Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρό μήνυμα στήριξης ΗΠΑ στον Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρό μήνυμα στήριξης ΗΠΑ στον Ζελένσκι

Την αισιοδοξία του για νικηφόρα έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης εξέφρασε ο Αντονι Μπλίνκεν από το Κίεβο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα συνεχίσουν, ανεξαρτήτως κόστους, να στηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία μέχρι την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της από τη Ρωσία, εξέφρασε από το Κίεβο ο Αντονι Μπλίνκεν. Στην τρίτη επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ουκρανικής αντεπίθεσης, που διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα της, σε αντιδιαστολή με πολλούς Δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές που έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τον μέχρι στιγμής βραδύ ρυθμό προώθησης των δυνάμεων του Κιέβου. «Ασφαλώς διαπιστώνουμε σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεση, κι αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι «μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά είμαστε χαρούμενοι που δεν θα τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Θα τον αντιμετωπίσουμε μαζί με τους εταίρους μας».

Εχοντας δημιουργήσει δύο σφήνες στην πρώτη –και βαρύτερα οχυρωμένη– ρωσική γραμμή άμυνας ύστερα από την απελευθέρωση του χωριού Ρομπότινε, στο νότιο μέτωπο της Ζαπορίζια, οι Ουκρανοί ευελπιστούν ότι ο ρυθμός της αντεπίθεσης θα επιταχυνθεί καθώς θα προχωρούν νοτιότερα, προς την Αζοφική Θάλασσα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους ενός δισ. δολαρίων. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η προμήθεια των άκρως αμφιλεγόμενων βομβών διασποράς. Εξάλλου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εναντίον αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου επισκίασε το νέο μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, λίγες ώρες νωρίτερα. Η πιο φονική από αυτές εκδηλώθηκε στην πόλη Κοστιαντίβνικα της επαρχίας Ντονέτσκ, κοντά στη γραμμή του ανατολικού μετώπου, που περνάει από το Μπαχμούτ. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ανέφερε ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίστηκαν όταν ρωσικός πύραυλος –διεθνή πρακτορεία πιθανολογούσαν ότι επρόκειτο για αμυντικό, αντιαεροπορικό πύραυλο S-300– έπληξε αγορά στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά.

Εξάλλου, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ εναντίον του Κιέβου, στην πρώτη τους αεροπορική επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας εδώ και μία εβδομάδα. Στην περιοχή της Οδησσού, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πλήγματα ρωσικών drones και πυραύλων εναντίον του λιμένα Ισμαΐλ.

Τουλάχιστον 17 οι νεκροί από πυραυλική επίθεση των Ρώσων στο Ντονέτσκ, ενώ βομβαρδίστηκαν το Κίεβο και λιμάνι κοντά στην Οδησσό.

Ενώ ο Μπλίνκεν είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον διορισμό του πρώην βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ ως νέου υπουργού Αμυνας, σε αντικατάσταση του Ολέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος είχε φθαρεί πολιτικά λόγω των αλλεπάλληλων σκανδάλων στο υπουργείο του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε για καιρό τον Ζελένσκι να πάρει αποφασιστικά μέτρα κάθαρσης, καθώς όσοι εκφράζουν σκεπτικισμό για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία (κυρίως από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών) συχνά επικαλούνται την ενδημική, στον κρατικό μηχανισμό της, διαφθορά. Ο 41χρονος Ουμέροφ προέρχεται από οικογένεια Τατάρων, μιλάει αγγλικά και ρωσικά και υπήρξε επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων της χώρας του. Μετά την έγκριση του διορισμού του, έγραψε στο Facebook: «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για τη νίκη της Ουκρανίας μέχρι να απελευθερώσουμε και το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό της γης μας, και τον τελευταίο της κάτοικο».

Συντρίμμια στη Ρουμανία

Στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Αμυνας Ανγκελ Τιλβάρ ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν σε ρουμανικό έδαφος συντρίμμια που ενδέχεται να προέρχονται από ρωσικό drone. Δύο ημέρες νωρίτερα, το Κίεβο είχε αναφέρει ότι ρωσικά drones είχαν εκραγεί εντός Ρουμανίας, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά το Βουκουρέστι είχε διαψεύσει την είδηση. Πάντως, ο Τιλβάρ επέμεινε χθες ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επίθεση» από την πλευρά της Ρωσίας.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Αρμενίας για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ «ανησυχητική» χαρακτήρισε την είδηση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT