Παραδόθηκε στις φλόγες η Τενερίφη

Παραδόθηκε στις φλόγες η Τενερίφη

Αντιμέτωπος με τεράστιες φωτιές είναι και ο Καναδάς – Στη Χαβάη ο Τζο Μπάιντεν για αυτοψία στο νησί Μάουι στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών» πλήττει από την Κυριακή την Τενερίφη, πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Φερνάντο Κλαβίχο, η πυρκαγιά έχει κατακάψει το 6% του νησιού. Περίπου 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ωστόσο χάρη στην άμεση και συντονισμένη δράση των πυροσβεστών δεν έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες ή καταστροφές κατοικιών. Τα Κανάρια Νησιά, όπως και η ισπανική ενδοχώρα, έχουν βιώσει έντονη ξηρασία και ελάχιστες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αντιμέτωπος με τεράστιες φωτιές είναι και ο Καναδάς. Από τη Δευτέρα περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί στην περιοχή της Μπρίτις Κολούμπια στα βορειοδυτικά. Ο πρόεδρος Τζάστιν Τριντό κάλεσε χθες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να συνδράμουν τους πυροσβέστες στην περιοχή καθώς, σύμφωνα με το δίκτυο Canadian Press, χθες έκαιγαν περισσότερες από 380 φωτιές, εκ των οποίων οι 150 εκτός ελέγχου. Την ίδια στιγμή, άλλες πυρκαγιές ενισχυμένες από την έντονη ξηρασία σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου και η καταστροφή δεκάδων κτιρίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν το νησί Μάουι στη Χαβάη, η οποία τις τελευταίες ημέρες έγινε θέατρο της καταστροφικότερης πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ και της φονικότερης φυσικής καταστροφής γενικότερα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα αφίχθη στο νησί Μάουι του νησιωτικού συμπλέγματος. «Ολόκληρη η χώρα πενθεί μαζί σας, είναι στο πλευρό σας και θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να σας βοηθήσει να ορθοποδήσετε», δήλωσε ενώ αποκάλεσε την καταστροφή «συντριπτική».

850 αγνοούνται

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Χαβάης, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 114, ενώ 850 άτομα αγνοούνται. Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εύρεση και η ταυτοποίηση των θυμάτων θα μπορούσε να πάρει ακόμα και μήνες εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέστη σκληρή κριτική από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η βοήθεια άργησε να φτάσει και, όταν έφτασε, δεν ήταν αρκετή.

Κι ενώ οι κάτοικοι του Μάουι προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τις πόλεις και τα χωριά τους, ανησυχούν βαθύτατα για τις επικείμενες βροχές. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο τροπικός κυκλώνας Φερνάντα αναμένεται να περάσει «ξώφαλτσα» από το νησί, με καταιγίδες να προβλέπονται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή