ΑΓΚΥΡΑ. Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Κιρκλαρελί στην Ανατολική Θράκη βρίσκονται η Τουρκία και η Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με δεδομένο ότι μόλις χθες επιβλήθηκαν ποινές σε πέντε τουρκικές επιχειρήσεις και έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις βοηθώντας τη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας κι ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τα F-16, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει με το οριστικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, μαίνεται η κόντρα της Τουρκίας με το Ευρωκοινοβούλιο μετά την έκθεση του σώματος, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι συνομιλίες της Αγκυρας με την Κίνα προκειμένου να κατασκευαστεί ο τρίτος πυρηνικός σταθμός στη χώρα στην Ανατολική Θράκη έχουν σημειώσει πρόοδο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία για έτερο πυρηνικό σταθμό. «Εχουμε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις μας με την Κίνα, πρέπει να τις οριστικοποιήσουμε μέσα στους επόμενους λίγους μήνες», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφθηκαν την Ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή», γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ράγκιπ Σοϊλού στον ιστοχώρο Middle East Eye.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά, στην Ανατολική Θράκη βρέθηκαν πρόσφατα για να επιθεωρήσουν την περιοχή κορυφαίοι αξιωματούχοι της κινεζικής National Energy Administration και της κινεζικής State Power Investment Corporation.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αγκυρας – Μόσχας για τη δημιουργία του σταθμού πυρηνικών στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Μπορούμε να συνάψουμε σύντομα συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη δημιουργία του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της χώρας στην επαρχία της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. «Είμαστε σε επαφή με τη Νότια Κορέα», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ. Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας στο Ακούγιου, στη νότια επαρχία της Μερσίνης. Ο σταθμός, που θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 4,800 megawatt (MW) και η ετήσια παραγωγή του θα καλύπτει το 10% της εθνικής κατανάλωσης. Ο Μπαϊρακτάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες της χώρας, καθώς η Αγκυρα σχεδιάζει να εξασφαλίσει έως το 2035, 42.000 MW από ηλιακή, 18.000 MW από αιολική και 5.000 MW από υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή το 55% των τουρκικών δυνατοτήτων προέρχεται από ΑΠΕ και η χώρα φιλοδοξεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό σε 65% έως το 2035.
Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε μελλοντικά να παράγει 20 GW από τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς και άλλα πέντε από μικρούς αντιδραστήρες. Το Ακούγιου έχει ήδη μεγάλη συνεισφορά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα. Το 47% του σχεδίου αξίας 4,3 δισ. δολαρίων καλύπτεται από εγχώρια κεφάλαια, ενώ χιλιάδες Τούρκοι απασχολούνται στον σταθμό, αφού αποτελούν το 80% του εργατικού δυναμικού του. Σχεδόν 4.000 θα είναι το προσωπικό που θα χρειαστεί για τη λειτουργία του Ακούγιου, όταν ολοκληρωθεί πλήρως και η Αγκυρα θέλει να διασφαλίσει ότι το 30% εξ αυτών θα είναι Τούρκοι πολίτες. Πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 φοιτητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική τεχνολογία και νέα προγράμματα για την ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης εντάσσονται σε πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης.