Ζαχάροβα: Οι ουκρανικές επιδρομές με drones «δεν θα μείνουν ατιμώρητες»

Ζαχάροβα: Οι ουκρανικές επιδρομές με drones «δεν θα μείνουν ατιμώρητες»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κύμα ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος τη νύχτα «δεν θα μείνει ατιμώρητο».

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κύμα ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος τη νύχτα «δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι τα drones, κάποια από τα οποία έπληξαν αεροπορική βάση στο Πσκοφ, 600 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, δεν θα μπορούσαν να έχουν καλύψει τέτοιες αποστάσεις χωρίς πληροφορίες από τις δυτικές χώρες.

Ζημιές σε τέσσερα Ιλιούσιν Il-76

Τουλάχιστον τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Ιλιούσιν Il-76 υπέστησαν ζημιές σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο περιφερειάρχης Μιχαήλ Βετζέρνικοφ ανέφερε λίγη ώρα νωρίτερα μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει επίθεση UAVs.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από ρωσικά ΜΜΕ εικονίζουν πυκνό καπνό να υψώνεται από το αεροδρόμιο, ενώ κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για εκρήξεις και πυρά.

Άνοιξε το αεροδρόμιο Βνούκοβα στη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, ο εναέριος χώρος του αεροδρομίου Βνούκοβα, στην περιοχή της Μόσχας, έκλεισε για λίγη ώρα τις πρώτες πρωινές ώρες για ακόμη μια φορά εξαιτίας ουκρανικών επιθέσεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγές του στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Το αεροδρόμιο επαναλειτουργεί, ενημέρωσε κατόπιν το πρακτορείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του μέσω Telegram ότι καταρρίφθηκαν πέντε ουκρανικά UAVs, τρία στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νότια, συνορεύει με την Ουκρανία), ένα στην περιφέρεια Άρλοφ (κεντρικά) και ένα στην Καλούγκα (νότια της περιφέρειας της Μόσχας).

«Μαζική» επίθεση στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, στην ουκρανική πρωτεύουσα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίς το πρωί σε «μαζική» επίθεση της Ρωσίας με drones και πυραύλους εναντίον του Κιέβου.

Επρόκειτο για τη «μεγαλύτερη επίθεση» που έχει σημειωθεί «από την άνοιξη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου (…) δύο άνθρωποι είναι νεκροί», ενώ «άλλοι τρεις τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως οι δύο από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

«Σε κτήριο μη οικιστικής χρήσης» στη συνοικία «βρέθηκαν δύο άνδρες νεκροί», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα πως συντρίμμια κατέπεσαν στις συνοικίες Σεβτσενκίβσκι και Νταρνίτσκι του Κιέβου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είχαν σπεύσει επιτόπου.

«Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (…) με drones και πυραύλους», σύμφωνα με τον Πόπκο, που διευκρίνισε ότι «συνολικά, καταστράφηκαν πάνω από 20 στόχοι» στον αέρα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Εξήγησε πως αρχικά έγιναν επιθέσεις με UAVs από «διαφορετικές κατευθύνσεις» και κατόπιν εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95MS.

Η Ρωσία κατέστρεψε ουκρανικά ταχύπλοα

Τέλος, οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως αεροσκάφος κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα που μετέφεραν μέχρι και πενήντα μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Περί τα μεσάνυχτα [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], «αεροσκάφος της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα» τα οποία μετέφεραν «μονάδες απόβασης των ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων», συνολικά «ως και 50» στρατιωτικούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέσα στη νύχτα, η αντιαεροπορική άμυνα μπόρεσε να απωθήσει «επιθέσεις του εχθρού με drones (ερχόμενα) από τη θάλασσα», στο επίπεδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, της κύριας βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ, διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο».

Δυνάμεις αποτροπής υποβρύχιων καταστροφών «ολοκλήρωσαν το έργο τους στη ναυτική ζώνη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό ή τον τύπο των στόχων που καταστράφηκαν», σημείωσε ο κ. Ραζβαζάγεφ μέσω Telegram.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή