στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκαβρίλοφ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες» εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί περαιτέρω. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

«Αντιρωσικές αποφάσεις»

«Ας δούμε τα γεγονότα – η μοίρα της Ευρώπης ενδιαφέρει ελάχιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι ακολουθεί ατζέντα που επιδιώκει να αποδυναμώσει και να υπονομεύσει τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, άσκησε παρόμοια κριτική στην «αντιρωσική», όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ουάσιγκτον στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

«Γίνονται τα πάντα για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για την έγκριση αντιρωσικών αποφάσεων που θα ληφθούν στο Βίλνιους τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Αντόνοφ σε ανάρτησή του στο κανάλι Telegram.

Σχέδια άμυνας

Κατά τη σύνοδο κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να εγκρίνουν τα πρώτα ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας έναντι της Μόσχας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βέλγιο, Αλεξάντερ Τοκοβίνιν, σε σχόλια που επικαλείται το RIA, ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά θα αυξήσουν και θα παρατείνουν την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

«Χάνουν στην Ουκρανία»

Ο Γκαβρίλοφ δήλωσε στο RIA: «Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το ΝΑΤΟ καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος δεν κυλά υπέρ τους. Χάνουν στην Ουκρανία».

Η αντεπίθεση του Κιέβου, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, προχωρά πιο αργά από το αναμενόμενο, ωστόσο ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του έπιασαν τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής «σε παγίδα» στην κατεστραμμένη ανατολική πόλη Μπαχμούτ.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή