Ντράγκι σε ειδικό ρόλο, αναλαμβάνει την έκθεση για «το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.»

Ντράγκι σε ειδικό ρόλο, αναλαμβάνει την έκθεση για «το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.»

Την ανάθεση ανακοίνωσε σήμερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα αναλάβει ρόλο στην αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου αυτού στον Ντράγκι κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη γραφειοκρατία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως οικονομικά εμπόδια.

«Πρέπει να κοιτάξουμε πιο μπροστά και να καθορίσουμε πώς θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί», είπε η Φον ντερ Λάιεν «γι’ αυτό ζήτησα από τον ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης τον Μάριο Ντράγκι να ετοιμάσει μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Μόλις σήμερα άλλωστε η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. «Οι παγκόσμιες αγορές πλημμυρίζουν τώρα με φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλή από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό προκαλεί στρεβλώσεις στην κοινή ενιαία αγορά μας», είπε. «Μπορώ λοιπόν να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα».

Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη να επιβάλει πρόσθετες εισφορές κατά των κινεζικών οχημάτων που εκτιμά ότι πωλούνται αρκετά φθηνά για να προσελκύσουν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε τη στρατηγική της και το αφήγημα της μείωσης της επικινδυνότητας (de-risking) από εκείνο της απεξάρτησης από την κινεζική οικονομία (decoupling). Αυτή θα είναι η προσέγγισή μου με την κινεζική ηγεσία εν όψει και της ειδικής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε – Κίνας αργότερα εντός του χρόνου, όπως ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή