Φέτος ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί

Φέτος ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί

«Η κατάρρευση του κλίματος έχει ξεκινήσει», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που κύματα καύσωνα συνεχίζουν να σαρώνουν διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φετινό καυτό και φονικό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, και μάλιστα με διαφορά.

Η περίοδος από τον περασμένο Ιούνιο έως τον Αύγουστο καταγράφηκε ως η θερμότερη από την έναρξη των καταγραφών το 1940, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ανήλθε στους 16,77 βαθμούς Κελσίου φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Copernicus, δηλαδή ξεπέρασε κατά 0,66 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020.

Επιπλέον, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2019, κατά σχεδόν 0,3 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως αυτά τα ρεκόρ καταρρίπτονται κατά εκατοστά του βαθμού.

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες

Φέτος ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί-1

Πρόκειται για τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν αναπόφευκτο.

Το καλοκαίρι ήταν καυτό για πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας – με καύσωνες που κατέρριψαν ρεκόρ και πρωτοφανείς θερμοκρασίες στους ωκεανούς.

Ο πλανήτης βίωσε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ακολούθησε ο πιο ζεστός Ιούλιος της ανθρωπότητας. Και οι δύο έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ με διαφορά.

Τέλος, ο φετινός Αύγουστος ήταν επίσης ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Copernicus, και ο θερμότερος από κάθε άλλο μήνα φέτος, με εξαίρεση τον Ιούλιο.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τον συγκεκριμένο μήνα ανήλθε σε 16,82 βαθμούς Κελσίου και ήταν κατά 0,31 βαθμούς αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2016.

Το κλίμα «καταρρέει»

Φέτος ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί-2

«Οι ημέρες του καλοκαιριού δεν γαβγίζουν απλώς, δαγκώνουν», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σχολιάζοντας τα δεδομένα του Copernicus.

«Ο πλανήτης μας “σιγόβρασε” φέτος, βιώνοντας το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Η κατάρρευση του κλίματος έχει ξεκινήσει», σημείωσε.

Τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος εκτιμάται ότι ήταν κατά 1,5 βαθμό θερμότεροι σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με το Copernicus.

Πρόκειται για το βασικό όριο κάτω από το οποίο πρέπει να παραμείνει ο κόσμος, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και καιρό, για να αποτραπούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αν και οι επιστήμονες επικεντρώνονται περισσότερο στη μακροπρόθεσμη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αυτές οι προσωρινές καταγραφές αποτελούν σημαντική πρόγευση του πώς θα μοιάζουν τα καλοκαίρια με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό.

Ακραίες καταστάσεις

Φέτος ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί-3

«Το βόρειο ημισφαίριο μόλις πέρασε ένα καλοκαίρι ακραίων καταστάσεων με επαναλαμβανόμενους καύσωνες που τροφοδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές, έβλαψαν την υγεία, διατάραξαν την καθημερινή ζωή και προκάλεσαν μόνιμη ζημιά στο περιβάλλον», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Οι χώρες στο νότιο ημισφαίριο έζησαν επίσης εξαιρετικά ζεστούς χειμώνες, με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο να καταγράφονται στην Αυστραλία, σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής και στην Ανταρκτική.

Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν επίσης ξεπεράσει το όριο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των μεγάλων τυφώνων στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Τον Ιούλιο, ξαφνικό θαλάσσιο κύμα καύσωνα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα ζέστανε τον ωκεανό, με αποτέλεσμα να καταγραφούν θερμοκρασίες «καυτής μπανιέρας».

Τον Ιούνιο, σε τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού καταγράφηκε ένα «εντελώς πρωτοφανές» θαλάσσιο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες νερού έως και 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από το συνηθισμένο.

Κάθε μέρα, από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, η θερμοκρασία των ωκεανών ξεπερνούσε το προηγούμενο ρεκόρ του 2016, σύμφωνα με το Copernicus.

Δεύτερο θερμότερο έτος

Φέτος ζήσαμε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί-4

Η φετινή χρονιά, προς το παρόν, δεν είναι βέβαιο πως θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε νέο «καυτό» ρεκόρ.

Με τέσσερις μήνες να απομένουν, το 2023 είναι προς το παρόν το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Copernicus. Μόλις 0,01 βαθμούς Κελσίου πιο κρύο από το 2016, το οποίο παραμένει επί του παρόντος το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το επόμενο έτος ενδεχομένως θα είναι ακόμα πιο θερμό, δεδομένης της άφιξης του Ελ Νίνιο, φαινομένου που αυξάνει τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας και επηρεάζει το κλίμα.

«Το επερχόμενο Ελ Νίνιο θα εξελιχθεί σε έναν ωκεανό θερμότερο από ποτέ, οπότε θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την ισχύ και τις επιπτώσεις του», δήλωσε στο CNN η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus.

Η Μπέργκες τόνισε ότι τα καλοκαίρια θα συνεχίσουν να γίνονται θερμότερα όσο ο κόσμος συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα.

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι συντριπτικά – θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα και μεγαλύτερα ρεκόρ και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάζουν την κοινωνία και τα οικοσυστήματα, μέχρι να σταματήσουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου», ανέφερε σε δήλωσή της.

Πηγή: CNN, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή