Χαβάη: Εγκληματικά λάθη και πινγκ πονγκ ευθυνών στις στάχτες της πιο ακριβής πολιτείας

Χαβάη: Εγκληματικά λάθη και πινγκ πονγκ ευθυνών στις στάχτες της πιο ακριβής πολιτείας

Στα 5 δισ. δολάρια υπολογίζεται το κόστος ανοικοδόμησης, ενώ έντονη είναι η ανησυχία όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εβδομάδα έχει περάσει αφότου ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Χαβάη και ειδικοί κάνουν ήδη λόγο για τις πιο φονικές πυρκαγιές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα τον τελευταίο αιώνα. 

Την ώρα που οι αρχές ανακοινώνουν τον θλιβερό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στην πύρινη κόλαση, οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν τον τόπο τους να παραδίδεται στις φλόγες, αναμένουν πιο άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση

Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 111 ανθρώπους, όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, δηλώνουν αξιωματούχοι. Εκτός, όμως, του τεράστιου πένθους για τις ανθρώπινες απώλειες, οι κάτοικοι της περιοχής πολύ σύντομα θα βρεθούν ενώπιον μιας ακόμη μεγαλύτερης δοκιμασίας. Μιας δοκιμασίας που θα αφορά την προσπάθεια επιβίωσης την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, αλλά και τη διαδικασία ανοικοδόμησης της πιο ακριβής πολιτείας της χώρας, μιας πολιτείας στην οποία, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, το κόστος ζωής ήταν σχεδόν διπλάσιο και το κόστος στέγασης τριπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ιστορικής πόλης Lahaina, η οποία υπήρξε κάποτε η βασιλική πρωτεύουσα της Χαβάης. Εκεί περισσότερα από 2.200 κτίρια υπέστησαν ζημιές – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν κατοικίες. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών υπολογίζει το κόστος ανοικοδόμησης της περιοχής στα 5,52 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στη Χαβάη τη Δευτέρα για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και να συναντηθεί με διασώστες και επιζώντες.

Ηδη ο τραγικός απολογισμός των 111 νεκρών κατατάσσει τις φετινές πυρκαγιές ανάμεσα στις πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές στην ιστορία της Χαβάης και ανάμεσα στις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στις ΗΠΑ από το 1918, όταν οι φωτιές που ξέσπασαν στη βορειοανατολική Μινεσότα έσπειραν τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο κυβερνήτης της Χαβάη, Τζος Γκριν προειδοποίησε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά. «Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ημερών, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε και να διπλασιαστεί», τόνισε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο CNN.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα θύματα της τραγωδίας άρχισαν να πραγματοποιούνται την Τρίτη, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με ορισμένους εξ’ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χτες Τετάρτη, ο κυβερνήτης Γκριν δήλωσε ότι ακόμα 1.000 άνθρωποι αγνοούνται. 

Μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, κάτοικοι στο δυτικό Μάουι δηλώνουν απογοητευμένοι και υποστηρίζουν ότι έλαβαν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από εθελοντές, παρά από την κυβέρνηση.

Λόγω του εύρους της καταστροφής, οι κινήσεις της τοπικής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια έχουν καταβληθεί σε περίπου 1.200 πυρόπληκτους από την Τρίτη. Ταυτόχρονα, 3.400 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, εγείρονται πολλά ερωτήματα αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που αγνοήθηκαν, αλλά και σε σχέση με τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης – παραμέτρους για τις οποίες αν υπήρχε αυξημένη μέριμνα, πιθανώς οι απώλειες ανθρώπινων ζωών να ήταν περιορισμένες. 

Τι προκάλεσε τις πυρκαγιές;

Για την ώρα δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα αίτια, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων να πυροδότησαν τη φωτιά που τελικά κατέκαψε τη Lahaina.

Ηταν πρωί της 8ης Αυγούστου όταν οι αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι ενημέρωναν τους κατοίκους ότι μια μικρή πυρκαγιά στην πόλη Lahaina είχε οριοθετηθεί. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ένα νέο έκτακτο ανακοινωθέν έκανε λόγο για «έξαρση» της φωτιάς η οποία ακολούθως ξέφυγε από τον έλεγχο καθιστώντας απαραίτητες τις εκκενώσεις στην περιοχή.

Οπως αναφέρουν οι NYT, οι πυρκαγιές στη Χαβάη οφείλονται επίσης και στο «μείγμα» περιορισμένης υγρασίας και ισχυρών ορεινών ανέμων, που προκάλεσε ο τυφώνας Ντόρα. Ταυτόχρονα, η επιδείνωση των συνθηκών ξηρασίας τις τελευταίες εβδομάδες πιθανώς να συνέβαλε στην έξαρση των φαινομένων. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 16% της κομητείας Μάουι βρισκόταν σε συνθήκες έντονης ξηρασίας πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με το U.S. Dought Monitor.

Την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει να κατατίθενται αγωγές από τα θύματα, τα οποία καταλογίζουν ευθύνες στην Hawaiian Electric, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μάουι. Σύμφωνα με τις αγωγές, η Hawaiian Electric ευθύνεται για το γεγονός ότι οι υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος δεν άντεξαν στους δυνατούς ανέμους και ότι η εταιρεία δεν πήρε μέτρα διακοπής της ηλεκτροδότησης παρά τις καιρικές προειδοποιήσεις. Από την πλευρά της η Hawaiian Electric απαντά ότι μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα και μεγαλύτερους κινδύνους.

Η επόμενη μέρα

Ενώ σταδιακά η τοπική κοινότητα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι η ανοικοδόμηση θα είναι δύσκολη ή αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις. Κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωναν τη Δευτέρα ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός μορατόριουμ στις πωλήσεις κατεστραμμένων ακινήτων. 

Όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία, η Αρχή Τουρισμού της Χαβάης κάλεσε όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Δυτικό Μάουι μέσα στους επόμενους αρκετούς μήνες να καθυστερήσουν τα ταξίδια τους ή να βρουν άλλον προορισμό. Αλλωστε, τα περισσότερα από τα τουριστικά δωμάτια στην περιοχή έχουν παραχωρηθεί. 

Και μπορεί το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία να προξενεί εύλογο προβληματισμό και αγωνία για την οικονομία της Χαβάης, όμως μια εξίσου σημαντική, αλλά πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία αφορά την αλλαγή του κλίματος στην περιοχή και τις συνέπειες της. 

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT