Ρωσία: Εισήγηση των εισαγγελέων για 20ετή ποινή κάθειρξης στον Ναβάλνι

Ρωσία: Εισήγηση των εισαγγελέων για 20ετή ποινή κάθειρξης στον Ναβάλνι

Ηδη εκτίει ποινή 11,5 ετών, έχοντας καταδικαστεί, μεταξύ άλλων, για απάτη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι εισαγγελείς εισηγήθηκαν 20ετή ποινή κάθειρξης για τον δικηγόρο και πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το TASS επικαλέστηκε έναν δικηγόρο που δήλωσε ότι η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 4 Αυγούστου.

Ο Ναβάλνι δικάζεται από τον περασμένο μήνα, κεκλεισμένων των θυρών, σε φυλακή περίπου 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου ήδη εκτίει ποινές συνολικού ύψους 11,5 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες.

Σχολιάζοντας την τελευταία του ποινή ο Ναβάλνι είχε αναφέρει: «Εχουν παρουσιάσει παράλογους ισχυρισμούς που με απειλούν με 30 χρόνια στη φυλακή… ότι, ενώ βρίσκομαι στη φυλακή, διαπράττω τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο Ναβάλνι κρατείται από τον Ιανουάριο του 2021, αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά τη σοβαρή δηλητηρίασή του –για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο– και λέει ότι αυτή η νέα δίκη είναι ένας τρόπος για να τον κρατήσουν ισοβίως στη φυλακή.

Τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών για «απάτη», μια κατηγορία που ο ίδιος λέει ότι ήταν φτιαχτή. Από τη φυλακή του συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στην ομάδα του, να αφηγείται τις συνθήκες κράτησής του και να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2023 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στην απομόνωση για 11η φορά. Από τα μέσα Αυγούστου έχει παραμείνει συνολικά στην απομόνωση 113 μέρες.

Στα μέσα Ιανουαρίου αρκετές εκατοντάδες γιατροί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν να σταματήσει η κακοποίηση του Ναβάλνι και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Ρώσοι δικηγόροι, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων πολλών ρωσικών πόλεων, καθώς και οι νομπελίστες δημοσιογράφοι Ντμίτρι Μουράτοφ και Μαρία Ρέσα με ανοιχτές επιστολές εξέφραζαν την υποστήριξη τους προς τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT